Ελλάδα

Πανσέληνος 2016: Μην χάσετε απόψε το strawberry moon!

Αν κοιτάξετε αργά απόψε στον ουρανό θα δείτε ένα σπάνιο φαινόμενο. Εκτός από το θερινό ηλιοστάσιο που συμπίπτει φέτος με την πανσέληνο, θα δείτε και το strawberry moon!

Η συγκεκριμένη πανσέληνος πήρε το όνομα της από αρχαίες φυλές Ινδιάνων της Βόρειας Αμερικής οι οποίοι θεωρούσαν ότι με την εμφάνιση της πανσελήνου ήταν καιρός να μαζέψουν τα φρούτα του καλοκαιριού.

Το strawberry moon θεωρείται σημαντικό και σε άλλες περιοχές του πλανήτη. Επειδή οι φράουλες ήταν άγνωστες στην Ευρώπη το αποκαλούσαν «το τριανταφυλλένιο φεγγάρι» . Επίσης αλλού το αποκαλούσαν το «καυτό φεγγάρι» ή το «μελένιο φεγγάρι».

Το φαινόμενο θα ξεκινήσει στις 02:02 ώρα Ελλάδος και λίγο μετά τα μεσάνυχτα θα έχουμε μπει και στο θερινό ηλιοστάσιο. Το γεγονός αυτό έχει να συμβεί εδώ και 70 χρόνια και θα σημάνει την έναρξη του καλοκαιριού στο βόρειο ημισφαίριο και του χειμώνα στο νότιο ημισφαίριο.

Στο “δικό μας” βόρειο ημισφαίριο, ο Ήλιος θα βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του στον ουρανό και η μέρα θα έχει την μεγαλύτερη διάρκεια του έτους, καθώς ο βόρειος πόλος της Γης θα είναι στραμμένος προς τον Ήλιο. Αντίθετα, στο χειμερινό ηλιοστάσιο, ο Βόρειος Πόλος βρίσκεται στο πιο απομακρυσμένο σημείο από τον Ήλιο.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Ισόβια κάθειρξη στον 52χρονο οικοδόμο για τη δολοφονία της εν διαστάσει συζύγου του στο Μενίδι το 2024
Ο πρόεδρος του δικαστηρίου επισήμανε ότι ο 52χρονος ήταν «άνθρωπος βίαιος, επιθετικός και κτητικός», ο οποίος «στερείται συναισθήματος» και ότι «όταν συνελήφθη είπε στον αστυνομικό “καλά της έκανα”», ανέφερε
Το ζευγάρι από το Μενίδι
Δημοσιεύθηκε η γνωμοδότηση του ΣτΕ για την έγκριση του Ειδικού Σχεδίου Περιβαλλοντικού Ισοδυνάμου Αναβάθμισης Πόλεων
Η γνωμοδότηση εισάγει για πρώτη φορά τον μηχανισμό του περιβαλλοντικού ισοδυνάμου, ως εργαλείου αντιστάθμισης και βιώσιμης αναβάθμισης του οικιστικού περιβάλλοντος
EUROKINISSI
Επιδείνωση του καιρού με καταιγίδες και θύελλες σε Επτάνησα και Ήπειρο - Αναμένονται πάνω από 80 τόνοι νερού ανά στρέμμα
Οπως αναφέρει ο Γιώργος Τσατραφύλλιας προσοχή χρειάζεται σε Κέρκυρα, Παξούς, Λευκάδα, Κεφαλονιά, Θεσπρωτία και Πρέβεζα, ενώ αναμένεται νέα κακοκαιρία από το βράδυ της Κυριακής
Βροχή στην Αθήνα 2