Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Nikos' Blog

Όταν η βία ισοδυναμεί με προδοσία…

Όταν η βία ισοδυναμεί με προδοσία…

Μετά την τυπική εκλογή του Ε. Βενιζέλου στην ηγεσία του Πασοκ και την παραίτηση του από το υπουργείο οικονομικών μπαίνουμε πια στην προεκλογική περίοδο.

Μετά την τυπική εκλογή του Ε. Βενιζέλου στην ηγεσία του Πασοκ και την παραίτηση του από το υπουργείο οικονομικών μπαίνουμε πια στην προεκλογική περίοδο.
Οι εκλογές θα γίνουν σε περίπου 50 ημέρες από σήμερα. Θα είναι οι πιο φορτισμένες των τελευταίων δεκαετιών. Και θα είναι τόσο φορτισμένες γιατί μέσα σε δύο χρόνια εξαναγκαστήκαμε σε μια βίαιη εσωτερική υποτίμηση που περιέκοψε κατά περίπου 50% αποδοχές και περιουσίες.
Μια από τις βασικές αιτίες για αυτή την κατάντια ήταν ο λαϊκισμός και η πελατειακή αντίληψη των πολιτικών που διαχειρίστηκαν την εξουσία. Για δεκαετίες σκόρπιζαν υποσχέσεις, μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις ,αυξήσεις χωρίς μελέτη ,επιδόματα μαϊμού, χαριστικές συντάξεις και πολλά ακόμα. Είτε κυβερνούσαν είτε ήταν στην αντιπολίτευση λειτουργούσαν με την ίδια ανευθυνότητα. Χωρίς σχεδιασμό και συνείδηση των αποτελεσμάτων των πράξεων τους. Καιροσκοπισμός για το πρόσκαιρο πολιτικό όφελος. Αυτό ήταν το δόγμα. Τόσο για τα κόμματα εξουσίας όσο και για την αριστερά που αντιπολιτευόταν.
Και δυστυχώς ακόμα και σήμερα κάποιοι εξ αυτών ακολουθούν την ίδια τακτική γιατί δεν ξέρουν κάποια άλλη. Μόνο που επειδή λεφτά δεν υπάρχουν πια ώστε να διεκδικούν με παράλογο τρόπο ανέφικτες αυξήσεις για να χαϊδέψουν τα αυτιά των υποψήφιων «πελατών»- ψηφοφόρων τους , διοχετεύουν το λαϊκισμό τους στην εμπορευματοποίηση της αγανάκτησης που οι ίδιοι προκάλεσαν. Ωθούν ευθέως ή υποδαυλίζουν πράξεις βίας. Σπεκουλάρουν στην αγανάκτηση και την απόγνωση.
Η κοινωνία ,δικαίως ,«βράζει». Και εκείνοι θέλουν να τη μετατρέψουν σε όχλο. Έτσι μετά από πολλά χρόνια ξανακούμε περί αντισυγκεντρώσεων ,βίας και λιθοβολισμών. Περί μπράβων-φουσκωτών που αποκλείουν περιοχές και επιβάλουν το δικό τους νόμο.
Είναι η συνταγή για να ολοκληρωθεί η καταστροφή του τόπου. Αυτοί που την καλλιεργούν ελπίζουν ότι θα ωφεληθούν από το χάος που θα προκύψει. Θα βρεθούν με αυξημένη πολιτική δύναμη εντός του χάους.
Η ευθύνη τους είναι τεράστια. Ας το σκεφτούν καλά. Ας δουν και τα ιστορικά προηγούμενα. Και επιτελούς ας σταματήσουν να ασχημονούν στο σαρκίο της χώρας.
Όποιος προκαλέσει ,ανεχθεί ή δεν αποτρέψει κάθε μορφή βίας θα διαπράξει εθνικό έγκλημα.

Υ.Γ. Δεν αναφέρομαι ,όπως είναι αυτονόητο, στις αντιδράσεις και τις διαμαρτυρίες. Αυτές δεν είναι μόνο εύλογες. Είναι επιβεβλημένες. Αναφέρομαι στη βία. Αυτή που μετατρέπει τη δοκιμαζόμενη κοινωνία σε ζούγκλα.

Nikos’ blogposts Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε