Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Nikos' Blog

Η “βοήθεια” των 30 δις είναι μόνο 500 εκατομμύρια

Χθες, μετά την οριστικοποίηση της βοήθειας Ε.Ε.-Δ.Ν.Τ. προς την Ελλάδα

 Χθες, μετά την οριστικοποίηση της βοήθειας Ε.Ε.-Δ.Ν.Τ. προς την Ελλάδα βρεθήκαμε πάλι να πανηγυρίζουμε όπως και τη νύχτα της 25ης Μαρτίου. Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω το γιατί.
Κατ’ αρχήν η απόφαση έβαλε ένα πήχη για τα επιτόκια που μπορεί να δανειστεί η χώρα μας. Και αυτός είναι το 5%. Πιο κάτω δεν μπορούμε να πάμε.
Μα την τελευταία φορά που δανειστήκαμε από τις αγορές το επιτόκιο που πήραμε ήταν 5,9%,δηλαδή μόλις 0,9% παραπάνω.
‘Αρα ακόμα και εάν οι αγορές επρόκειτο να μας δανείσουν για το υπόλοιπο του χρόνου με επιτόκια 6-7% , όπως διαφαινόταν, το όφελός μας εάν τις θεωρήσουμε ακριβές και…”πάρουμε το πακέτο” δε θα ξεπεράσει τα 500 εκατομμύρια.
Όμως η ένταξη μας στο πρόγραμμα βοήθειας με κέρδος αυτά τα 500 κατ. θα έχει και τεράστιο κόστος. Μόλις πάρουμε τα χρήματα δε, θα μας ζητηθούν νέα μέτρα. Θα εγκατασταθούν αμέσως και μόνιμα στην Ελλάδα οι ελεγκτές του ΔΝΤ. Αποστολή τους να ελέγχουν την εκτέλεση των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί. Εάν αυτά δεν υλοποιηθούν στο έπακρο, πράγμα σχεδόν αδύνατο αν αναλογιστεί κάνεις τους ελληνικούς μηχανισμούς, τότε θα ζητήσουν πρόσθετα και σκληρότατα μέτρα προκειμένου να συγκεντρωθούν τα ποσά για τα οποία έχουμε δεσμευτεί. Και τα μέτρα
αυτά θα πρέπει να είναι άμεσης απόδοσης όπως οι περαιτέρω περικοπές μισθών και συντάξεων.
Η κυβέρνηση γνωρίζει καλά αυτό το ενδεχόμενο και γι’ αυτό δε θέλει με κανένα τρόπο να ενταχθεί σε αυτό το πρόγραμμα. Γιατί αν η ένταξή μας ήταν ανώδυνη όπως κάποιοι την παρουσιάζουν θα εντασσόμασταν πάραυτα.
Ελπίζει βέβαια η κυβέρνηση ότι μετά την απόφαση θα αποκλιμακωθούν τα επιτόκια άρα θα μπορέσουμε να δανειστούμε φθηνότερα. Και αυτό μοιάζει λογικό και είναι το μόνο θετικό της απόφασης. Αφού θα υπάρχει το 5% του ΔΝΤ, οι αγορές θα μας δανείζουν με κάτι παραπάνω για να τις …προτιμάμε. Οπότε θα πρέπει να περιμένουμε μερική αποκλιμάκωση των spreads και επιτόκια κοντά στο 6%.
Αλλά η χθεσινή απόφαση κρύβει και κάτι άλλο. Ο πραγματικός της στόχος είναι η προστασία του ευρώ. Η προστασία του όχι από τους κερδοσκόπους όπως μας αρέσει να νομίζουμε άλλα από την “τοξική” Ελλάδα.
Τα μέλη της ευρωζώνης θωράκισαν το κοινό νόμισμα μέσω ΔΝΤ. Αν η Ελλάδα δεν τα καταφέρει θα πάρει τη βοήθεια όποτε το νόμισμα θα μείνει ανέπαφο. Το πρόβλημα θα το έχει η Ελλάδα από τους ορούς του ταμείου και όχι το ευρώ.
Έτσι εξηγείται, τώρα που κλείνει ο κύκλος, η εμμονή για την παρουσία του ΔΝΤ σε αυτό το πρόγραμμα. Μπορεί να “τσαλάκωσε”λίγο την ευρωπαϊκή συνοχή αλλά είναι αυτή που θα προστατεύσει το κοινό νόμισμα από τα “γουρούνια του νότου”.

Nikos’ blogposts Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε