Κόσμος

Επανέρχεται η θανατική ποινή στην Τουρκία;

Η τουρκική κυβέρνηση θα εξετάσει το ενδεχόμενο να επαναφέρει τη θανατική ποινή για εγκλήματα που σχετίζονται με την τρομοκρατία, μία δεκαετία μετά την κατάργησή της, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

“Μόνο η οικογένεια του θύματος έχει την εξουσία να συγχωρέσει (τον δολοφόνο), όχι εμείς. Εμείς πρέπει να κάνουμε τις απαραίτητες ρυθμίσεις. Η θανατική ποινή ισχύει στις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Κίνα, την Ιαπωνία (…) Επομένως πρέπει να επανεξετάσουμε τη θέση μας” είπε ο Ερντογάν, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή.

Ο Ερντογάν είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναφοράς της θανατικής ποινής και την περασμένη εβδομάδα, όταν ανέφερε ότι ένα τέτοιο μέτρο θα έχαιρε λαϊκής υποστήριξης στην περίπτωση του ηγέτη των Κούρδων Αμπντουλάχ Οτσαλάν. “Σήμερα πολλοί διάκεινται ευνοϊκά απέναντι στην επαναφορά της θανατικής ποινής, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, επειδή οι γονείς των νεκρών υποφέρων ενώ οι άλλοι γιορτάζουν τρώγοντας κεμπάμπ”, είπε χαρακτηριστικά.

Ο Οτσαλάν καταδικάστηκε σε θάνατο το 1999 με την κατηγορία της προδοσίας όμως η ποινή του μετατράπηκε σε ισόβια τον Οκτώβριο του 2002, μετά την κατάργηση της θανατικής ποινής από την Άγκυρα, υπό την πίεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι δηλώσεις αυτές του Ερντογάν έγιναν ενώ είναι σε εξέλιξη η απεργία πείνας που πραγματοποιούν περίπου 700 Κούρδοι κρατούμενοι σε τουρκικές φυλακές με αίτημα τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης του Οτσαλάν. Το Σάββατο πολλοί βουλευτές του Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP) ακολούθησαν το παράδειγμα των κρατουμένων. Μεταξύ άλλων οι απεργοί ζητούν να επιτραπεί και πάλι στους δικηγόρους του Οτσαλάν να τον επισκεφθούν στο νησί Ιμραλί και να αρθούν οοι περιορισμοί στη χρήση της κουρδικής γλώσσας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΗΠΑ: Εκτέλεσαν θανατοποινίτη λίγο πριν κλείσουν οι κάλπες

Τουρκία: Επανέρχεται η θανατική ποινή;

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τσάρλι Κερκ, ο ακτιβιστής που μάγεψε τον Τραμπ – Ένας υπέρμαχος της οπλοκατοχής που τελικά τον σκότωσε
«Όταν οι άνθρωποι σταματούν να μιλούν, έρχεται η βία» είχε πει σε ένα από τα αγαπημένα του debate με φοιτητές - Ο Τσάρλι Κερκ εκτελέστηκε από ελεύθερο σκοπευτή ενώ μιλούσε σε πλήθος
Τσάρλι Κερκ
6
Η σπαρακτική ομιλία της συζύγου του Τσάρλι Κερκ - «Με ρώτησε η κόρη μας που είναι ο μπαμπάς, της είπα πως πήγε ταξίδι με τον Ιησού»
«Οι κραυγές αυτής της χήρας θα αντηχήσουν σε όλο τον κόσμο σαν πολεμική κραυγή. Η αποστολή του συζύγου μου δεν θα τελειώσει, ούτε για μια στιγμή», τόνισε η χήρα του συντηρητικού ακτιβιστή
Έρικα Κιρκ
13
Πενήντα νεκροί στην πόλη της Γάζας από ισραηλινές επιθέσεις: Εντολή εκκένωσης από τους IDF – «Θα χρησιμοποιήσουμε βία»
Εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι έχουν λάβει οδηγίες να εγκαταλείψουν τη μεγαλύτερη πόλη της Λωρίδας της Γάζας πριν τεθεί υπό ισραηλινό έλεγχο
Ένα αγόρι τρέχει καθώς καπνός αναδύεται από μία εγκαταλελειμμένη πολυκατοικία, που στέγαζε εκτοπισμένους Παλαιστινίους, μετά από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, στην πόλη της Γάζας
1
Ελλάδα, ΗΠΑ και 41 ακόμη χώρες καταδικάζουν τα ρωσικά drones στον εναέριο χώρο της Πολωνίας – «Βαθιά ανησυχία για τις 19 παραβιάσεις»
Η Πολωνία τόνισε ότι «οι απερίσκεπτες ενέργειες της Ρωσίας αποτελούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου και αποσταθεροποιητική κλιμάκωση που φέρνει την περιοχή πιο κοντά στη σύγκρουση από κάθε άλλη φορά»
Στρατιώτες περπατούν δίπλα σε ένα σημείο όπου η στέγη ενός σπιτιού καταστράφηκε, μετά την παραβίαση του πολωνικού εναερίου χώρου από ρωσικά drones κατά τη διάρκεια επίθεσης στην Ουκρανία, μερικά από τα οποία καταρρίφθηκαν από την Πολωνία με την υποστήριξη των συμμάχων της στο ΝΑΤΟ 3