Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Nikos' Blog

Μας σπρώχνουν στο ΔΝΤ

Όσο οι μέρες περνούν γίνεται όλο και μεγαλύτερη η διεθνής πίεση

 Όσο οι μέρες περνούν γίνεται όλο και μεγαλύτερη η διεθνής πίεση για να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα βοήθειας της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ.

Ήδη ξένοι οίκοι και αναλυτές προεξοφλούν ότι αυτό θα συμβεί εντός των επόμενων εβδομάδων ενώ τόσο ο Γ. Παπανδρέου όσο και ο Γ. Παπακων/νου αφήνουν πια αυτό το ενδεχόμενο ορθάνοιχτο.

Η μεγαλύτερη πίεση όμως έρχεται από τους παράγοντες της αγορας. Αυτούς δηλαδή που όταν μας δίνουν τα υψηλά επιτόκια που αξίζουμε τους αποκαλούμε κερδοσκόπους.

 

Τα spreads για τα ελληνικά ομόλογα έφτασαν την Τετάρτη ακόμα και στις 400 μονάδες βάσης, ενώ η κυβέρνηση ήλπιζε ότι μετά την απόφαση του EUROGROUP της Κυριακής θα συγκρατούνταν κοντά στις 300!
Την ίδια στιγμή τα spreads των ισπανικών ομόλογων διαπραγματεύονταν 150 μονάδες βάσης πιο χαμηλά από τα ελληνικά και τα πορτογαλικά τουλάχιστον 100.

Όλοι και όλα μας οδηγούν στο…πακέτο και θα είναι θαύμα αν το αποφύγουμε. Κάποιοι προσπαθούν να το παρουσιάσουν σαν μια πολύ ελκυστική λύση. Αν ήταν έτσι,η ελληνική κυβέρνηση θα το είχε “αρπάξει” από την πρώτη στιγμή. Ξέρει όμως καλά τις επιπτώσεις του και γι αυτό προσπαθεί να το αποφύγει με κάθε τρόπο.

Αν πάρουμε τα χρήματα της βοήθειας δε θα μας ζητηθούν καινούργια μέτρα. Θα μας επιβληθεί όμως η μέχρι κεραίας τήρηση αυτών που έχουν ήδη ληφθεί. Και αν αποκλίνουμε θα μας επιβάλλουν μειώσεις μισθών, συντάξεων κλπ. για να συμπληρωθούν τα υπολειπόμενα έσοδα.

Η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει καλά ότι τα μέτρα που έχει λάβει δεν μπορούν να αποδώσουν όσα έχει προϋπολογίσει. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο για το πρώτο τρίμηνο του έτους και μόνο από τις εφορίες της Αττικής εμφανίζεται υστέρηση εσόδων ως και 20%.

Οι “τρύπιοι” ελεγκτικοί μηχανισμοί δεν μπορούν να αποφέρουν τα προσδοκώμενα. ‘Ετσι τα νέα σκληρά μετρά εάν ενταχθούμε στη βοήθεια θα είναι αναπόφευκτα. Και το κοινωνικό τους κόστος τεράστιο. Η δε κυβέρνηση θα έχει αποτύχει αφού από την αρχή είχε θέσει ως στόχο το να καταφέρει η χώρα από μόνη της να ξεπεράσει την κρίση.
Και για να μη μας κοροϊδεύουν όλα αυτά δεν οφείλονται στη διεθνή κρίση. ‘Ηδη αυτό το διάστημα οι περισσότερες μεγάλες αμερικάνικες τράπεζες,από τις οποίες ξεκίνησε το κακό, ανακοινώνουν μεγάλες αυξήσεις κερδών και τα χρηματιστήρια αργά αλλά σταθερά ανακάμπτουν. Παρόλα αυτά το ελληνικό πρόβλημα γίνεται ΤΩΡΑ ακόμη μεγαλύτερο. Ακριβώς επειδή δεν οφείλεται στη διεθνή κρίση άλλα στην εσωτερική διακυβέρνηση.
Τους κυβερνήτες μας πληρώνουμε για πολλοστή φορά…

Nikos’ blogposts Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε