Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Nikos' Blog

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε “γραμμή”;

Κάτι φαίνεται ότι δεν πηγαίνει κατά τα αναμενόμενα στη στρατηγική

Κάτι φαίνεται ότι δεν πηγαίνει κατά τα αναμενόμενα στη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ και έτσι τα στελέχη του αποφάσισαν να κάνουν μια κίνηση υψηλού ρίσκου λίγο πριν τις εκλογές.

Ως την προηγούμενη Παρασκευή η επίσημη θέση του κόμματος ήταν η άμεση καταγγελία και κατάργηση του μνημονίου μόλις ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση. Ήταν αυτή η θέση που στις 6 Μαίου εκτόξευσε το κόμμα του Α. Τσίπρα από το 4% που είχε στις εκλογές του 2009, στο σχεδόν 17% και το κατέστησε δεύτερη πολιτική δύναμη του τόπου.

Ήταν η επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ σε τέτοιο βαθμό που αν κάποια από τα στελέχη του όπως οι κ Δραγασάκης και Σταθάκης τη… “μαλάκωναν” υποστηρίζοντας ότι θα προηγηθεί η διαπραγμάτευση της μονομερούς ενέργειας να θεωρούνται “εκτός γραμμής”.

Και για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις λίγο πριν την κάλπη ,την περασμένη Παρασκευή 8/6 ανέλαβε ό ίδιος ο κ. Τσίπρας παρουσιάζοντας τις επίσημες θέσεις του κόμματος του να επαναλάβει με τον ίδιο κατηγορηματικό τρόπο το πως η κοινοβουλευτική του ομάδα θα ακυρώσει το μνημόνιο στην πρώτη συνεδρίαση της νέας Βουλής.

Όμως χθες Τρίτη 12/6 κατά τη διάρκεια της διακαναλικής του συνέντευξης ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε μια εντυπωσιακή στροφή και στο ύφος και στην ουσία των θέσεων του.
Η φράση “δε θα πάμε με τσαμπουκά στην ευρώπη” ανατρέπει όλη την ως τώρα στρατηγική.

Σε αυτό τον τσαμπουκά, δηλαδή την εκτόνωση της οργής της κοινωνίας λόγω του μνημονίου, πόνταρε και κέρδισε ως τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ίσως όμως αυτή η τακτική να έφτανε για να τον καταστήσει δεύτερο κόμμα στις προηγούμενες εκλογές, αλλά να μην επαρκεί για να τον αναδείξει κυβέρνηση σε αυτές που έρχονται.
Γιατί τώρα πια ένα μέρος της οργής έχει αντικατασταθεί από το φόβο. Το φόβο ότι κινήσεις όπως αυτές που εξαγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ θα μας οδηγήσουν σε χειρότερες μέρες. Και αυτή η τάση όσο περνούν οι μέρες γίνεται μεγαλύτερη. Σε αυτήν έχει επενδύσει η ΝΔ με όλους τους τρόπους. (διαφημιστικά σποτ, ομιλίες κλπ.)

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε λίγο πριν την ψηφοφορία να κινηθεί και προς αυτήν. Να απομακρυνθεί κατάτι από την οργή και να πάει στην άγνωστη για αυτόν περιοχή που εκφράζει η αντίπαλός του ΝΔ.

Να προσπαθήσει να καθησυχάσει και να δείξει ότι δε λειτουργήσει ανατρεπτικά.
Τέτοιες κινήσεις είναι υψηλού ρίσκου. Ή αποδίδουν ή στις περισσότερες περιπτώσεις δημιουργούν σύγχυση και αποπροσανατολισμό στο εκλογικό σώμα.

Το αποτέλεσμα θα το ξέρουμε την Κυριακή.

Nikos’ blogposts Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε