Κόσμος

Απρόβλεπτες εξελίξεις! Η Τουρκία απειλεί με χερσαία επιχείρηση στο Ιράκ

Η Τουρκία θα μπορούσε να εξαπολύσει χερσαία επιχείρηση στο βόρειο Ιράκ, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη μια επίθεση εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, ώστε να εξαλείψει κάθε «απειλή» εναντίον των συμφερόντων της, δήλωσε σήμερα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Αν υπάρξει κάποια απειλή εναντίον της Τουρκίας, θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα μας, περιλαμβανομένης μιας χερσαίας επιχείρησης (…) για να εξαλείψουμε αυτή την απειλή», δήλωσε ο Τσαβούσογλου, όταν ερωτήθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο Kanal 24 για το ενδεχόμενο μιας χερσαίας επιχείρησης της Τουρκίας από τη βάση της στην Μπασίκα, στο βόρειο Ιράκ.

«Είναι το φυσικότερο δικαίωμά μας», τόνισε. «Δεν το λέμε αυτό μόνο στους Ιρακινούς, αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλες τις χώρες του συνασπισμού, στην κυβέρνηση του βόρειου Ιράκ», πρόσθεσε ενώ κατηγόρησε επίσης την κεντρική κυβέρνηση στη Βαγδάτη ότι «συνδέεται με μια τρομοκρατική οργάνωση», εννοώντας το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

Η Τουρκία υποστηρίζει πως απειλείται από την παρουσία στο βόρειο Ιράκ του Ισλαμικού Κράτους και του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Η Άγκυρα ζητεί επίμονα να συμμετάσχει στην επίθεση που διεξάγεται εναντίον της Μοσούλης, προπύργιου του Ισλαμικού Κράτους, κάτι που η Βαγδάτη δεν βλέπει όμως με καλό μάτι.

Η Τουρκία υποστηρίζει πως το πυροβολικό της στην Μπασίκα βομβάρδισε στόχους του Ισλαμικού Κράτους κατόπιν αιτήματος των κούρδων πεσμεργκά που συμμετέχουν στην επιχείρηση κατά της Μοσούλης, κάτι που η ιρακινή κυβέρνηση διαψεύδει.

Εκατοντάδες τούρκοι στρατιώτες είναι παρόντες στη βάση της Μπασίκα. Επισήμως είχαν σταλεί για να εκπαιδεύσουν σουνίτες εθελοντές ενόψει της επίθεσης για την ανακατάληψη της Μοσούλης. Οι ιρακινές αρχές έχουν καταγγείλει μια «δύναμη κατοχής».

Η τουρκική αεροπορία βομβαρδίζει ήδη τακτικά τις θέσεις του PKK στο όρος Καντίλ, οι οποίες αποτελούν τα μετόπισθεν της ανταρτικής οργάνωσης στο Ιράκ, στα σύνορα με την Τουρκία.

Υπενθυμίζοντας πως η Τουρκία είχε εξαπολύσει τον Αύγουστο μια χερσαία επιχείρηση εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη βόρεια Συρία, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως η χώρα του είναι έτοιμη να κάνει το ίδιο στο Ιράκ: «Αν στη Σιντζάρ ή άλλες (ιρακινές) περιοχές ενισχυθεί η απειλή, τότε θα χρησιμοποιήσουμε όλη τη δύναμή μας» για να την εξαλείψουμε, επέμεινε ο Τσαβούσογλου.
 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το «plan B» της Ευρωπαϊκής Ένωσης εάν η κυβέρνηση Τραμπ κάνει πίσω στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία
«Υπάρχει σχέδιο Β, αλλά πρέπει να εργαστούμε για το σχέδιο Α. Γιατί διαφορετικά, εάν επικεντρωθούμε στο σχέδιο Β, (αναπόφευκτα) αυτό θα συμβεί», δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας
Η Κάγια Κάλας
Έντεκα τραυματίες, 3 σε κρίσιμη κατάσταση, από αυτοκίνητο που έπεσε σε πλήθος στην Κοπεγχάγη
«Το αυτοκίνητο χτύπησε έναν ποδηλάτη και ανέβηκε στο πεζοδρόμιο κοντά σε ένα καφέ όπου υπάρχει εξωτερικός χώρος σαν βεράντα, όπου έριξε κάτω και άλλους ανθρώπους», διευκρίνισε η αστυνομία
Αστυνομικοί και διασώστες επιχειρούν στο Sortedam Dossering, όπου ένα αυτοκίνητο έπεσε πάνω στο πλήθος, Κοπεγχάγη, Δανία
Το μήνυμα του βασιλιά Καρόλου στους καρκινοπαθείς: «Κάθε διάγνωση είναι τρομακτική»
Ο βασιλιάς Κάρολος αναφέρθηκε στην εμπειρία του με τον καρκίνο, λέγοντας ότι «η διάγνωση καρκίνου δεν χρειάζεται ποτέ να σημαίνει ότι θα αντιμετωπίσουμε το μέλλον χωρίς ελπίδα και υποστήριξη»
Ο βασιλιάς Κάρολος
Πανικός στο Ισραήλ: Συγκλονιστικά πλάνα από τις φωτιές στην Ιερουσαλήμ - Στους 23 οι τραυματίες
Οι φλόγες κατακαίνε δασωμένες εκτάσεις κοντά στον δρόμο που συνδέει το Λατρούν με τη Μπετ Σεμές. Πολλοί οδηγοί εγκατέλειψαν τα οχήματά τους στη μέση του δρόμου και διέφυγαν με τα πόδια
Ισραηλινό προσωπικό ασφαλείας και διάσωσης εργάζεται κοντά στο Latrun στο κεντρικό Ισραήλ, καθώς ξέσπασαν πυρκαγιές λόγω της υπερβολικής ζέστης
Ανανεώθηκε πριν 2 ώρες