Κόσμος

Κατάληψη κτιρίου που ανήκει στην ελληνική πρεσβεία

Άγνωστοι εισέβαλαν χθες αργά το απόγευμα, παραβιάζοντας την κεντρική είσοδο, σε κτίριο που είχε αγοραστεί από το ελληνικό δημόσιο για να στεγαστεί τμήμα της ελληνικής πρεσβείας.

Πρόκειται για νεοκλασικό κτίριο που βρίσκεται στο κέντρο του Βελιγραδίου, ωστόσο λόγω του υψηλού κόστους της ανακαίνισης το κτίριο παρέμεινε κλειστό, ενώ πρόσφατα περιήλθε στη δικαιοδοσία του ΤΑΙΠΕΔ και τέθηκε προς πώληση.

Σύμφωνα με το σερβικό υπουργείο Εσωτερικών, οι καταληψίες παραβίασαν την κεντρική είσοδο του κτιρίου και στη συνέχεια προχώρησαν στην αλλαγή της κλειδαριάς. Ένας απ’ αυτούς παραμένει και σήμερα εντός του κτιρίου αρνούμενος να το εγκαταλείψει.

Η ελληνική πρεσβεία αμέσως μόλις έγινε η κατάληψη επέδωσε διάβημα καλώντας τις αρχές να απομακρύνουν τους καταληψίες. Η αστυνομία, ωστόσο, δήλωσε αδυναμία να επέμβει αναμένοντας εισαγγελική απόφαση.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι καταληψίες είναι απόγονοι παλαιών ιδιοκτητών στους οποίους ανήκε το ακίνητο, πριν δημευτεί από το γιουγκοσλαβικό κράτος και ζητούν την επιστροφή του.

Το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων FONET μετέδωσε ότι το ακίνητο δημεύτηκε το 1949, επειδή ο ιδιοκτήτης του καταδικάστηκε ως συνεργάτης των κατακτητών. Πρόσφατα ωστόσο δικαστήριο του Βελιγραδίου στο οποίο προσέφυγαν οι απόγονοι του τον αποκατέστησε.

Οι απόγονοι του με την κατάληψη προσπαθούν να αποτρέψουν την πώληση του κτιρίου επιδιώκοντας να επέλθει στην κυριότητα τους. Πριν από περίπου ένα χρόνο προσέφυγαν στη δικαιοσύνη, αλλά το δικαστήριο έκρινε ότι δεν είναι αρμόδιο με δεδομένο ότι το ακίνητο ανήκει σε ξένη διπλωματική αποστολή και αποτελεί ουσιαστικά έδαφος άλλου κράτους.

Το ελληνικό δημόσιο αγόρασε το κτίριο από κρατικό οργανισμό του σερβικού ΥΠΕΞ, με νόμιμες διαδικασίες και φέρει τους τίτλους ιδιοκτησίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κτίριο αυτό, αν και αποτελεί τμήμα της ελληνικής πρεσβείας, δεν φυλασσόταν από την σερβική αστυνομία διότι, όπως αναφέρει το υπουργείο Εσωτερικών, δεν κρίθηκε απαραίτητο αφού δε χρησιμοποιείτο και παρέμενε κλειστό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

Ρωσικό δάνειο 800 εκατ. δολαρίων στη Σερβία

Οι Σέρβοι το…διέκοψαν – Ξύλο στον τελικό κυπέλλου Ερ.Αστέρας – Παρτιζάν(VIDEO)

 

Σερβία: Επενδύσεις 300 εκ.ευρώ σε 20 έργα θα κάνει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης

 

Μια “ακατάλληλη” συνέντευξη: Πρωθυπουργός είδε το… βασικό ένστικτο της παρουσιάστριας (ΒΙΝΤΕΟ)

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Γερμανία: Έτοιμη να χρηματοδοτήσει πακέτο στρατιωτικής βοήθειας 500 εκατ. δολαρίων για την Ουκρανία
Το Βερολίνο, σε συνεργασία με εταίρους του ΝΑΤΟ, αναλαμβάνει πρωτοβουλία για ένα από τα πρώτα ολοκληρωμένα πακέτα στήριξης προς το Κίεβο, με έμφαση στην αντιαεροπορική άμυνα
Γερμανικά τεθωρακισμένα Leopard και Puma
Πολωνία: Ο Τουσκ καλεί την Ευρώπη να πείσει τον Τραμπ ότι «κανείς δεν μπορεί να εμπιστευτεί τη Ρωσία»
Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας προειδοποιεί για την πρόθεση της Μόσχας να μειώσει την στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη και ζητά μια ενωμένη συμμαχία απέναντι στο Κρεμλίνο
Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ
Ανάλυση Politico: Οι Ευρωπαίοι αισιόδοξοι αλλά επιφυλακτικοί μετά την ανταλλαγή απόψεων με τον Τραμπ για κατάπαυση του πυρός
Το Βερολίνο και το Παρίσι ελπίζουν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας απέναντι στον Βλαντίμιρ Πούτιν, ωστόσο παραμένει αβεβαιότητα για τις πραγματικές του προθέσεις
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Γερμανός Καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς
Συνάντηση Τραμπ – Πούτιν στην Αλάσκα: Στην αεροπορική βάση Έλμεντορφ-Ρίτσαρντσον θα βρεθούν οι δύο ηγέτες
Στην αεροπορική βάση Έλμεντορφ-Ρίτσαρντσον κοντά στο Άνκορατζ θα πραγματοποιηθεί η πολυαναμενόμενη σύνοδος κορυφής για την Ουκρανία, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο
Ο Βλάντιμιρ Πούτιν και ο Ντόναλντ Τραμπ
CBS: Αναφορές για αναζήτηση τοποθεσίας για τριμερή σύνοδο Τραμπ – Πούτιν – Ζελένσκι μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ουάσιγκτον εξετάζει ήδη πιθανούς χώρους για μια συνάντηση μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ