Ελλάδα

Νομοσχέδιο για όλα τα εγκλήματα στο διαδίκτυο

Πέπλο προστασίας για τα εγκλήματα που τελούνται στον Κυβερνοχώρο θέτει σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης το οποίο έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση η οποία ολοκληρώνεται την Παρασκευή 1η Απριλίου.

Συγκεκριμένο με το επίμαχο σχέδιο νόμου κυρώνεται η σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για το έγκλημα στον κυβερνοχώρο και το πρόσθετο πρωτόκολλο της, σχετικά με την ποινικοποίηση πράξεων ρατσιστικής και ξενοφοβικής φύσης, που διαπράττονται μέσω συστημάτων υπολογιστών, καθώς και μεταφέρεται στο ελληνικό δίκαιο η οδηγία 2013/40/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρώπης για τις επιθέσεις κατά συστημάτων πληροφοριών και την αντικατάσταση της απόφασης – πλαισίου 2005/222/ΔΕΥ του Συμβουλίου.

Με το νομοσχέδιο αυτό επιχειρείται η καταπολέμηση εγκλημάτων που τελούνται στον κυβερνοχώρο ( όπως παιδική πορνογραφία, ρατσισμός, γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, πνευματική ιδιοκτησία κ.λπ.) για τα οποία μάλιστα προβλέπεται άρση του απορρήτου (οταν πρόκειται για κακουργήματα) αλλά και υψηλά διοικητικά πρόστιμα (μέχρι 3.000.000 ευρώ!) σε περίπτωση που προκύπτουν ευθύνες νομικών προσώπων.

Σύμφωνα με τους Ευρωπαϊκούς νομοθετικούς κανόνες, κάθε κράτος μέλος της Ε.Ε. πρέπει να λάβει τα νομοθετικά και άλλα μέτρα στο εσωτερικό του δίκαιο που είναι αναγκαία για να ποινικοποιηθούν τα αδικήματα, μεταξύ άλλων, της υποκλοπής δια τεχνικών μέσων δεδομένων υπολογιστή (περιλαμβανομένων και των ηλεκτρομαγνητικών εκπομπών υπολογιστή).Επίσης, λαμβάνονται ποινικά μέτρα για όσους παράγουν, πωλούν, προμηθεύουν, εισάγουν, διανέμουν και διαθέτουν συσκευή υπολογιστή που έχει πρόγραμμα, με σκοπό τη διάπραξη κάποιου εγκλήματος.

Παράλληλα,σύμφωνα με τη σύμβαση καθέ κράτος μέλος λαμβάνει μέτρα για να ποινικοποιηθεί η παραβίαση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας (copyright), των συγγενικών δικαιωμάτων, κ.λπ. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου λαμβάνονται ποινικά μέτρα για τις περιπτώσεις κατά τις οποίες διαπράττονται από πρόθεση μέσω ενός συστήματος υπολογιστή αδικήματα που έχουν σχέση με τη διακίνηση της παιδικής πορνογραφίας.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τη σύμβαση λαμβάνονται τα νομοθετικά μέτρα που είναι αναγκαία, ώστε να προστατεύονται πρόσωπα που ανήκουν σε μία ομάδα η οποία διακρίνεται βάσει φυλής, χρώματος, καταγωγής, εθνικής ή εθνοτικής προέλευσης και θρησκείας, καθώς και μέτρα κατά προσώπων που διαθέτουν μέσω υπολογιστή ρατσιστικό και ξενοφοβικό υλικό ή υλικό που αρνείται, υποβαθμίζει, εγκρίνει ή δικαιολογεί πράξεις που συνιστούν γενοκτονία ή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, όπως αυτά ορίζονται από το διεθνές δίκαιο.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
«Πέρασες από τον θρίαμβο στην αποδοκιμασία, στάθηκες όρθιος και επέστρεψες» είπε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στην κηδεία του Διονύση Σαββόπουλου
«Το έργο σου δεν είναι απλώς μια πολιτική και πολιτισμική ιστορία του τόπου μας είναι κομμάτι της ψυχής του», είπε μεταξύ άλλων η πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου
Νίκος Καζαντζάκης: Ο άνθρωπος που πάλεψε με τα σκοτάδια του για να βρει μια στάλα φως – Εξήντα οκτώ χρόνια από τον θάνατο του «γιου του Ψηλορείτη»
«Στις κουβέντες μας "ο προδότης των ελληνικών θεσμών" λαχταρούσε αδιάκοπα για την Ελλάδα, "ο άθεος" αγωνιούσε να βρη και να σώση τον Θεό του, "ο ανήθικος" φλεγόταν από Αρετή, "ο πουλημένος κουκουές" ήταν φλογερός εραστής της Ελευθερίας»
Φωτογραφία: ΑΠΕ - ΜΠΕ Αρχείου
Βίντεο ντοκουμέντο από τη σύλληψη του 50χρονου στην Καλλιθέα που επιτέθηκε με μαχαίρι και τραυμάτισε αστυνομικό
«Ο 50χρόνος ήταν σε αμόκ. Είχε χαρακώσει με το μαχαίρι του αυτοκίνητα. Ακούσαμε τους δύο πυροβολισμός και την αστυνομία να τον κυνηγά στα στενά», αποκάλυψε αυτόπτης μάρτυρας
Περιπολικό