Οικονομία

Νταλλάρα προς κόμματα: Βάλτε στην άκρη τις διαφορές σας για το καλό της Ελλάδας

Στην ανάγκη μετά από έξι χρόνια ύφεσης οι Έλληνες ηγέτες να αναλάβουν τον έλεγχο της μοίρας τους και να βάλουν στην άκρη τις όποιες πολιτικές τους διαφορές αναφέρθηκε ο πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλλάρα, μιλώντας σε διεθνές νομικό συνέδριο στην Αθήνα.

Ταυτόχρονα, τόνισε την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις, καθώς διαχρονικά οι κυβερνήσεις του τόπου λειτουργούσαν ως εργοδότες, μεγεθύνοντας τον κρατικό τομέα. Αναφερόμενος στο «κούρεμα» του χρέους των ιδιωτών πιστωτών (PSI), ο πρώην επικεφαλής του IIF το χαρακτήρισε ιστορικό, ωστόσο είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι δεν έφερε αποτέλεσμα.

Όπως ανέφερε η παρατεταμένη κρίση της ελληνικής οικονομίας αποδίδεται μεταξύ άλλων και στον μη σωστό σχεδιασμό του προγράμματος προσαρμογής αλλά και στις παθογένειες της ελληνικής οικονομίας, με αιχμή την έλλειψη μεταρρυθμίσεων. Το «φάρμακο» πρέπει να αλλάξει, καθώς όσο υπάρχει ύφεση, δεν μπορεί να επιτυγχάνεται πλεόνασμα, πρόσθεσε.

Σε αναδρομή του στο ξεκίνημα της κρίσης είπε ότι τα προβλήματα έχουν τη ρίζα τους στη δομή της ελληνικής οικονομίας και στις συνέπειες της διεθνούς οικονομικής κρίσης, επισημαίνοντας ότι το ευρωπαϊκό πρόβλημα χρέους θα είχε επιλυθεί, αν δεν υπήρχε η διεθνής οικονομική κρίση.

Αναφορικά με τον ρόλο του ΔΝΤ, ανέφερε ότι στην αρχή της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους η ευρωζώνη ήθελε να λύσει το πρόβλημα μόνη της. Το συγκριτικό όμως πλεονέκτημα του ΔΝΤ είναι ότι δεν έχει πολιτικές δυσκολίες.
Μιλώντας στο συνέδριο ο πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Γιώργος Μιχελής αναφέρθηκε στις ανακεφαλαιοποιήσεις που έχει πραγματοποιήσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αλλά και στις βασικές που έχει μπροστά του.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις προκλήσεις της επιστροφής των καταθέσεων και της ενεργής αντιμετώπισης των «κόκκινων» δανείων, την περαιτέρω ενδυνάμωση των κεφαλαίων και στον εξορθολογισμό του λειτουργικού κόστους καθώς στην εταιρική διακυβέρνηση για την οποία το ΤΧΣ έχει προσλάβει σύμβουλο αξιολόγησης των διοικήσεων των τραπεζών, διαδικασία η οποία θα ολοκληρωθεί στα τέλη Ιουνίου.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στα 5,9 δισ. ευρώ η συνεισφορά του στο ΑΕΠ της Ελλάδας το 2024 – Υποστηρίζει συνολικά 37.000 θέσεις εργασίας
Η συνολική επίδραση στα εθνικά δημόσια έσοδα ανήλθε σε 1,1 δισ. ευρώ, ποσό που ισοδυναμεί με το 1,5% των συνολικών φορολογικών εσόδων της χώρας για το έτος 2024
Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στα 5,9 δισ. ευρώ η συνεισφορά του στο ΑΕΠ της Ελλάδας το 2024 – Υποστηρίζει συνολικά 37.000 θέσεις εργασίας
Ανάπτυξη 2,3% προβλέπει για την Ελλάδα φέτος η Τράπεζα της Ελλάδας – Απειλή οι δασμοί και οι γεωπολιτικές εντάσεις
Η περαιτέρω αύξηση του προστατευτισμού στο διεθνές εμπόριο και πιο σημαντική της αναμενόμενης επιβράδυνση της οικονομίας της ευρωζώνης αποτελεί ένα από τους βασικούς κινδύνους για την ελληνική οικονομία
Η Τράπεζα της Ελλάδος
Στο Λουξεμβούργο ο Κυριάκος Πιερρακάκης για τις συνεδριάσεις Eurogroup και ECOFIN
Εύρεση τρόπων μείωσης του ενεργειακού κόστους στην ΕΕ, βήματα για τη χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής άμυνας αλλά και για οικονομικό αντίκτυπο της ρωσικής επιθετικότητας κατά της Ουκρανίας, θα συζητηθούν στις συνεδριάσεις
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης