Πολιτική

Συναντήσεις του Ε. Βενιζέλου για την έξοδο από το Μνημόνιο

Έντονη εξωστρεφή πολιτική εφαρμόζει από τον περασμένο Δεκέμβριο ο Ευάγγελος Βενιζέλος, πραγματοποιώντας μεγάλο αριθμό διεθνών συναντήσεων, στο επίκεντρο των οποίων βρίσκεται η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η οποία θα σηματοδοτήσει «την οριστική στροφή της Ελλάδας προς την έξοδο από το μνημόνιο και την κρίση», όπως ο ίδιος αναφέρει στις συνομιλίες που έχει με τους συνεργάτες του.

Ο κ. Βενιζέλος ξεκίνησε αυτή τη μαραθώνια προσπάθεια από τα μέσα Δεκεμβρίου, με συστηματικό τρόπο. Παράλληλα, όπως αναφέρουν οι συνεργάτες του, σε αυτές τις επαφές που έγιναν (και θα γίνουν πολλές ακόμα) στην Αθήνα και τις Βρυξέλλες, αλλά και στις επισκέψεις του σε διάφορες πρωτεύουσες και σε όλες τις συνομιλίες που έχει, παράλληλα με τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και τις προτεραιότητες της προεδρίας, αυτόν τον κοινό παρονομαστή. Όπως επισημαίνουν: «’Αλλωστε ο κ. Βενιζέλος ενεργεί όχι μόνο ως υπουργός Εξωτερικών, αλλά και ως αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ».

Οι επαφές αυτές περιλαμβάνουν σε κοινοτικό επίπεδο τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων και αντιπρόεδρο της Κομισιόν Όλι Ρεν. Από πλευράς γερμανικής κυβέρνησης τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τον οποίο διατηρεί πάντα την σχέση του και τους δυο ομολόγους του, τον Πρόεδρο του SPD και αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και τον υπουργό Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταινμάγερ που ήταν πριν λίγες ημέρες στην Αθήνα. Από πλευράς γαλλικής κυβέρνησης συναντήθηκε στο Παρίσι με τον υπουργό Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς και τον υπουργό Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, όπως και με τον επικεφαλής του γαλλικού Σοσιαλιστικού κόμματος Αρλέμ Ντεζίρ.

Σημαντικές συναντήσεις είχε ο κ. Βενιζέλος και στην Ουάσιγκτον, τόσο με τον υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι όσο και με τον υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιού.

Την εβδομάδα που πέρασε ο κ. Βενιζέλος μίλησε στην γαλλική γερουσία σε κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, ενώ στην Ουάσιγκτον είχε αναλυτικές συνομιλίες με τον πρόεδρο της πανίσχυρης Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας Μπομπ Μενέντεζ και τον επίσης ισχυρό Πρόεδρο της αντίστοιχης επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Εντ Ρόις.

«Στόχος του κ. Βενιζέλου», αναφέρουν οι συνεργάτες του, «είναι να γίνει κατανοητό και αποδεκτό διεθνώς ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο χωρίς να απαιτούνται παρεμβάσεις πολιτικά αδύνατες για τις χώρες μέλη της ευρωζώνης ή νέο δάνειο, μικρό μεν αλλά συνοδευόμενο από ένα νέο μνημόνιο». Και προσθέτουν ότι «αυτό είναι συμβολικά, ψυχολογικά και πολιτικά αδύνατο για την Ελλάδα, αλλά και καθόλου αναγκαίο καθώς τώρα το ζήτημα είναι η πραγματική οικονομία και η στήριξη της ανάπτυξης».

Σε αυτή τη λογική εντάσσονται και οι στοχευμένες παρεμβάσεις του κ. Βενιζέλου στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την συνέντευξη του στη FAZ στην οποία τέθηκαν, με καθαρό και τεκμηριωμένο τρόπο, ζητήματα που ίσως ποτέ έως τώρα δεν έχουν ειπωθεί σε διεθνές ακροατήριο από έλληνα πολιτικό. Επίσης ο Ευ. Βενιζέλος τοποθετήθηκε με ξεκάθαρο τρόπο απέναντι σε όσους επιδίδονται σε ανεύθυνες και ατεκμηρίωτες αντιμνημονιακές κορώνες για εσωτερική κατανάλωση.

Τις προηγούμενες ημέρες ο κ. Βενιζέλος έδωσε συνέντευξη στους 67 ξένους δημοσιογράφους που κάλυψαν την τελετή έναρξης της Ελληνικής προεδρίας, η οποία «συνιστά μια σύνοψη της επιχειρηματολογίας της χώρας που ενοχλεί ίσως εκείνους που είναι συνηθισμένοι στην ανακύκλωση των αρνητικών στερεοτύπων για τη χώρα μας, την οποία θέλουν μόνιμα μέσα στο φαύλο κύκλο της κρίσης».

Είναι προφανές ότι ο κ. Βενιζέλος κινείται σε συντονισμό με τον κ. Σαμαρά αξιοποιώντας όλα τα δίκτυα επαφής που έχει ανοικτά χάρις στις σημερινές ή προηγούμενες θεσμικές ιδιότητες του και προσωπικές, πολιτικές και ακαδημαϊκές συνεργασίες.

Όπως έχει εκμυστηρευτεί στους συνεργάτες του, ο κ. Βενιζέλος εκτιμά ότι «αν επισημοποιηθεί η βιωσιμότητα του χρέους, σε συνδυασμό με το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί γεωμετρικός ρυθμός βελτίωσης του οικονομικού και κοινωνικού κλίματος με την αντιπολίτευση να φαντάζει μίζερη, μισαλλόδοξη και ξεπερασμένη».

Βεβαίως, οι επαφές του κ. Βενιζέλου δεν εξαντλούνται στο διεθνές πεδίο. Στην Αθήνα είχε επαφές με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο, την διευθύνουσα σύμβουλο του ΤΧΣ Αναστασία Σακελλαρίου και τον επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Στέλιο Παπαδόπουλο, επαφές που έχουν πάντοτε ιδιαίτερη βαρύτητα λόγω της εμπειρίας του κ. Βενιζέλου στα σχετικά θέματα.

Διαβάστε επίσης:

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ο Στέφανος Κασσελάκης προτείνει την αλλαγή ονόματος του Κινήματος Δημοκρατίας σε Δημοκράτες – Προοδευτικό Κέντρο
«Ήρθε η ώρα για ένα άλμα που θα μετατρέψει την πρωτοβουλία που ξεκίνησε από το Γκάζι σε μια νέα δημοκρατική παράταξη, αντάξια των ευρωπαϊκών προτύπων» τονίζει ο Στέφανος Κασσελάκης
Στέφανος Κασσελάκης
25
Πιερρακάκης: «Η έλλειψη αποτελεσματικότητας, διαβρώνει την εμπιστοσύνη σε πολλές κοινωνίες»
«Η ισορροπία στη διακυβέρνηση λείπει από πολλά μέρη του κόσμου, ανάμεσα σε σημαντικές παραμέτρους» λέει ο πρόεδρος του Eurogroup και υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης
Ανδρουλάκης στο TikTok: «Με το GenRent έχουμε ολοκληρωμένη απάντηση στο ζήτημα στέγασης»
Το GenRent αποσκοπεί σε περιορισμό της βραχυχρόνιας μίσθωσης, κατάργηση της golden visa, πλαφόν στην αύξηση ενοικίων, θέσπιση ανώτατων μισθωμάτων για ακίνητα που δεν πληρούν βασικές προδιαγραφές
Νίκος Ανδρουλάκης