Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Nikos' Blog

Κίνηση αλά «Κουβέλη» και από τον Σαμαρά

Ο πρωθυπουργός με τη δήλωση του ότι «η διαπραγμάτευση ολοκληρώθηκε» έκανε μια κίνηση ανάλογη με αυτή του Φ. Κουβέλη πριν από μία εβδομάδα. Μια κίνηση υψηλού ρίσκου.

Ο πρωθυπουργός με τη δήλωση του ότι «η διαπραγμάτευση ολοκληρώθηκε» έκανε μια κίνηση ανάλογη με αυτή του Φ. Κουβέλη πριν από μία εβδομάδα. Μια κίνηση υψηλού ρίσκου.

Θέλησε με αυτό τον τρόπο να δείξει, παρά το αδιέξοδο που επιφέρει η στάση της ΔΗΜΑΡ, την αποφασιστικότητα του να «περάσει» τα μέτρα ακόμα και αν αυτό σημάνει την πτώση της κυβέρνησης. Γιατί τα μέτρα μπορεί να καταστούν νόμος του κράτους ακόμα αν οι βουλευτές ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ δεν τα ψηφίσουν.

Αυτό μπορεί να συμβεί αν οι διαφωνούντες απέχουν από την ψηφοφορία οπότε η πλειοψηφία θα διαμορφωθεί επί των παρόντων. Άρα για να ψηφιστεί το σύνολό του πακέτου όπως θέλει ο κ. Σαμαράς και παρά τις αντιρρήσεις των εταίρων του ,θα είναι επαρκής ο αριθμός των βουλευτών της ΝΔ εφ όσων το υπερψηφίσουν όλοι.

Σε ένα τέτοιο σενάριο ενώ τα μέτρα θα «περάσουν», όμως η κυβερνητική συνοχή θα καταρρεύσει. Ο πρωθυπουργός το γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα αλλά επιχειρεί να δείξει την αποφασιστικότητα του.
Υπάρχει όμως και μια ακόμη ανάγνωση της πρωτοβουλίας του. Λέγοντας ότι η διαπραγμάτευση ολοκληρώθηκε και δεν μπορεί να επιφέρει συμφωνία πλειοψηφίας στο εσωτερικό «πετάει την καυτή πατάτα» στο εξωτερικό. Λεει προς τους δανειστές μας ότι αυτός δεν μπορεί να κάνει κάτι περισσότερο.

Οπότε αν θέλουν να ψηφιστούν τα μέτρα αλλά και να υπάρξει την επόμενη μέρα κυβέρνηση που θα τα εφαρμόσει πρέπει να τον διευκολύνουν και να κάνουν παραχώρησης στα εργασιακά που παραμένουν ως σημείο διένεξης.

Τι θα προκύψει από αυτή την κίνηση ρίσκου θα το ξέρουμε πολύ σύντομα…

Nikos’ blogposts Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε