Παρασκευή, 26 Απρ.
19oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Nikos' Blog

Η κυβέρνηση θα κόψει μισθούς και συντάξεις

Οι υπουργοί της κυβέρνησης που ήρθαν χθες σε επαφή με τους

 Οι υπουργοί της κυβέρνησης που ήρθαν χθες σε επαφή με τους απεσταλμένους των Βρυξελλών κατάλαβαν γρήγορα ότι είχαν να κάνουν με τεχνοκράτες που ξέρουν καλά την ελληνική πραγματικότητα.
Οι πληροφορίες μου αντίθετα με πολλά που γράφονται και λέγονται,είναι ότι οι κοινοτικοί δε ζήτησαν ούτε μείωση μισθών ούτε μείωση συντάξεων.

Είπαν στους υπουργούς που συνάντησαν κάτι απλό και δυστυχώς εύλογο: “Μας υπόσχεστε ότι θα βρείτε τα χρήματα με μείωση των δαπανών. Όμως τα χρήματα είναι πολλά και δε θα τα μαζέψετε. Άρα θα κάνετε μείωση συντάξεων; Θα κάνετε μείωση μισθών; Γιατί αν δεν κάνετε τέτοιες κινήσεις τον άλλο μήνα που θα ξαναέρθουμε δε θα έχετε το αποτέλεσμα που μας υπόσχεσθε.”

Τόσο ευγενικά αλλά και τόσο ρεαλιστικά προσέγγισαν το δράμα μας. Και φοβάμαι ότι έχουν δίκιο. Οι στόχοι που έχει θέσει η κυβέρνηση είναι σχεδόν… άπιαστοι. Έτσι σύμφωνα με όσα μαθαίνω τον επόμενο μήνα θα μας αφήσουν στην ησυχία μας για να δουν αν θα έχουμε αποτέλεσμα.

Τα δύσκολα θα έρθουν το Μάρτιο. Όπως μου έλεγε σημαίνον στέλεχος της Κομισιόν αν δεν υπάρχει ορατό αποτέλεσμα έως τότε θα μας αντιμετωπίσουν με όρους χρεοκοπίας και θα εξαντλήσουν κάθε αυστηρότητα.

Μου είπε χαρακτηριστικά: “Η ΕΕ δεν επιβάλει μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις. Η ΕΕ δίνει χρήματα στις αδύναμες χώρες. Και η Ελλάδα έχει πάρει πολλά. Αν δεν κατάφερε να τα αξιοποιήσει σωστά τότε η ίδια θα αναγκαστεί να περικόψει τους μισθούς και τις συντάξεις. Όχι εμείς”.

Και ο συνομιλητής μου πρόσθεσε με νόημα”Και πολύ φοβάμαι ότι θα αναγκαστεί να το κάνει.”

 

Γιατί αν δεν έχει αποτελέσματα θα μας φέρει σε πολύ δύσκολη θέση. Πάνω από όλα είναι η διατήρηση της οικονομικής συνοχής και η προστασία του νομίσματος. Έτσι, ακόμα κι αν δεν προβλέπεται έξοδος από το ευρώ για μια χώρα μέλος που το θέτει σε κίνδυνο, υπάρχουν ή μπορούν να θεσπιστούν μέτρα όσο προκύπτει απειλή. Και η Ελλάδα αν δεν παρουσιάσει γρήγορα αποτελέσματα θα αποτελεί μια τέτοια απειλή”.
Με άλλα λόγια για την ώρα έφυγαν. Αλλά όταν ξαναέρθουν μπορεί να φύγουμε εμείς…

Nikos’ blogposts Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε