Κόσμος

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Σερβία – 70.000 άνθρωποι αποκλεισμένοι από τα χιόνια

Αστυνομία, στρατός, πυροσβεστική τέθηκαν σε επιφυλακή, καθώς τα προβλήματα από το χιονιά και τις πολικές θερμοκρασίες στη Σερβία συνεχίζονται.

Η κυβέρνηση της χώρας έθεσε, αργά το βράδυ της Κυριακής, όλη την επικράτεια σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Με την απόφαση αυτή, όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ίβιτσα Ντάτσιτς, προβλέπεται η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού – αστυνομία, πυροσβεστική, στρατός, τοπική αυτοδιοίκηση – ενώ παρέχεται επιπλέον η δυνατότητα επίταξης ιδιωτικών βαρέων μηχανημάτων για την διάνοιξη οδικών αρτηριών προς αποκλεισμένες περιοχές.


Υπολογίζεται ότι 70.000 άνθρωποι βρίσκονται αποκλεισμένοι, εδώ και έξι μέρες, στα χωριά τους, κυρίως στη νοτιοδυτική Σερβία. Μέχρι σήμερα εξαιτίας του ψύχους στη Σερβία έχασαν τη ζωή τους εννέα άνθρωποι.

Η κατάσταση είναι δραματική σε 37 δήμους όπου υπάρχουν χιλιάδες αποκλεισμένοι, στα όρια επιβίωσης εξαιτίας της έλλειψης βασικών ειδών διατροφής.

Στις πόλεις, επίσης, υπάρχουν σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα αφού τα εκχιονιστικά μηχανήματα δεν προλαβαίνουν να καθαρίσουν τους δρόμους. Το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να μην λειτουργήσουν τα σχολεία βασικής και μέσης εκπαίδευσης μέχρι και την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου.


Οι χιονοπτώσεις στη Σερβία θα συνεχιστούν και αυτήν την εβδομάδα, ενώ σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση η θερμοκρασία σε πολλές περιοχές ακόμη και στα πεδινά θα πέσει στους -25 βαθμούς Κελσίου.

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ: REUTERS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το φονικό κύμα κακοκαιρίας εξακολουθεί να σαρώνει την Ευρώπη

Φονικός χιονιάς στην Ιταλία

Ματαιώσεις πτήσεων λόγω κακοκαιρίας

Ξέσπασε “πόλεμος” στη Ρώμη λόγω του χιονιού

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Έρευνα DNA αποκάλυψε έξι εν ζωή απογόνους της μεγαλύτερης ιδιοφυίας της Αναγέννησης, του Λεονάρντο ντα Βίντσι
Οι επιστήμονες παρουσιάζουν τα ευρήματα 30 ετών γενεαλογικών ερευνών, και τεκμηριώνουν το «οικογενειακό δέντρο» του Λεονάρντο ντα Βίντσι από το 1331, εκτεινόμενο σε 21 γενιές
iStock
Απίστευτο επεισόδιο του Τραμπ με τον πρόεδρο της Νότιας Αφρικής στον Λευκό Οίκο: Η «γενοκτονία λευκών» και η ατάκα «λυπάμαι που δεν έχω αεροπλάνο να σου χαρίσω»
Ο Σίριλ Ραμαφόσα είναι «πραγματικά αξιοσέβαστος σε ορισμένους κύκλους» αλλά «λιγότερο αξιοσέβαστος σε άλλους» ανέφερε ο Ντόναλντ Τραμπ
O πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόσα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ