Τρίτη, 30 Απρ.
18oC Αθήνα

Είδε τη Μέρκελ και τη φοβήθηκε… ο υπουργός της που έφυγε κακήν κακώς

Είδε τη Μέρκελ και τη φοβήθηκε… ο υπουργός της που έφυγε κακήν κακώς

Έχασε τη ψυχραιμία της η καγκελάριος της Γερμανίας μετά τη μεγάλη της ήττα στις εκλογές της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, και την πλήρωσε ο υπουργός της…

Πολλά ηγετικά στελέχη του συντηρητικού κόμματος της Αγγελα Μέρκελ εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους μετά την αιφνιδιαστική απόφαση της καγκελαρίου να απομακρύνει ένα υπουργό της, στον οποίο επιρρίφθηκε η ευθύνη για την εκλογική ήττα της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU) στις τοπικές εκλογές.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Νόρμπερτ Ρέτγκεν “μεταβλήθηκε μέσα σε λίγες ώρες από ακτίνα ελπίδας για τις Χριστιανικές Ενώσεις σε αποκλειστικό υπεύθυνο της εκλογικής ήττας στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία . Είναι υπερβολικά εσπευσμένο”, δηλώνει ο Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ στην εφημερίδα Suddeutsche Zeitung.

Τα σφάλματα του Ρέτγκεν “δεν είναι οι μόνοι λόγοι” για την εκλογική συντριβή, λέει ο Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ , πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων, προσθέτοντας ότι πρέπει να υπάρξει σοβαρή και εις βάθος συζήτηση για την ιστορική αυτή εκλογική ήττα του συντηρητικού κόμματος.

Ο πρόεδρος της κάτω Βουλής Νόρμπερτ Λάμερτ, ηγετικό στέλεχος της CDU, χρακτήρισε “λυπηρή” την απόφαση αυτή για το κόμμα στο σύνολό του.

Υπό την πίεση του προέδρου του αδελφού βαυαρικού κόμματος, της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU), Χορστ Ζεεχόφερ, η καγκελάριος ανακοίνωσε την Τετάρτη προς γενική έκπληξη την αντικατάσταση του Νόρμπερτ Ρέτγκεν από έναν από τους στενούς του συνεργάτες, τον Πέτερ Αλτμαγερ, έναν από τους ηγέτες της κοινοβουλευτικής ομάδας της CDU στη Βουλή.

Ο υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ, του κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) χαιρέτισε από την πλευρά του αυτήν την απόφαση εκτιμώντας ότι θα συμβάλει στη σταθεροποίηση του κυβερνητικού συνασπισμού CDU-CSU-FDP.

Ο γερμανικός Τύπος καταγγέλλει την ωμότητα της απόφασης αυτής, η οποία ανακοινώθηκε ημέρα αργίας για τη Γερμανία κατά την οποία δεν εκδόθηκαν εφημερίδες.

“Ποτέ η Μέρκελ δεν έχει φανεί τόσο παγερή στην απομάκρυνση ενός υπουργού, αλλά επλήγη και η ίδια από την ωμότητα της πράξης της”, γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Σύμφωνα με τη Bild, η οποία επικαλείται πηγές του κυβερνητικού συνασπισμού, η Μέρκελ θα έχει την επόμενη εβδομάδα συνάντηση με τους προέδρους των δύο άλλων κομμάτων του συνασπισμού τον Χορστ Ζεεχόφερ της CSU και τον Φίλιπ Ρέσλερ του FDP. Κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης θα επιδιώξει να φθάσει σε συμβιβασμό για θέματα επί των οποίων υπάρχουν διαφωνίες με τους κυβερνητικούς της εταίρους, όπως ο κατώτατος μισθός και το γονικό επίδομα για τα παιδιά που μεγαλώνουν στο σπίτι αντί του παιδικού σταθμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

“Κοίτα ποιοι μιλάνε” – 230 δις το έλλειμμα στη Ρηνανία, όπου “μαύρισαν” τη Μέρκελ!

Ποια είναι η γυναίκα που κάνει την Μέρκελ να βλέπει εφιάλτες

Μέρκελ: “Οδυνηρή και πικρή ήττα”

“Πολύ το χαρήκαμε που έχασε η Μέρκελ”

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε