Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Nikos' Blog

Χρεωκοπήσαμε πολιτικά

Τώρα πια αποφασίζουν άλλοι για μας.

Εντός των επόμενων 48 ωρών μια ακόμη εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης θα διαψευστεί. Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Οικονομικών δήλωναν ως χτες ότι δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα για να πάρουμε τη βοήθεια Ε.Ε.-ΔΝΤ. Το αργότερο ως την Παρασκευή ή το πολύ έως το Σάββατο ο αρμόδιος υπουργός θα ανακοινώσει το νέο πακέτο μέτρων που αυτές τις ώρες οριστικοποιείται. Έτσι θα ικανοποιήσει την απαίτηση της κας Μέρκελ, αλλά και των αγορών που ήταν σαφείς. “Αν δεν πάρετε μέτρα δεν παίρνετε τα λεφτά” ήταν το σύνθημά τους.

Η ελληνική κυβέρνηση τις προηγούμενες ημέρες εμφανίστηκε διστατικτή στο να ικανοποιήσει αυτό το αίτημα. Και οι αγορές μας έστειλαν το μήνυμα. Οδήγησαν την ελληνική οικονομία στα πρόθυρα της χρεωκοπίας. Μας απέδειξαν ότι δεν χρειάζονταν να περιμένουμε έως τις 19 Μαΐου που πρέπει να πληρώσουμε τα 9 δισ που χρωστάμε. Μπορούσαν να μας οδηγήσουν στην καταστροφή πολύ νωρίτερα. Έστειλαν τα spreads “στο Θεό” και έφεραν τις ελληνικές τράπεζες σε πολύ δύσκολη θέση, αφού δυσχέραναν τη δυνατότητα δανεισμού τους από τη διατραπεζική αγορά. Αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί οδηγεί άμεσα μέσα από τη διαδικασία του ντόμινο στην εθνική χρεωκοπία. Εάν μάλιστα δεν υπήρχε η απόφαση της ΕΚΤ να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ανεξαρτήτως spread ίσως αυτό να είχε ήδη συντελεστεί.

Έτσι η ελληνική κυβέρνηση κατάλαβε ότι δεν έχει διέξοδο. Θα πειθαρχήσει στις απαιτήσεις των αγορών λαμβάνοντας τα μέτρα που της ζητούν και πληρώνονας το πολιτικό κόστος που κάποιοι υπουργοί θεωρούν ότι μπορεί να είναι ανεπανόρθωτο.
Το μεσημέρι ο πρωθυπουργός συγκάλεσε την έκτακτη σύσκεψη για το νέο πακέτο μέτρων. Το κλίμα ήταν πολύ βαρύ. Η συζήτηση διεκόπτετο συχνά από τα τηλεφωνήματα που έκανε ή δεχόταν ο κ. Παπανδρέου ακριβώς για αυτό το θέμα. Όταν έστειλε τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις, έγιναν οι θετικές δηλώσεις από τον κ. Ρομπέι, τον κ. Τρισέ και την κα Μέρκελ και άρχισε η πτώση των spreads.

Μένει πια να μάθουμε τα μέτρα. Τα σενάρια που επεξεργάζεται ο κ. Παπακωνσταντίνου θα οριστικοποιηθούν μάλλον αύριο. Η πρώτη προσέγγιση είναι να αυξηθούν και άλλο οι έμμεσοι φόροι, να μειωθούν ακόμα περισσότερο οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων, να αυξηθεί το όριο απολύσεων και να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να πληγεί όσο γίνεται λιγότερο ο ιδιωτικός τομέας.

Εξυπακούεται ότι βαρύ θα είναι το τίμημα και για το ασφαλιστικό. Οι πρόωρες συντάξεις θα ελαχιστοποιηθούν, τα όρια ηλικίας ανδρών-γυναικών θα εξισωθούν αμέσως κλπ.  Αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε είναι πως ότι ακούσουμε τώρα δεν είναι και το τέλος του δράματος. Οι ελεγκτές μας θα παρακολουθούν μήνα-μήνα την πορεία της οικονομίας μας. Και αν υπάρχουν αποκλίσεις θα ζητούν και άλλα μέτρα. Και εμείς θα είμαστε υποχρεωμένοι να τα πάρουμε.

Αυτό θα είναι μόνο ένα μέρος από τη νέα πραγματικότητα της ζωής μας. Γιατί πολλοί προβλέπουν ότι θα δούμε πολλά νέα δεδομένα. Από νέες νοοτροπίες μέχρι νέα πολιτικά σχήματα.

Nikos’ blogposts Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε