Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Συνταρακτικές αποκαλύψεις για το θρίλερ των διαπραγματεύσεων – Κόλαφος ο Μοσκοβισί κατά Βαρουφάκη και Παππά

Συνταρακτικές αποκαλύψεις για το θρίλερ των διαπραγματεύσεων – Κόλαφος ο Μοσκοβισί κατά Βαρουφάκη και Παππά

– Γιούνκερ: Η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε στρατηγική – Τη σχεδίαζαν μέρα με τη μέρα
– Ο Π. Μοσκοβισί υποστηρίζει πως η κυβέρνηση νόμιζε πως θα φοβίσει τους δανειστές ένα Grexit
– O κ. Μοσκοβισί μιλάει για διακοσμητικό ρόλο του κ. Βαρουφάκη στις διαπραγματεύσεις
– Ο Σόιμπλε υποστηρίζει πως στο κρίσιμο Eurogroup 15 χώρες ήθελαν την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης

Ένα γαλλογερμανικό ντοκιμαντέρ με δεκάδες αποκαλύψεις έγινε για λογαριασμό της Ελλάδας και των επτάμηνων διαπραγματεύσεων του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τους δανειστές.

Σε αυτό το ντοκιμαντέρ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ ρίχνει εμμέσως πλην σαφώς τις ευθύνες για το τρίτο και σκληρότερο Μνημόνιο στον Αλέξη Τσίπρα, μιλώντας για κατόρθωμα της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο κ. Γιούνκερ αναφέρει χαρακτηριστικά πως αναρωτιόταν κάποιες φορές αλλά όχι στην πραγματικότητα εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν ήταν μία κυβέρνηση κυνική. Αναφέρει επίσης πως “είναι ένα εξαιρετικό κατόρθωμα από την μια οι Έλληνες με φόντο μια αντιευρωπαική προπαγάνδα απέρριψαν ένα κείμενο και ένα μήνα μετά η Ελληνική κυβέρνηση να προτείνει ένα κείμενο πολύ πιο σκληρό απ’ αυτό που απέρριψε ο ελληνικός λαός. Είναι ένα πραγματικό κατόρθωμα”.

Παράλληλα, ο κ. Γιούνκερ σημείωσε πως η Ελλάδα δεν είχε στρατηγική επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως “ποτέ δεν κατάλαβα τη στρατηγική της Ελλάδας και πιστεύω πολύ ειλικρινά μετά απ’ όσα ζήσαμε ότι η Ελλάδα δεν είχε πραγματική στρατηγική. Η στρατηγική και τα σχέδια καταστρώνονταν μέρα με την ημέρα”.

Εκτός από τον κ. Γιούνκερ περιγράφει στο γαλλογερμανικό ντοκιμαντέρ του ARTE, τις συνθήκες της διαπραγμάτευσης και ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Πιερ Μοσκοβισί. Αποκαλύπτει πως οι Έλληνες νόμιζαν πως θα τρομάξει τους δανειστές ένα Grexit, λέγοντας χατακτηριστικά πως “ήθελαν να μας οδηγήσουν έως το τέλος Ιουνίου με το ρολόι στο χέρι ελπίζοντας ότι το Grexit να μας τρομάξει αρκετά ώστε να κάνουμε υποχωρήσεις στο χρέος και σε κάποιες εμβληματικές μεταρρυθμίσεις”.

Μάλιστα, ο κ. Μοσκοβισί εμφανίζεται καταπέλτης τόσο για τον κ. Βαρουφάκη όσο και για τον νυν υπουργό, κ. Νίκο Παππά. Για τον πρώην υπουργό Οικονομικών, κ. Βαρουφάκη σημειώνει πως ήταν εκεί για να μην διαπραγματευτεί, ενώ αποσαφηνίζει πως μετά από ένα σημείο και μετά ο ρόλος του ήταν διακοσμητικός.

Δεν διστάζει επίσης ο Ευρωπαίος Επίτροπος να ρίξει τις ευθύνες για τη μεγάλη καθυστέρηση συμφωνίας στον Νίκο Παππά, λέγοντας πως ο κ. Τσίπρας ήταν πρόθυμος να διαπραγματευτεί, αλλά κάθε φορά “ο Παππάς του έλεγε οχι κύριε πρωθυπουργέ δεν μπορείτε να υποχωρήσετε εδώ δεν μπορείτε να ξεκινήσετε από αυτή τη βάση”.

Όπως επισημαίνει ο κ. Μοσκοβισί αποτέλεσμα των παρεμβάσεων του Νίκου Παππά ήταν να επανέρχεται κάθε φορά ο Αλέξης Τσίπρα και να δηλώνει πως δεν μπορεί να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις από αυτή τη βάση.

Δηλώσεις όμως στο ντοκιμαντέρ υπάρχουν και του γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος μάλιστα υποστηρίζει πως στην κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup δεν ήταν μόνο οι Γερμανοί που ήθελαν την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης, αλλά συνολικά 15 χώρες. Σημειώνει επίσης πως κατά του Grexit ήταν μόνο τρεις χώρες που μετέχουν στην ευρωζώνη.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε