Οικονομία

Φοβούνται τραπεζικές θύελλες στην Ευρώπη

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν άλλη μία φορά οι ευρωπαϊκές τράπεζες. Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στην Ιταλία και την Ισπανία, ενώ μεγάλες ανησυχίες υπάρχουν στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία και τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αν δε ξεσπάσει μία αναταραχή στην Ευρώπη, αναμένεται να προκαλέσει τεράστια προβλήματα και στις ελληνικές τράπεζες, παρότι, όπως υποστηρίζουν είναι καλά κεφαλαιοποιημένες.

Στην Ισπανία το πρόβλημα αυτή την εποχή είναι η τράπεζα Liberbank η οποία δέχθηκε επίθεση από επενδυτές οι οποίοι φοβούνται ότι θα έχει την ίδια τύχη με την Banco Popular η οποία εξαγοράστηκε από τη Santander έναντι συμβολικού τιμήματος, οπότε οι μέτοχοι θα χάσουν τα λεφτά τους.

Μέσα σε μία εβδομάδα η τιμή της μετοχής υποχώρησε 41%. Και χθες οι ισπανικές αρχές αναγκάστηκαν να παρέμβουν και να απαγορεύσουν το short selling (ακάλυπτες πωλήσεις) με αποτέλεσμα η μετοχή να ανέβει 29%.

Στην Ιταλία τα μεγάλο πρόβλημα είναι τα “κόκκινα” δάνεια που φτάνουν στα 270 δισ. ευρώ. Ομως, αυτές τις μέρες η αγωνία πηγάζει από δύο τοπικές τράπεζες τις Banca Popolare di Vicenza και Veneto για τις οποίες αναζητούνται αγοραστές, αφού μία άτακτη χρεοκοπία τους, θα προκαλούσε τεράστιους τριγμούς στο ιταλικό τραπεζικό σύστημα γι΄ αυτό γίνονται συζητήσεις με τις μεγάλες τράπεζες, όπως η Unicredit, για να τις αγοράσουν.

Γενικότερα, όμως υπάρχουν ανησυχίες για το σύνολο των ευρωπαϊκών τραπεζών και προέρχονται από τους αυστηρούς κανόνες για την κεφαλαιακή επάρκεια και τη ρευστότητα της Βασιλείας ΙΙΙ.

Στην αντίδραση στις αυστηρές ρυθμίσεις πρωτοστατεί η Γαλλία την οποία όμως στηρίζουν η Γερμανία, η Ολλανδία, το Βέλγιο και άλλες χώρες, οι οποίες υποστηρίζουν ότι οι πολύ αυστηροί κανόνες, θα προκαλέσουν τεράστια προβλήματα στις ευρωπαϊκές τράπεζες, αντί να προστατεύσουν το τραπεζικό σύστημα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Αντιπλημμυρικά έργα στην Αττική με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ
Η ολοκλήρωση των έργων αυτών στοχεύει αφενός στην προστασία ανθρώπινων ζωών και περιουσιών και αφετέρου στη βελτίωση της ανθεκτικότητας των υποδομών και του περιβάλλοντος απέναντι σε ακραία καιρικά φαινόμενα
Ακίνητα
Υδατοκαλλιέργειες: Κατά 10,2% μειώθηκε η παραγωγή το 2024
Η συνολική παραγωγή ανήλθε σε 127.495,1 τόνους συνολικής αξίας 689.461,0 χιλ. ευρώ το 2024, έναντι 141.909,2 τόνων συνολικής αξίας 691.160,2 χιλ. ευρώ το 2023, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ)
Aerial view of fish farm
Νίκος Ταγαράς: «Εκσυγχρονίζουμε τους κανόνες αδειοδότησης και κατασκευής των κτιρίων»
Τροποποιούνται με την υπουργική απόφαση διατάξεις που αφορούν στην ταξινόμηση των κτιρίων, στην ασφάλεια, στην αντοχή, στα δομικά στοιχεία των κατασκευών καθώς και εγκαταστάσεις ύδρευσης, θέρμανσης και ηλεκτροδότησης
Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς