Πολιτική

Κραχ στην οικονομία φέρνουν οι εκλογές – Τα προεκλογικά παιχνίδια και… ο λογαριασμός που θα πληρώσουν οι πολίτες μετά την απομάκρυνση από την κάλπη

- Συναγερμός λόγω μείωσης των εσόδων με τη χώρα να κινδυνεύει από έλλειψη ρευστότητας
- Οι υποσχέσεις για κατάργηση φόρων και η προεκλογική ένταση έφερε στάση πληρωμών από τους πολίτες
- Πόλεμος για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και τη μη είσπραξη της δόσης που υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ

Για ακόμη μια φορά η πολιτική σέρνει την οικονομία στο βάραθρο. Και μόνο η προκήρυξη των εκλογών ουσιαστικά πάγωσε τις πληρωμές από τους πολίτες στέλνοντας τα έσοδα του Δεκεμβρίου στο μισό σε σχέση με τους υπολογισμούς.

Παράλληλα οι προεκλογικές εξαγγελίες για κατάργηση φόρων όπως ο ΕΝΦΙΑ έκανε ακόμη περισσότερους πολίτες να αποφύγουν τη συνέχιση πληρωμής των δόσεων και κάπως έτσι έχουμε ήδη μια μαύρη τρύπα στα έσοδα της τάξης των 2 δισ. ενώ μόνο για το πρώτο τρίμηνο του έτους υπολογίζεται ότι ο στόχος των εσόδων ύψους 4,5 δισ. ευρώ έχει χαθεί.

Η μαύρη τρύπα δηλαδή θα διευρυνθεί κι άλλο και ίσως γίνει ακόμη μεγαλύτερη στην περίπτωση που υπάρξουν και δεύτερες εκλογές λόγω αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης.

Τρύπα 10 δισ. θα χρειαστεί να καλύψει ως το Μάρτιο η νέα κυβέρνηση
 

Αυτή τη στιγμή υπάρχει απόκλιση της τάξης των των 3,9 δισ. ευρώ στα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού. Συνολικά ως τον Μάρτιο μαζί με τις δανειακές ανάγκες της χώρας η όποια νέα κυβέρνηση έχει πλέον να αντιμετωπίσει ένα ποσό σχεδόν 10 δισ. Χρήματα τα οποία με τον έναν ή τον άλλο τρόπο πρέπει να βρεθούν.

Κάπου εδώ ξεκινάει ο κομματικός πόλεμος. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλει τη ΝΔ ότι με την προκήρυξη εκλογών πέταξε το μπαλάκι στην επόμενη κυβέρνηση. Η Νέα Δημοκρατία απαντά πως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που δεν δέχθηκε την εκλογή προέδρου της δημοκρατίας οδηγόντας την χώρα σε εκλογές.

Παράλληλα η Συγγρού κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για προεκλογικές παροχές που καταστρέφουν την οικονομία. Η εξαγγελία της κατάργησης του ΕΝΦΙΑ έφερε στάση πληρωμών των δόσεων από τους πολίτες, όμως ο ΣΥΡΙΖΑ απαντά ότι μιλά για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ του 2015 και όχι για το 2014 που πληρώνουν τώρα οι πολίτες.

Ο πόλεμος συνεχίζεται ωστόσο και στο επίπεδο του δανεισμού με τον ΣΥΡΙΖΑ να λέει ότι δεν θα εισπραχθεί η δόση των 7 δισ και τη Συγγρού να μιλά για ουσιαστική χρεοκοπία της χώρας που χωρίς τη δόση δεν θα μπορέσει να πληρώσει τα χρέη της.

Εδώ ο ΣΥΡΙΖΑ απαντά πως η χώρα έχει την επιλογή των εντόκων γραμματίων, όμως και εδώ ο αντίλογος έρχεται από την τελευταία δημοπρασία τέτοιων γραμματίων.

“Μπλόκο” στη ρευστότητα μέσο έντοκων γραμματίων
 

Η πραγματικότητα έδειξε μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας καθώς στη χθεσινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων η απόδοση ανέβηκε στο 2,15% από 1,90% στην προηγούμενη, ενώ οι συνολικές προσφορές έφτασαν τα 1,11 δισ. ευρώ, υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό (625 εκατ.) κατά 1,78 φορές. Το συνολικά αποδεκτό ποσό ανήλθε στα 812,5 εκατ. ευρώ από 1,3 δισ. ευρώ στην προηγούμενη δημοπρασία.

Κάπως έτσι φαντάζει με τα σημερινά δεδομένα σχεδόν αδύνατος η τουλάχιστον απαγορευτικός ο δανεισμός μέσω έντοκων γραμματίων.

Η άλλη πλευρά δεν έχει παρά να προτείνει την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης που θα οδηγήσει στη δόση, όμως εδώ ο αντίλογος λέει ότι ήταν οι απαιτήσεις της τρόικας σε αυτή τη διαπραγμάτευση που οδήγησε σε αδιέξοδο. Με την οικονομία μετά τις εκλογές να είναι σε χειρότερη κατάσταση ίσως η χώρα αναγκαστεί να ενδώσει σε ακόμη πιο σκληρά μέτρα και επί της ουσίας σε ένα νέο μνημόνιο, που ίσως απλά έχει … άλλο όνομα.

Ταυτόχρονα μάχη έχει ξεσπάσει και για τον τρόπο με τον οποίο θα προκύψουν τα έσοδα που θα χαθούν από τον ΕΝΦΙΑ, με ποιον τρόπο θα βρεθούν τα 2,7 δισ. που φέρνει στα δημόσια ταμεία ο φόρος.

Η “τρύπα” από την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει καλυφθεί από νέο φόρο
 

Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένας νέος φόρος που θα αντλήσει τα έσοδα αυτά από τη μεγάλη περιουσία, ωστόσο εδώ το τοπίο είναι θολό για το ποια θεωρείται μεγάλη περιουσία, ποιο θα είναι το αφορολόγητο, αλλά και ποια θα είναι η κλίμακα φορολόγησης.

Όπως και να έχει πάντως το λογαριασμό θα τον πληρώσουν και πάλι οι πολίτες. Και η μαύρη τρύπα στα έσοδα θα πρέπει να καλυφθεί και οι φόροι που καταργούνται θα αντικατασταθούν από άλλους που θα πρέπει να φέρουν ανάλογα έσοδα στα ταμεία.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Νικήτας Κακλαμάνης για τις φωτογραφίες της Καισαριανής: Μνημείο της νεότερης ιστορίας και οδηγός συλλογικής μνήμης
Ο πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η έκθεση του πολύτιμου αυτού υλικού από το υπουργείο Πολιτισμού θα γίνει με τον καλύτερο δυνατό σχεδιασμό
Φωτογραφίες 200 της Καισαριανής
Ανδρουλάκης: Η Κύπρος να στηριχτεί από όλη την Ευρώπη, λάθος η απόλυτη κάθετη ταύτιση του Μητσοτάκη με τον Νετανιάχου
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζητεί στήριξη της Λευκωσία από το σύνολο της ΕΕ, απορρίπτει την επίθεση ΗΠΑ και Ισραήλ στο Ιράν και ασκεί σφοδρή κριτική στον πρωθυπουργό
Οι φρεγάτες «Ψαρά» και «Κίμων» πλέουν ανοιχτά της Λεμεσού, στην Κύπρο
Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς για τη Μέση Ανατολή
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να αποτραπεί περαιτέρω κλιμάκωση, εξέφρασε ανησυχία για την κατάσταση στη Δυτική Όχθη και έθεσε την ανάγκη να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα
Μητσοτάκης και Μαχμούντ Αμπάς
Πλεύρης: Συνάντηση με την Ευρωπαϊκή Εβραϊκή Ένωση – Κεντρικά θέματα η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και η αύξηση των αντισημιτικών επιθέσεων στην Ευρώπη
Υπογράμμισε ότι η προστασία της εβραϊκής κοινότητας αποτελεί αδιαπραγμάτευτη υποχρέωση των κρατών-μελών
Θάνος Πλεύρης
Κοντογεώργης για εξελίξεις στη Μέση Ανατολή: Η ελληνική οικονομία δεν είναι φτερό στον άνεμο, ακόμη αδιόρατες οι συνέπειες του πολέμου
Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ μιλά για ελέγχους στην αγορά, ετοιμότητα απέναντι σε πιθανές ανατιμήσεις στην ενέργεια και την εφοδιαστική αλυσίδα, ενώ απορρίπτει τα σενάρια περί ελληνικής εμπλοκής σε επιθετικές ενέργειες
Καύσιμα
Αίτημα Κουτσούμπα στο ΥΠΠΟ για παραχώρηση ψηφιακού αντιγράφου στο ΚΚΕ με τις φωτογραφίες των 200 της Καισαριανής
Στην επιστολή του προς τη Λίνα Μενδώνη, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ κάνει λόγο για τεκμήρια ιδιαίτερης ιστορικής βαρύτητας που πρέπει να αξιοποιηθούν προς όφελος της ιστορικής μνήμης και γνώσης
Φωτογραφίες 200 της Καισαριανής