Πολιτική

Κυβέρνηση: Απομακρύνεται το ενδεχόμενο των θερινών τμημάτων – Όλα ανοιχτά για εκλογές

- Μπορεί και τα επόμενα 24ωρα να ανοίξει τα χαρτιά του για εκλογές και ψήφο εμπιστοσύνης ο Αλέξης Τσίπρας
- Κυβερνητική πηγή: Μην... δένετε πως θα ανοίξουν τα θερινά τμήματα της Βουλής
- Δεν αποκλείεται τίποτα από το Μέγαρο Μαξίμου
- Σκουρλέτης: Κάποια από τα σενάρια είναι... φαντασίας
- Λαφαζάνης: Μπλόφα οι εκλογές, δεν δίνω ψήφο εμπιστοσύνης στον Τσίπρα

Θα κλείσει η Βουλή για να ανοίξουν τα θερινά τμήματα; Θα ζητήσει η κυβέρνηση ψήφο εμπιστοσύνης; Θα τη ρίξει ο Λαφαζάνης; Πότε να γίνουν οι εκλογές; Σεπτέμβριο, Οκτώβριο ή Νοέμβριο;

Αναπάντητα ερωτήματα… παντού και απαντήσεις… αγνοούνται. Σε ένα δύσκολο (πολιτικά και οικονομικά) καλοκαίρι, μόλις μια εβδομάδα μετά την ψήφιση του Μνημονίου που έφερε τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση βάζει νέους… γρίφους. Όλα φαίνεται πως είναι θέμα 24ωρων. Απλά δεν ξέρουμε ποιο από τα σενάρια θα επικρατήσει τελικά.

Τα σενάρια εκλογολογίας έχουν φουντώσει. Όχι πως προ Μνημονίου δεν ήταν αλλά η κυβερνητική διαρροή πως ο πρωθυπουργός εξετάζει το σενάριο να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή ήταν το λάδι στη φωτιά.

Μετά βέβαια ήρθε και μια άλλη διαρροή: η κυβέρνηση θα ανοίξει τα θερινά τμήματα της Βουλής για να περάσει τους “δύσκολους” εφαρμοστικούς νόμους του Μνημονίου.

Τι απ’ όλα αυτά είναι το πιο πιθανό; Όλα και τίποτα! Κυβερνητική πηγή ανέφερε νωρίτερα ότι όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά και μάλλον το θέμα με τα θερινά τμήματα της Βουλής δεν θα προχωρήσει. Άρα το σενάριο αυτό απομακρύνεται αλλά δεν βγαίνουν από το τραπέζι. Όλα είναι ανοιχτά, όλα εξετάζονται και τίποτα δεν αποκλείεται.

Πολλοί είναι εκείνοι μέσα στην κυβέρνηση που θέλουν να τελειώνουν με τις πολιτικές διεργασίες προκειμένου να πάει μπρος η οικονομία και οι υπουργοί να ασχοληθούν απερίσπαστοι με την εφαρμογή των μέτρων.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ζητηθεί άμεσα ψήφος εμπιστοσύνης έτσι ώστε να εγκλωβισθεί η πλευρά Λαφαζάνη και να έχει να αποφασίσει ανάμεσα σε δυο δρόμους. Ή την αρνητική ψήφο, ή την θετική που θα πλήξει βαθιά την πολιτική της αξιοπιστία.

Επίσης, υπάρχουν και άλλες φωνές που καλούν τον Αλέξη Τσίπρα να προκηρύξει εκλογές χωρίς να ζητηθεί ψήφος εμπιστοσύνης και χωρίς έτσι να πληγεί ακόμα περισσότερο ο ΣΥΡΙΖΑ αφού το τριήμερο της συζήτησης είναι αναπόφευκτο να «πέσουν κορμιά» στην Βουλή.

Εκείνο που αποκλείεται είναι να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. “Δεν θα δώσουμε το “πράσινο φως” στον Τσίπρα για να εφαρμόσει το τρίτο Μνημόνιο” είπε ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας, ξεκαθαρίζοντας δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης και δηλώνει κατά των εκλογών χαρακτηρίζοντάς τες μπλόφα και τρικ.

Την ίδια ώρα, ο Πάνος Σκουρλέτης που το μεσημέρι της Τετάρτης βρέθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, μίλησε για σενάρια φαντασίας όταν ρωτήθηκε περί όσων ακούγονται για εκλογές, θερινά τμήματα και ψήφου εμπιστοσύνης. “Κάποια από αυτά είναι και σενάρια, θα έλεγα, φαντασίας. Ακούγονται πολλά, υπάρχουν πολλές σκέψεις. Νομίζω ότι μέσα στις επόμενες ώρες θα ξέρουμε όλοι περισσότερα”. Όταν δε δημοσιογράφος του είπε πως επ’ αυτού, ότι η κυβέρνηση έχει μιλήσει για την επόμενη εβδομάδα, ο υπουργός απάντησε: «Μπορεί και εικοσιτετράωρα».

Ερωτηθείς εάν βλέπει εκλογές άμεσα, ο κ. Σκουρλέτης είπε: “έχω δώσει πολλές συνεντεύξεις γύρω από αυτό, γνωρίζετε την άποψη μου την προσωπική, δεν θέλω να την επαναλάβω”.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Προβλήματα με το καλημέρα στη Βουλή στη συζήτηση για την Προανακριτική - Το χρονόμετρο, οι ενστάσεις και οι εντάσεις
Ένταση από τα... αποδυτήρια με την υποβολή ενστάσεων επί της διαδικασίας για τη σύσταση Προανακριτικής με καταγγελίες και προαναγγελίες αποχωρήσεων
Συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής
Live η συζήτηση στη Βουλή για τη σύσταση Προανακριτικής - Οι 14 κάλπες και η μυστική ψηφοφορία
Η συζήτηση αναμένεται να ξεκινήσει με ενστάσεις επί της διαδικασίας με αιχμή τον τρόπο, που αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία από την Διάσκεψη των Προέδρων, να διεξαχθεί η ψηφοφορία ανά πρόταση
Συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής
«Καζάνι που βράζει» η Βουλή για τη σύσταση Προανακριτικής: Σήμερα η ψηφοφορία για παραπομπή Καραμανλή – Τι θα πει ο Μητσοτάκης
Η ψηφοφορία για τους βουλευτές της ΝΔ έχει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο η «γαλάζια» πρόταση να μη λάβει τις 154 θετικές ψήφους
Βουλή 2
Κυριάκος Μητσοτάκης: Μειώσαμε την ανεργία στο 8% και δημιουργήσαμε 500.000 νέες θέσεις εργασίας τα τελευταία έξι χρόνια
Ο Πρωθυπουργός έδωσε το παρών στην εκδήλωση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με τίτλο «Χτίζοντας γέφυρες ανάμεσα στο ανθρώπινο δυναμικό και την αγορά εργασίας»
Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση του Υπουργείου Εργασίας στο κέντρο «Ελληνικός Κόσμος»
4