Ελλάδα

Στο έλεος κλεφτών οι αρχαιολογικοί χώροι λόγω κρίσης!

Η έλλειψη προσωπικού στο υπουργείο Πολιτισμού ανοίγει την όρεξη ανθρώπων που θέλουν να βγάλουν χρήματα πουλώντας την κοινή μας κληρονομιά.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Καθημερινής, αρκετοί αρχαιολογικοί χώροι έχουν σχεδόν εγκαταλειφθεί γιατί ο Πολιτισμός φέρεται να είναι πολυτέλεια εν μέσω κρίσης.

Έτσι μπορεί οι τουρίστες να φεύγουν απογοητευμένοι απο τους αρχαιολογικούς μας χώρους που μερικές φορές υπολειτουργούν, αλλά άλλοι τρίβουν τα χέρια τους, με την αφυλαξία. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στο 2011 είχαμε μέχρι στιγμής δύο μεγάλες κλοπές σε αρχαιολογικούς χώρους.

Σύμφωνα με επιστήμονες, η λεηλάτηση φέτος είναι τόση, όση τις δεκαετίες του 70 και του 80. Στις προτιμήσεις έρχονται πρώτα τα εκκλησιαστικά κειμήλια και ακολουθούν τα αρχαία.

Την ανησυχία επιτείνει το γεγονός ότι υπάρχουν μουσεία της χώρας, όπου δεν υπάρχει καν καταγραφή των αρχαίων θησαυρών, καθώς δεν υπάρχει επιστημονικό προσωπικό. Σε αυτή την περίπτωση αν γίνει κάποια κλοπή, δεν θα μπορεί να αποδειχτεί τίποτα.

Η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστιικών Αγαθών κ. Προσκυνητοπούλου αναφέρει στην εφημερίδα: “Έχουμε κυρίως λαθρανασκαφές σε αφύλακτους χώρους όπου σκάβουν επιτήδειοι. Σ’ αυτόν τον τομέα έχουν αυξηθεί τα κρούσματα”.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Σχεδόν αγκαλιασμένοι εντοπίστηκαν οι τέσσερις νεκροί ορειβάτες στα Βαρδούσια όρη - Δεν είχαν χρόνο να αντιδράσουν από τη χιονοστιβάδα
Τα τέσσερα άτομα αγνοούνταν από το πρωί της ημέρας των Χριστουγέννων, καθώς είχαν ξεκινήσει από το χωριό Αθανάσιος Διάκος με προορισμό την κορυφή Κόρακας, αλλά όλα δείχνουν ότι έπεσαν σε χιονοθύελλα η οποία στάθηκε μοιραία για τη ζωή τους
χιόνια
Έμπειρος ορειβάτης από την Ηλεία μεταξύ των τεσσάρων νεκρών από τη χιονοστιβάδα στα Βαρδούσια Όρη – Τελευταία στιγμή δεν πήγε μαζί τους και πέμπτος
Οι επαγγελματικές υποχρεώσεις κράτησαν μακριά από το βουνό τον 5ο της παρέας και σώθηκε - Ήταν εκείνος που ειδοποίησε τις αρχές ότι οι φίλοι του αγνοούνται - Η επιχείρηση ανάσυρσης των σορών αναμένεται να ξεκινήσει τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου
ΦΩΤΟ tempo24.news 8
Για εμπρησμό από αμέλεια κατηγορείται η μητέρα του 7χρονου που πέθανε από φωτιά στο σπίτι της οικογένειας στη Ροδόπη
Ο έξι ετών αδελφός του επτάχρονου και ο πατέρας νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση - Η ξυλόσομπα που βρισκόταν στο δωμάτιο φέρεται να στάθηκε αιτία για τη μοιραία πυρκαγιά
Φωτιά σε σπίτι στη Ροδόπη