Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Nikos' Blog

Η πιο καθοριστική στιγμή του 2010

Δύο φαινομενικά άσχετες μεταξύ τους συσκέψεις έγιναν σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό.

Δύο φαινομενικά άσχετες μεταξύ τους συσκέψεις έγιναν σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό. Μία για την οικονομία και μία για τον νέο εκλογικό νόμο με τον οποίο θα γίνουν οι επερχόμενες δημοτικές εκλογές. Τα δύο αυτά θέματα όμως μάλλον συνδέονται άμεσα μεταξύ τους, αφού δεν μπορούν να επηρεάσουν καθοριστικά το αποτέλεσμα της εκλογικής μάχης του ερχόμενου φθινοπώρου που μπορεί να μην εκλέγει κυβέρνηση, αλλά ίσως αποβεί καθοριστικό για τις πολιτικές εξελίξεις και τη σταθερότητα της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ.

 

Η απόφαση της κυβέρνησης να κάνει τριετές από τετραετές το πρόγραμμα ανάταξης της ελληνικής οικονομίας, που επικυρώθηκε στην πρώτη σύσκεψη, βρήκε πολύ θετική ανταπόκριση από τις αγορές. Το Χρηματιστήριο ανέβηκε αισθητά, οι δανειστές μας έριξαν τα επιτόκια που μας δανείζουν και οι ευρωπαίοι ελεγκτές μας ήταν απολύτως ικανοποιημένοι.

 

Αντίθετα όλοι εμείς οι έλληνες πολίτες μάλλον θα πρέπει να ανησυχούμε περισσότερο. Γιατί πολύ απλά όσα θα έπρεπε να πληρώσουμε σε τέσσερα χρόνια, θα τα πληρώσουμε σε τρία. Αυτό σημαίνει ακόμα υψηλότερους φόρους, μεγαλύτερες περικοπές, πάγωμα μισθών κλπ. Και αυτά θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα. Άρα το φθινόπωρο του 2010 θα έχουμε νιώσει για τα καλά τα αποτελέσματά τους και θα έχουμε την ευκαιρία να… εκφραστούμε.

 

Το αντικείμενο της δεύτερης σύσκεψης ήταν το… που θα εκφραστούμε. Η συνένωση περιφεριών και δήμων, περίπου στο ήμισυ του σημερινού τους αριθμού επιβεβαιώθηκε ξανά. Όμως οι τοπικές κοινωνίες δεν βλέπουν με καθόλου καλό μάτι αυτές τις αλλαγές. Έχουμε άλλωστε ως χώρα την εμπειρία από το πρόγραμμα “Καποδίστριας” και τις αντιδράσεις που προκάλεσε. Βεβαίως η κάθε κυβέρνηση μπορεί να διαμορφώσει σε αρκετές περιπτώσεις τους νέους δήμους κατά το δοκούν ώστε να αποκομίσει οφέλη και όχι ζημία.

 

Όλα αυτά όμως… επί χάρτου. Γιατί στην πραγματική ζωή, όπως έδειξαν οι εκλογές του Οκτωβρίου μπορεί να ανατραπούν όλες οι προβλέψεις. Και το μείγμα μιας σκληρής και χαρακτηρισμένης ως άδικης οικονομικής πολιτικής, σε συνδυασμό με τοπικές πικρίες μπορεί να αποφέρει αποσταθεροποιητικές εκπλήξεις.

 

Το ξέρουν και το συζητούν στο Μαξίμου, αλλά και στη Ρηγίλλης. Και για αυττό συσκέπτονται πυρετωδώς από τώρα. Υπάρχουν άλλωστε πολλοί που υποστηρίζουν ότι η πιο καθοριστική στιγμή του 2010 θα είναι η ώρα της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων των δημοτικών εκλογών.

 

Η κυβέρνηση είτε θα αναβαπτιστεί και θα συνεχίσει ακλόνητη το πρόγραμμα σταθερότητας είτε θα αμφισβητηθεί έστω και… δημοτικώς, οπότε θα πρέπει να επαναπροσδιορίσει την πορεία της εν μέσω εξωτερικών και εσωτερικών κλυδωνισμών.

 

Nikos’ blogposts Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε