Ελλάδα

ΣτΕ: Όχι στην αναδρομική καταβολή επιδόματος στους ειδικούς φρουρούς

Παγώνει το Συμβούλιο της Επικρατείας την αναδρομική καταβολή του επιδόματος αυξημένης ετοιμότητας για νυκτερινή βάρδια, που διεκδικούσαν οι ειδικοί φρουροί.

Συγκεκριμένα, το ΣΤ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με μια σειρά αποφάσεων (1748/2015,κ.λπ.) έκρινε ότι οι ειδικοί φρουροί της Ελληνικής Αστυνομίας δεν δικαιούνται το επίδομα αυξημένης ετοιμότητας για νυκτερινή υπηρεσία, κατά τη διετία 2000 έως 2002 και αναίρεσε αντίστοιχες αποφάσεις των Διοικητικών Πρωτοδικείων που είχαν ταχθεί υπέρ της χορήγησής του.

Ειδικοί φρουροί είχαν προσφύγει στα Διοικητικά Δικαστήρια και ζητούσαν διαφορές αποδοχών, για την διετία 2000-2002, λόγω της μη χορήγησης του επίμαχου επιδόματος, υποστηρίζοντας ότι είναι αντισυνταγματικός και παράνομος ο αποκλεισμός των ειδικών φρουρών από την χορήγηση του εν λόγω επιδόματος, το οποίο το λαμβάνει το αστυνομικό προσωπικό της ΕΛΑΣ. Διευκρινίζεται, ότι το συγκεκριμένο επίδομα, από 1η Ιανουαρίου 2002 και μετά, με υπουργική απόφαση, το λαμβάνουν και οι ειδικοί φρουροί.

Αρχικά, τα Διοικητικά Πρωτοδικεία, δικαίωσαν τους ειδικούς φρουρούς κρίνοντας ότι η μη χορήγηση αντίκειται στην συνταγματική αρχή της ισότητας και προς άρση της αντισυνταγματικότητας αυτής πρέπει να χορηγηθεί το επίδομα και σ΄ αυτούς.

Αντίθετα, το ΣτΕ αποφάνθηκε ότι οι ειδικοί φρουροί αποτελούν ιδιαίτερη κατηγορία προσωπικού του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, “τελούν υπό διαφορετικό υπηρεσιακό καθεστώς και ιδίως χωρίς δυνατότητα εξελίξεως στην ιεραρχία, σε σχέση με το αστυνομικό προσωπικό, ασκούν, δε, καθήκοντα τα οποία σε κάθε περίπτωση είναι ειδικότερα και μερικότερα, σε σχέση με την γενική αστυνομική αρμοδιότητα, η οποία έχει ανατεθεί στο αστυνομικό προσωπικό”.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Χειροπέδες σε 45χρονο Ιρανό που έστηνε καρτέρι σε γυναίκες στα Εξάρχεια και αυνανιζόταν στη μέση του δρόμου - Τον ακινητοποίησαν κάτοικοι
Κουβαλούσε πάντα στη ζώνη του μαχαίρι - Έκανε 3 διαφορετικές επιθέσεις μέσα σε 3 ημέρες - Τον αναζητούσαν μήνες οι αρχές αλλά πάντα «ξεγλίστραγε» και γλίτωνε την σύλληψη
Ιρανός 29
Η κακοκαιρία σφυροκοπά την Ηλεία: Βράχος απειλεί σπίτια στο Κατάκολο, έπεσε δέντρο σε σπίτι προκαλώντας τεράστιες φθορές - Υπερχείλισε ο Αλφειός
Ο βράχος έχει το μέγεθος ενός μικρού φορτηγού - Εκκενώθηκαν 10 σπίτια - Συνεχείς οι πτώσεις δέντρων και οι καθιζήσεις από την κακοκαιρία
Δέντρο σε σπίτι