Ελλάδα

Σε επιφυλακή η ΕΥΠ κυβερνο-επιθέσεις στο Δημόσιο

Η «επίθεση» στην ιστοσελίδα της Βουλής την ημέρα ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου και οι πληροφορίες πως αυτό μπορεί να επαναληφθεί, έχουν σημάνει συναγερμό ακόμη και στην ΕΥΠ.

Η υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής βρίσκεται σε αυξημένη επιφυλακή μετά από πληροφορίες στο διαδίκτυο, για ενδεχόμενες επιθέσεις σε ιστοσελίδες δημοσίων οργανισμών και υπηρεσιών, αναφέρει σε έγγραφο του υπουργού Προστασίας που διαβιβάστηκε σε Βουλή, μετά από ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Θανάση Νάκου.

Έκτος από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σε επιφυλακή είναι και η ΕΥΠ. Ήδη η Υπηρεσία έχει αναλύσει δεκάδες περιστατικά ηλεκτρονικών επιθέσεων που είχαν ως στόχο δίκτυα και ιστότοπους του δημόσιου φορέα και έχει προτείνει συγκεκριμένα μέτρα αποκατάστασης, αλλά και πρόληψης μελλοντικών επιθέσεων.

Επίσης έχει εκδώσει προειδοποιήσεις για επικείμενες επιθέσεις, έχει πραγματοποιήσει ελέγχους και έχει προτείνει τη λήψη μέτρων σε δημόσιους φορείς που ζήτησαν τη συνδρομή της.

«Η ΕΥΠ, ως εθνική αρχή αντιμετώπισης ηλεκτρονικών επιθέσεων, έχει γνωστοποιήσει εγγράφως προς όλο το δημόσιο φορέα τις αρμοδιότητες της και έχει ζητήσει να της αναφέρονται όλα τα περιστατικά ηλεκτρονικών επιθέσεων, ώστε να μπορεί να προσφέρει βοήθεια σε θέματα ηλεκτρονικής ασφάλειας», αναφέρει ο Χρήστος Παπουτσής.

Ταυτόχρονα η ΕΥΠ διαθέτει εκπροσώπους της για ενεργή συμμετοχή σε ομάδες εργασίας και νομοπαρασκευαστικές επιτροπές, ώστε να συμβάλει στον ορθό καθορισμό του εθνικού νομικού πλαισίου σε θέματα ασφάλειας επικοινωνιών και πληροφορικής.

Μετά την επίθεση στην ιστοσελίδα της Βουλής, υποβλήθηκε στην υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έγκληση κατά αγνώστων δραστών, για παραβάσεις των διατάξεων του Ποινικού Κώδικα, που αναφέρονται στην “παράνομη εισβολή σε υπολογιστικά συστήματα”, ενώ άμεσα ξεκίνησε και η ποινική διερεύνηση της υπόθεσης, η οποία συνεχίζεται έως και σήμερα, προκειμένου να αποκαλυφθούν οι άγνωστοι δράστες.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Συνεχίζονται οι έρευνες για την έκρηξη σε πολυκατοικία στη Θεσσαλονίκη - Στο μικροσκόπιο οι προστριβές του σωφρονιστικού υπαλλήλου με κρατούμενους
Στόχος της έκρηξης που προκλήθηκε από την εκρηκτική ύλη που τοποθετήθηκε σε φρεάτιο ασανσέρ φέρεται να είναι υψηλόβαθμο στέλεχος των σωφρονιστικών υπαλλήλων που μένει στην πολυκατοικία
Έκρηξη σε πολυκατοικία στη Θεσσαλονίκη
Οι δυνατοί άνεμοι ευνοούν την επέκτασή της φωτιάς στην Κοζάνη - Συνεχείς αναζωπυρώσεις σε μέτωπο 15 χιλιομέτρων
Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν 44 πυροσβέστες 19 άτομα και πεζοπόρου τμήματος, 17 υδροφόρες της πυροσβεστικής και των Δήμων και 10 μηχανήματα έργου
Φωτιά στην Κοζάνη
Στην κυκλοφορία στο τέλος της εβδομάδας ο νέος αυτοκινητόδρομος Πατρών - Πύργου - Από την Αθήνα στον Πύργο σε 2 ώρες και 45 λεπτά
Θα δοθούν στην κυκλοφορία τα 65 από τα συνολικά 75 χλμ - Μια ανάσα πριν την παράδοση η Ολυμπία Οδός κάλεσε όλες τις εταιρείες digital χαρτών και navigators να επισκεφθούν και να καταγράψουν το νέο τμήμα
H Πατρών - Πύργου όπως είναι σήμερα
12
Ενεργά μέτωπα σε Κύθηρα και Μεσσηνία – Διάσπαρτες εστίες σε Εύβοια, Χανιά και Σπάρτη
Όλη τη νύχτα οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδιναν μάχες με τις φωτιές σε Κύθηρα, Μεσσηνία, Εύβοια και Χανιά - Νέο μήνυμα για εκκένωση 5 περιοχών στα Κύθηρα -Τεράστια η βοήθεια από τα εναέρια μέσα
Φωτιά στα Κύθηρα
Ανανεώθηκε πριν 3 ώρες
7