Παρασκευή, 26 Απρ.
19oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Nikos' Blog

Τα δύσκολα τώρα στο εσωτερικό

Τα δύσκολα τώρα στο εσωτερικό

Όλα δείχνουν ότι ως το τέλος της εβδομάδας η Ελλάδα θα καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές και έτσι θα αποφύγει το χάος της χρεοκοπίας.

Όλα δείχνουν ότι ως το τέλος της εβδομάδας η Ελλάδα θα καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές και έτσι θα αποφύγει το χάος της χρεοκοπίας.

Η εκτίμηση που μπορεί να ακούγεται πρόωρη πηγάζει από την σημαντική προσέγγιση των δύο πλευρών που καταγράφεται τις τελευταίες ώρες. Και επειδή οι επιπτώσεις μιας ρήξης θα είναι τεράστιες για όλους, μοιάζει αυτονόητο ότι αφού έχουν φτάσει τόσο κοντά θα καταφέρουν και να συμφωνήσουν.

Η κυβέρνηση έκανε πολλά βήματα πίσω από τις εξαγγελίες και τις δεσμεύσεις της και αποδέχθηκε τα περισσότερα από τα σκληρά μέτρα που της επιβλήθηκαν.

Προφανώς ήταν μια δύσκολη και οδυνηρή επιλογή αλλά ήταν η σωστή αφού το βάρος της εξόδου από το ευρώ θα ήταν ολέθριο. Άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε τέτοια εντολή από το λαό.

Λάθη στη διαπραγμάτευση προδήλως έγιναν και κόστισαν. Ίσως και πολύ ακριβά. Αλλά δεν είναι τώρα η ώρα της αποτίμησης.

Προέχει η συνειδητοποίηση των όσων έπονται και η ολοκλήρωση της διαδικασίας με την ψήφιση από τη Βουλή των σχετικών νομοσχεδίων. Τα μέτρα μπορεί ακόμη να μην τα γνωρίζουμε στις λεπτομέρειες τους αλλά ξέρουμε καλά το περίγραμμα τους από τον ως τώρα διάλογο. Και είναι τέτοια και τόσα που θα πλήξουν τους πάντες. Από τους πιο πλούσιους ως τους πιο αδύναμους. Γιατί προφανώς η αύξηση των έμμεσων φόρων αφορά άνεργους και χαμηλοσυνταξιούχους, ενώ π.χ. η αύξηση στη φορολογία επιχειρήσεων περιλαμβάνει και τους μικροεπαγγελματίες. Αλλά και η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών μειώνει το εισόδημα των μισθωτών.

Τα μέτρα που έρχονται θα προκαλέσουν κλυδωνισμούς παντού λόγω τόσο των υψηλών προσδοκιών που καλλιέργησε ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και της έντονης ρητορικής που χρησιμοποιήθηκε.

Γιατί δεν είναι μόνο ότι θα επιφέρουν νέα δυσβάσταχτα φορολογικά βάρη. Θα βάλουν φρένο και στις περισσότερες από τις προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.

Στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού θα προκληθούν αναταράξεις. Μόνη διέξοδος του πρωθυπουργού θα είναι μια σαφής και ουσιαστική ρύθμιση για το χρέος, αλλά και το αναπτυξιακό πακέτο Γιούνκερ των 35 δις ευρώ.

Αλλά και στην κουρασμένη και εξαντλημένη ελληνική κοινωνία το πολιτικό κόστος θα είναι σημαντικό. Η προσδοκία ήταν να απαλλαγούμε από τα μνημόνια και τις περικοπές. Όμως τώρα μπροστά μας βρίσκονται νέες.

Η ευρύτατη στήριξη που απολάμβανε και μετεκλογικά η κυβέρνηση θα πληγεί.

Μόνη λύση είναι η σωστή διακυβέρνηση και η όσο το δυνατόν ταχύτερη επίτευξη ανάπτυξης. Αν γίνει, τότε σε βάθος 4ετίας η κυβέρνηση θα έχει δικαιολογήσει στην πράξη τη συμφωνία που ετοιμάζει σήμερα. Αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι στους οποίους δεσμευτήκαμε θα απαιτηθεί και νέο πακέτο. Και αυτό δε θα περάσει. Ούτε από το κόμμα ούτε από τη Βουλή.

Η περίοδος της καταγγελίας και της έντονης ρητορείας τελειώνει. Ήρθε η ώρα των έργων.

Nikos’ blogposts Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε