Πολιτική

Στο πλευρό της Σερβίας η Ελλάδα για ένταξη στην Ε.Ε.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Ευάγγελος Μεϊμαράκης συναντήθηκε, σήμερα, στο Βελιγράδι με την πρόεδρο του σερβικού κοινοβουλίου Μάγια Γκόικοβιτς.

Ο κ. Μεϊμαράκης πραγματοποιεί σήμερα επίσημη επίσκεψη στη Σερβία, ενώ αύριο θα επισκεφτεί και το Μαυροβούνιο.

Κατά τη συνάντησή του με την ομόλογό του της Σερβίας συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη συνεργασία των κοινοβουλίων των δύο χωρών, ενώ εξετάστηκαν οι διακρατικές σχέσεις και η διαδικασία σύγκλισης της Σερβίας στην πορεία της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τονίστηκε επίσης η σημασία της “διπλωματίας των κοινοβουλίων” στη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης και σταθερότητας στην νοτιοανατολική Ευρώπη.

Σε διμερές επίπεδο διαπιστώθηκε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών είναι εξαιρετικές, ενώ ο κ. Μεϊμαράκης επανέλαβε την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να υποστηρίξει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Σερβίας.

Οι δύο πρόεδροι των κοινοβουλίων συμμετείχαν στην επίσημη τελετή ολοκλήρωσης του προγράμματος Διδυμοποίησης (Twinning project) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αποσκοπούσε στη βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου, της διαφάνειας, της αποδοτικότητας και των λειτουργιών του κοινοβουλίου της Σερβίας. Το πρόγραμμα αυτό ξεκίνησε πριν από 22 μήνες και η Βουλή των Ελλήνων είχε αναλάβει την υλοποίηση του.

Η επιλογή του ελληνικού κοινοβουλίου ως ανάδοχου του προγράμματος έγινε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το σερβικό κοινοβούλιο, έπειτα από διαγωνισμό, στον οποίο συμμετείχαν επίσης τα κοινοβούλια άλλων 7 χωρών: της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Αυστρίας, της Τσεχίας, της Ρουμανίας, της Σλοβακίας και της Πολωνίας.

Η πρόεδρος του σερβικού κοινοβουλίου Μάγια Γκόικοβιτς στην ομιλία της επισήμανε ότι το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με επιτυχία και ευχαρίστησε τη βουλή των Ελλήνων για τη σημαντική, όπως ανέφερε, βοήθεια που παρείχε για την υλοποίηση του.

Ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε στην ομιλία του ότι η συνεργασία των δύο κοινοβουλίων δεν σταματά με την ολοκλήρωση του προγράμματος Διδυμοποίησης, αλλά θα συνεχίσει και στο μέλλον, με την παροχή τεχνογνωσίας ώστε η Σερβία να είναι έτοιμη για την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων επισήμανε τον σημαντικό ρόλο που έχουν τα κοινοβούλια των βαλκανικών χωρών στην προώθηση, στις τοπικές κοινωνίες, της ιδέας της ενωμένης Ευρώπης.

Τόνισε, δε, ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των χωρών της Βαλκανικής θα συμβάλει στην εδραίωση της σταθερότητας και, όπως είπε χαρακτηριστικά, “οι πολιτικοί έχουν χρέος να εξασφαλίσουν στις νέες γενιές την ειρηνική συμβίωση στα Βαλκάνια”.

Ο κ. Μεϊμαράκης έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς, ενώ το απόγευμα θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Η ατζέντα του ραντεβού Μητσοτάκη και Ερντογάν στην Άγκυρα στις 11 Φεβρουαρίου – Υφαλοκρηπίδα, ΑΟΖ, Ιράν και Ουκρανία
Στο παρά πέντε της συνάντησης κορυφής, η Άγκυρα έσπευσε να επαναφέρει στο προσκήνιο τις αναθεωρητικές «κορώνες» της για το Αιγαίο σε σχέση με το δικαίωμα της Αθήνας για επέκταση στα δώδεκα μίλια
Από τη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 23 Σεπτεμβρίου 2024 12
Κυριάκος Μητσοτάκης: Μέσα στον Μάρτιο η τελική εισήγηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση – Μηδενική ανοχή στα κυκλώματα των διακινητών
Στη Συνταγματική Αναθεώρηση και στην τραγωδία στη Χίο αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην κυριακάτικη...
Κυριάκος Μητσοτάκης 73
Ο Στέφανος Κασσελάκης προτείνει την αλλαγή ονόματος του Κινήματος Δημοκρατίας σε Δημοκράτες – Προοδευτικό Κέντρο
«Ήρθε η ώρα για ένα άλμα που θα μετατρέψει την πρωτοβουλία που ξεκίνησε από το Γκάζι σε μια νέα δημοκρατική παράταξη, αντάξια των ευρωπαϊκών προτύπων» τονίζει ο Στέφανος Κασσελάκης
Στέφανος Κασσελάκης
31