Πολιτική

Με αιχμές οι δημοσκόποι απαντούν για τα αποτυχημένα exit polls

 Mετά τις εξηγήσεις που ζήτησε ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης από τις εταιρείες δημοσκοπήσεων και τη σκέψη του μήπως να μην υπάρξουν exit polls αυτή την Κυριακή ήρθε και η απάντηση των δημοσκόπων. 

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

«Τo exit poll είναι έρευνα που βασίζεται σε δείγμα. Οι έρευνες παράγουν κατά προσέγγιση εκτιμήσεις της πραγματικότητας» δηλώνει σε δελτίο Τύπου ο Σύλλογος Εταιρειών Δημοσκόπησης και Έρευνας Αγοράς (ΣΕΔΕΑ) απαντώντας στη χθεσινή επιστολή του υπουργού Εσωτερικών, με την οποία ζητά να διερευνηθεί ο τρόπος διεξαγωγής του exit poll της περασμένης Κυριακής και στις σημερινές του δηλώσεις για ενδεχόμενη απαγόρευση του exit poll την ερχόμενη Κυριακή, μέχρι να διερευνηθούν τα αίτια που προκάλεσαν την αστοχία των αποτελεσμάτων κατά τον α’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Όπως σημειώνει ο ΣΕΔΕΑ στο δελτίο Τύπου «ανταποκριθήκαμε άμεσα και ξεκινήσαμε ήδη τη διαδικασία που προβλέπεται από το αυστηρό πλαίσιο αυτορρύθμισης που εδώ και χρόνια ισχύει και εφαρμόζεται διεθνώς και στην Ελλάδα (ΣΕΔΕΑ, ΠΕΣΣ, ESOMAR)».

Και συνεχίζει: «Το exit poll είναι έρευνα και βασίζεται σε δείγμα. Αντιλαμβανόμαστε ότι αυτή η κατά προσέγγιση εκτίμηση της πραγματικότητας δεν εξυπηρέτησε ενδεχομένως τις επικοινωνιακές ανάγκες του τηλεοπτικού τρίωρου 19:00 – 22:00 της Κυριακής, δηλαδή την ανάγκη για εκ των προτέρων γνώση των αποτελεσμάτων της κάλπης. Τα exit polls είναι εργαλεία που παγκοσμίως χρησιμοποιούνται για τη μελέτη της δομής, των συσχετισμών, των μετακινήσεων, της δημογραφικής σύνθεσης του εκλογικού αποτελέσματος» .

Και καταλήγει: «Για αυτό διενεργούνται συστηματικά σε όλες τις προηγμένες δημοκρατικές χώρες. Κάποια στιγμή θα φτάσουμε, ελπίζουμε, να χρησιμοποιούμε το εργαλείο στον πραγματικό του ρόλο και όχι αυστηρά και μόνο για την παραγωγή τηλεοπτικού προγράμματος».

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η πρώτη συγγνώμη για τα αποτυχημένα exit polls

Γιατί απέτυχαν οι δημοσκόποι

Πάγκαλος: Μικροαστοί όσοι με “έκραξαν” για τη Δούρου – “Ίσως έκανα λάθος” αλλά “δεν έχω ακούσει τις ίδιες αντιδράσεις όταν η Αυγή με λέει παχύδερμο”

Εξηγήσεις ζητά ο Μιχελάκης για την αποτυχία των exit polls

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Kυριάκος Μητσοτάκης: 13 νέες απάτητες παραλίες από τη Λήμνο έως την Κρήτη και τη Λευκάδα – Το μήνυμα για την Ημέρα της Μητέρας και η αναφορά στη Μαρίκα Μητσοτάκη
Ο πρωθυπουργός αναφέρεται στο νέο πλαίσιο για ΑΠΕ και την πρόωρη αποπληρωμή χρέους 6,9 δισ. ευρώ, τις γεωπολιτικές επαφές στον Περσικό Κόλπο, τις συμφωνίες για Τεχνητή Νοημοσύνη και τις «Απάτητες Παραλίες»
Κυριάκος Μητσοτάκης 18
Κυριάκος Μητσοτάκης: Όταν ορισμένοι οραματίζονται επιστροφή στο καταστροφικό 2015, η ΝΔ σχεδιάζει το ελπιδοφόρο 2030
«Η Ιστορία μπορεί να μην επαναλαμβάνεται, αλλά τιμωρεί όποιους την ξεχνούν. Ειδικά όταν οι αρχιτέκτονες της χρεοκοπίας ζητούν να τους εμπιστευτούν ξανά» τόνισε ο πρωθυπουργός στο προσυνέδριο της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο προσυνέδριο της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη
119
Αλέξης Τσίπρας: Eπιβολή πατριωτικής εισφοράς στα υπέρμετρα κέρδη των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων
«Είναι δύσκολο να γίνουν όλα αυτά; Όσο δύσκολο είναι να έχεις το θάρρος να συγκρουστείς με τα συμφέροντα και την ευθύνη να στηρίξεις την κοινωνία» λέει ο πρώην πρωθυπουργός σε βίντεό του στα social media
Αλέξης Τσίπρας, 11ο Φόρουμ των Δελφών
27
Η Μαρία Καρυστιανού και επίσημα στην ηγεσία του Ανεξάρτητου Κινήματος Πολιτών – Μέσα στον Μάιο η παρουσίαση του νέου κόμματος
«Δεν είμαστε απλώς μια ομάδα, είμαστε μία μεγάλη οικογένεια που μεγαλώνει συνεχώς, επειδή την ενώνει η αλήθεια και η αγάπη για το δίκαιο», υπογραμμίζει η Μαρία Καρυστιανού
Μαρία Καρυστιανού 51