Κόσμος

Νέα πρόταση της Πιονγκγιάνγκ για διεθνείς συνομιλίες για το πυρηνικό της πρόγραμμα

Υψηλόβαθμος διπλωμάτης της Βόρειας Κορέας επανέλαβε την πρόταση της Πιονγκγιάνγκ για την πραγματοποίηση διεθνών συνομιλιών όσον αφορά το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε σήμερα στην Κίνα και σημείωσε ότι η αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου ήταν η "τελευταία επιθυμία" του ιδρυτή της Βόρειας Κορέας.

Το ταξίδι αυτό στο Πεκίνο του πρώτου αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Κιμ Κάι-Γκουάν γίνεται μόλις μερικές ημέρες μετά την πρόταση της Βόρειας Κορέας για συνομιλίες με τις ΗΠΑ ώστε να αμβλυνθεί η ένταση που προκλήθηκε φέτος όταν η Βόρεια Κορέα απείλησε τις ΗΠΑ και την Νότια Κορέα με πυρηνικό πόλεμο. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι οποιεσδήποτε συνομιλίες θα πρέπει να περιλαμβάνουν πράξεις από την Βόρεια Κορέα που να δείχνουν ότι κινείται προς τον αφοπλισμό της.

Έπειτα από τις συνομιλίες που είχε ο Κιμ Κάι-Γκουάν με τον Κινέζο πρώτο αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Τσανγκ Γεσούι, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ανακοίνωσε ότι ο Βορειοκορεάτης αξιωματούχος δήλωσε ότι η Πιονγκγιάνγκ επιθυμεί να γίνουν συνομιλίες.

“Η αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου ήταν η τελευταία επιθυμία του Προέδρου Κιμ Ιλ-Σουνγκ και του Γενικού Γραμματέα Κιμ Γιονγκ-Ιλ”, αναφέρει το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, στην οποία επικαλείται τις δηλώσεις του Κιμ Κάι-Γκουάν.

Ο Κιμ Ιλ-Σουνγκ είναι ο ιδρυτής της χώρας. Ο γιος του Κιμ Γιονγκ-Ιλ, ο οποίος πέθανε το 2011, επέβλεψε τις δύο πρώτες πυρηνικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας. Η Πιονγκγιάνγκ πραγματοποίησε μια τρίτη δοκιμή τον Φεβρουάριο.
“Η Βόρεια Κορέα προτίθεται να έχει έναν διάλογο με όλες τις πλευρές και να παρευρεθεί σε οποιουδήποτε είδους συνάντηση, συμπεριλαμβανομένων των εξαμερών συνομιλιών, και ελπίζει να επιλυθεί ειρηνικά το πυρηνικό ζήτημα μέσω διαπραγματεύσεων”, σημείωσε ο Κιμ Κάι-Γκουάν, σύμφωνα με τις δηλώσεις του που επικαλείται το κινεζικό υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

Ο Τσανγκ σημείωσε από την πλευρά του ότι οι συνομιλίες, η σταθερότητα και η αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου είναι προς το συμφέρον όλων, πρόσθεσε το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας.

Παράλληλα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν είχε σήμερα συνομιλίες για την Βόρεια Κορέα, αλλά και την Συρία, τις ειρηνευτικές αποστολές του ΟΗΕ και άλλα ζητήματα, με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

Ο Μπαν εξήρε την υποστήριξη της Κίνας για τις ειρηνευτικές αποστολές του ΟΗΕ και την “σπουδαία συμβολή” της στην παγκόσμια ειρήνη, σταθερότητα και βιώσιμη ανάπτυξη, μετέδωσε το ημιεπίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων China News Service.

“Καθώς αντιμετωπίζουμε μια περίπλοκη διεθνή κατάσταση που αλλάζει και πολλά περιφερειακά και παγκόσμια προβλήματα και προκλήσεις, ο ΟΗΕ χρειάζεται από την Κίνα να διαδραματίσει έναν μεγαλύτερο ρόλο”, δήλωσε ο Μπαν στον Σι, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Ο Μπαν συζήτησε επίσης “διεθνή και περιφερειακά ζητήματα” με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Ουάνγκ Γι σήμερα, πρόσθεσε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.

Πριν από το ταξίδι του στην Κίνα, ο Μπαν είχε δηλώσει σε κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ότι σχεδίαζε να έχει “σε βάθος συζητήσεις” με τον Σι και άλλους ηγέτες για τον τρόπο με τον οποίο η Κίνα θα μπορούσε “να συμβάλει περαιτέρω στη μείωση της έντασης στην κορεατική χερσόνησο”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ομπάμα – Πούτιν συμφώνησαν για τα πυρηνικά

Κι άλλο πύραυλο εκτόξευσε η Βόρεια Κορέα

Ανησυχία ΟΗΕ για τους πυραύλους της Β. Κορέας

Ένταση και πάλι στην κορεατική χερσόνησο – Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε πυραύλους στη Θάλασσα της Ιαπωνίας

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Ιαπωνία προετοιμάζεται για νέους σεισμούς – Το «προφητικό» manga και οι εκκλήσεις των αρχών στους πολίτες να μην πιστεύουν σε κόμικ
Ένα manga του 1999 «προβλέπει» ισχυρό μεγα - σεισμό τον Ιούλιο, προκαλώντας ανησυχία τόσο στην Ιαπωνία όσο και στον υπόλοιπο κόσμο, που αποφεύγει να επισκεφτεί για διακοπές τη χώρα
Σεισμός στην Ιαπωνία
Κραυγή αγωνίας για αγνοούμενες ανήλικες κατασκηνώτριες από τις πλημμύρες στο Τέξας - «Βγαίναμε κολυμπώντας από τα παράθυρα»
Το προσωπικό έκτακτης ανάγκης είχε διασώσει ή απομακρύνει 237 άτομα, συμπεριλαμβανομένων 167, ανάμεσά τους και δεκάδες παιδιά - Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των ανήλικων κατασκηνωτών
Ένα drone δείχνει οχήματα βυθισμένα στα νερά μετά από καταρρακτώδεις βροχές που προκάλεσαν ξαφνικές πλημμύρες κατά μήκος του ποταμού Guadalupe