Ελλάδα

Απαλλαγή από τη φορολογία των ακινήτων που απαλλοτριώθηκαν ζητά ο Συνήγορος του Πολίτη

Την επανεξέταση των νομοθετικών ρυθμίσεων που αφορούν, μεταξύ άλλων, την αποζημίωση από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ) των ιδιοκτητών ακινήτων που απαλλοτριώθηκαν και την απαλλαγή από τη φορολογία των ακινήτων αυτών, εισηγείται ο Συνήγορος του Πολίτη σε επιστολή που απέστειλε προς τους αρμόδιους υπουργούς Πολιτισμού και Οικονομικών.

Παράλληλα, ο Συνήγορος κατέθεσε νομοθετικές και λειτουργικές προτάσεις, προκειμένου να συμβάλει στην κατάρτιση ενός εθνικού σχεδίου δράσης για τις αρχαιολογικές απαλλοτριώσεις, με αφορμή τη διαρκώς συρρικνούμενη χρηματοδότησή τους από το υπουργείο Πολιτισμού.

Επίσης, η ανεξάρτητη αρχή προτείνει την αναζήτηση εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης και την αποζημίωση των ιδιοκτητών των εν λόγω ακινήτων, και επισημαίνει την αναγκαιότητα εξορθολογισμού των νέων αιτημάτων απαλλοτρίωσης και τη θέσπιση κριτηρίων στη διαχείρισή τους.

Ο Συνήγορος του Πολίτη, με βάση τη δεκαπενταετή εμπειρία του, έχει διαπιστώσει τη διαχρονικότητα του προβλήματος της ελλιπούς χρηματοδότησης στον τομέα των αρχαιολογικών απαλλοτριώσεων, η οποία δεν αποτελεί σύμπτωμα της παρούσας μόνο οικονομικής συγκυρίας.

Όπως αναφέρει η Αρχή, το πρόβλημα έχει επιδεινωθεί αισθητά από νομοθετικές ρυθμίσεις οι οποίες περιορίζουν τις δημόσιες δαπάνες στο πλαίσιο των πρόσφατων δανειακών δεσμεύσεων της χώρας. Αυτό έχει ως συνέπεια την εμφάνιση πολύχρονων καθυστερήσεων στην καταβολή των αποζημιώσεων και στην αναστολή χορήγησης από το ΤΑΠΑ βεβαιώσεων αποζημίωσης, από τον Απρίλιο του 2012.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αλλαγές στον φόρο ακινήτων φέρνει ο Χαρδούβελης – Με τροπολογία μειώνεται ο φόρος για τα οικόπεδα

Τρίκαλα: Έμαθε τα χρήματα που θα πληρώσει για τον ΕΝΦΙΑ και του ήρθε ταμπλάς – Έξω φρενών οι αγρότες σε χωριά του νομού!

ΕΝΦΙΑ: Τα παράδοξα του φόρου ακινήτων – Στα πρόθυρα εγκεφαλικού πολλοί ιδιοκτήτες – Περιπτώσεις που βγάζουν μάτι!

To ΥΠΟΙΚ παραδέχεται προβλήματα και λάθη στον ΕΝΦΙΑ – Πώς θα γίνουν οι διορθώσεις και τι θα συμβεί εάν κάποιος πληρώσει περισσότερα

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Στο νοσοκομείο 16χρονος μετά από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ στο Ηράκλειο - Συνελήφθη ιδιοκτήτης περίπτερου
Στα πλαίσια σχολικής εκδρομής ο ανήλικος μαθητής προμηθεύτηκε από περίπτερο 1 μπουκάλι βότκα, το οποίο κατανάλωσε με αποτέλεσμα να μεθύσει, να χάσει τις αισθήσεις του και να μεταφερθεί στο νοσοκομείο
Αλκοολούχα ποτά
Επιχείρηση του ελληνικού FBI στην Αττική αποκάλυψε κύκλωμα ναρκωτικών: 3 συλλήψεις για διακίνηση κοκαΐνης, κάνναβης και MDMA
Κατασχέθηκαν πάνω από 26,5 κιλά κοκαΐνης, περισσότερα από 8 κιλά κατεργασμένης κάνναβης, 454 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης, 24,6 γραμμάρια ροζ κοκαΐνης και πάνω από 4,5 κιλά MDMA
Τα κατασχεμένα ναρκωτικά
Καμπανάκι από τον ΕΟΠΥΥ: Νέα απάτη με μηνύματα για «επιστροφή χρημάτων» από τον οργανισμό
Ο σύνδεσμος αυτός οδηγεί σε κακόβουλες ιστοσελίδες, μέσω των οποίων οι επιτήδειοι προσπαθούν να  υποκλέψουν τραπεζικούς κωδικούς, προσωπικά στοιχεία και στοιχεία πρόσβασης στο e-banking
Πηγή φωτό: iStock