Παρασκευή, 26 Απρ.
20oC Αθήνα

ΧΡΗΣΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ – ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΤΟΥΡΚΙΑ

50.189.930 ψηφοφόροι στην Τουρκία και 2.568.977 τούρκοι του εξωτερικού θα ψηφίσουν στις εκλογές της 12ης Ιουνίου

MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Στις εκλογές συμμετέχουν 15 πολιτικά κόμματα με 7492 υποψηφίους.

Μια είναι η βασική διαφορά με τις εκλογές στην Ελλάδα. Στην Τουρκία, οι ψηφοφόροι ψηφίζουν μόνο για τα κόμματα. Δεν υπάρχουν «σταυροί» , καθώς οι σειρά των υποψηφίων καθορίζεται από το ίδιο το κόμμα. Όσες περισσότερες ψήφους λάβει το κόμμα τόσοι περισσότεροι βουλευτές του κόμματος εκλέγονται σε κάθε πόλη.


Θα στηθούν 199.207 κάλπες και τα πρώτα αποτελέσματα των εκλογών επίσημα θα ανακοινωθούν στις 9 μ.μ. Αλλά συνήθως η ανακοίνωση του αποτελέσματος επισπεύδεται.

Οι κάλπες στην Τουρκία θα ανοίξουν στις ανατολικές επαρχίες στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 4 μμ. Ενώ στις δυτικές επαρχίες οι κάλπες ανοίγουν στιν 8 και θα κλείσουν στις 5 μμ.  
 

Για να εκλέξει ένα κόμμα βουλευτές θα πρέπει να ξεπεράσει το όριο του 10% στην επικράτεια.

 
ΟΛΟΙ ΘΑ ΚΟΙΤΟΥΝ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΚΟΜΜΑ
  
Ουσιαστικά σ’ αυτές τις εκλόγες στην γειτονική χώρα όλοι θα κοιτούν το τι θα κάνει το τρίτο Κόμμα δηλαδή οι Εθνικιστές. Αν ξεπεράσουν το όριο του 10% θα κλέψουν έδρες από το ΑΚ
P.

Οι Κούρδοι με ανεξάρτητους υποψήφιους φαίνεται ότι θα εκλέξουν τουλάχιστον 25 βουλευτές, καθώς οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι δεν έχουν την υποχρέωση να συγκεντρώσουν το 10% στην επικράτεια αλλά να παίρνουν μεγάλα ποσοστά στις πόλεις που είναι υποψήφιοι. Οι Κούρδοι θα κερδίσουν πολλές έδρες στη Νοτιοανατολική Τουρκία. 

Η νίκη του Ερντογάν θεωρείται δεδομένη καθώς οι δημοσκοπήσεις του δίνουν ένα ποσοστό τουλάχιστον 45%. Με δυο ακόμη ακόμη κόμματα να περνούν το όριο του 10%. Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα και το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης με 26% και 11% αντίστοιχα.

Έτσι ο Ερντογάν δεν θα έχει 367 έδρες που θα του έδιναν την πλειοψηφία των δύο τρίτων για την αναθεώρηση του Συντάγματος δίχως να παραστεί ανάγκη διεξαγωγής δημοψηφίσματος.

Αν οι εθνικιστές πάντως δεν καταφέρουν να ξεπεράσουν το όριο του 10%, τότε o Eρντογάν θα μπορεί άνετα να πάει για την προεδρία. Άρα στις εκλογές αυτές κοιτάμε τι κάνουν οι Εθνικιστές.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε