Υγεία

Τα μυστικά στη διατροφή ενός διαβητικού

Πλέον ο διαβήτης δεν είναι μία ασθένεια που εμποδίζει τους ανθρώπους να ζουν ευχάριστα απολαμβάνοντας τις χαρές της ζωής, καθώς μπορούν να έχουν μία μεγάλη ποικιλία στο διαιτολόγιο τους.

Η διατροφή είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για να ρυθμίσει κάποιος τον σακχαρώδη διαβήτη, πέρα από τη φαρμακευτική αγωγή και την άσκηση.

Από τους βασικούς μύθους που υπάρχουν για τις τροφές που πρέπει να λαμβάνουν οι διαβητικοί είναι πως απαγορεύονται οι υδατάνθρακες. Οι υδατάνθρακες βρίσκονται στις τροφές με άμυλο, όπως είναι τα ζυμαρικά, το ρύζι, οι πατάτες και το γάλα και 15 γραμμάρια υδατανθράκων δίνουν ένα ισοδύναμο υδατάνθρακα που αποτελεί και το μέτρο σύγκρισης της ποσότητας υδατανθράκων σε όλο το κόσμο. Έτσι με τα ισοδύναμα υδατάνθρακα ένας διαβητικός μπορεί να υπολογίζει ακριβώς τη δόση της ινσουλίνης.

Τα μυστικά στη διατροφή ενός διαβητικού:

  • Κάνετε σωστές επιλογές τροφίμων. Προτιμήστε τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη
  • Επιλέξτε σύνθετους υδατάνθρακες που είναι πλούσιοι σε φυτινές ίνες, όπως το μαύρο ψωμί, τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως και το ρύζι αλλά όχι αποφλοιωμένο.
  • Προτιμήστε τα ωμά λαχανικά τα οποία με τις φυτικές τους ίνες καθυστερούν την απορρόφηση της γλυκόζης
  • Επιλέξτε πιο άγουρα φρούτα
  • Αποφεύγετε να βράζετε πολύ τα ζυμαρικά και προτιμήστε να τα τρώτε al dente.
  • Mετρήστε τις ποσότητες του φαγητού σας
  • Πίνετε από 6 έως 8 ποτήρια ημερησίως
  • Χρησιμοποιήστε άφοβα τα καρυκεύματα όπως βασιλικό, ρίγανη και λεμόνι καθώς και την καννέλα
  • Επιλέξτε επιδόρπια με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη
  • Εντάξτε στη διατροφή σας τα χόρτα

Χόρτα: σύμμαχος του οργανισμού κατά του διαβήτη

Σίγουρα όλοι έχουν ακούσει ότι το να αποφεύγουμε το κρέας και σε κάποιες περιπτώσεις και το ψάρι, και να βάλουμε στη διατροφή μας χόρτα φρούτα και λαχανικά, κάνει καλό στην καρδιά και αποτελεί ασπίδα προστασίας στους διαβητικούς.
Μια νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έρχεται να οριοθετήσει τις πιθανότητες και να τονίσει πως οι χορτοφάγοι, μπορούν να μειώσουν μέχρι και κατά 1/3 τον κίνδυνο να πάθουν κάποιο καρδιαγγειακό πρόβλημα.

Με απλά λόγια, οι επιστήμονες της Μονάδας Επιδημιολογίας Καρκίνου του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, με επικεφαλής την καθηγήτρια Φραντσέσκα Κράου, κατέληξαν ότι η χορτοφαγία μειώνει τους παράγοντες κινδύνου που είναι η χοληστερίνη, η πίεση, και το βάρος. Στη διαπίστωση τους μάλιστα που δημοσίευσαν στο περιοδικό κλινικής διαιτολογίας “American Journal of Clinical Nutrition”, συμπέρανα, αφού μελέτησαν 44.500 ανθρώπους, ότι οι 15.100 (34%) που ακολουθούσαν χορτοφαγική διατροφή είχαν μειωμένες κατά 1/3 πιθανότητες να έχουν κάποιο πρόβλημα καρδιάς.

Η μελέτη έδειξε ότι οι χορτοφάγοι έχουν σε γενικές γραμμές χαμηλότερη κακή χοληστερίνη (LDL), χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, και διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο για διαβήτη. Το βάρος αυτών των ανθρώπων επίσης βρίσκεται στον μέσο όρο του φυσιολογικού.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Υγεία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Υγεία: Περισσότερα άρθρα
DEMO – Δρ. Χάρης Κόφτης: «Αναζητάμε νέες προκλήσεις» – H Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο της φαρμακευτικής έρευνας και ανάπτυξης
Ένα από τα πιο φιλόδοξα εγχειρήματα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας φιλοξενείται στη Θέρμη της Θεσσαλονίκης. Εκεί, όπου η DEMO επενδύει στρατηγικά στο μέλλον της έρευνας και το brain gain.
DEMO – Δρ. Χάρης Κόφτης: «Αναζητάμε νέες προκλήσεις» – H Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο της φαρμακευτικής έρευνας και ανάπτυξης
Ο καρκίνος του προστάτη πρώτος σε συχνότητα στην Ελλάδα – Σχεδόν 3 εκ. νέες διαγνώσεις ετησίως έως το 2040 στην Ευρώπη
Στην Ελλάδα, το 2022 σημειώθηκαν 7.036 νέα περιστατικά προστάτη κατατάσσοντάς τον πρώτο σε συχνότητα στους άνδρες - Τα τελευταία στοιχεία αναφέρουν ότι 27.358 άτομα ζουν με διάγνωση εντός 5ετίας
Ασθενής και γιατρός 1
COVID-19 και γρίπη «ξυπνούν» και αυξάνουν τα καρκινικά κύτταρα ακόμα και σε ασθενείς σε ύφεση, αποκαλύπτει νέα μελέτη
Έρευνα σε 4.800 καρκινοπαθείς σε ύφεση, έδειξε ότι όσοι ήταν θετικοί στην COVID-19, είχαν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο σε σχέση με όσους είχαν αρνητικό τεστ
Γιατροί 1