Οικονομία

Ανοδικά κινήθηκαν τα επιτόκια τον Νοέμβριο

"Άνοιξε η ψαλίδα των επιτοκίων το Νοέμβριο καθώς οι τράπεζες προχώρησαν σε μικρή μείωση στα επιτόκια καταθέσεων αυξάνοντας ταυτοχρόνως τα αντίστοιχα στις περισσότερες κατηγορίες χορηγήσεων.

 Πιο αναλυτικά σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα το απόγεμα η Τράπεζα της Ελλάδος το Νοέμβριο το επιτόκιο για καταθέσεις με διάρκεια έως ένα έτος από νοικοκυριά αυξήθηκε στο 3,65% από 3,68% που ήταν τον προηγούμενο μήνα.

Ταυτοχρόνως ανοδικά κινήθηκαν τα επιτόκια στις περισσότερες κατηγορίες των νέων δανείων. Πιο αναλυτικά, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια, στο οποίο συνυπολογίζεται και αυτό των πιστωτικών καρτών αλλά και των ανοικτών δανείων, κατέγραψε σημαντική άνοδο κατά 0,12% και διαμορφώθηκε, το Νοέμβριο του 2010, στο 14,41%.

Μικρότερη άνοδο, κατά 0,06%, παρουσίασε το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια, που διαμορφώθηκε σε 6,62%, ενώ το μέσο επιτόκιο των αντίστοιχων επαγγελματικών δανείων αυξήθηκε κατά 0,04% στο 9,47%. Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων συγκεκριμένης διάρκειας με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό έως 1 έτος παρουσίασε άνοδο κατά 0,2% και διαμορφώθηκε στο 6,14% για δάνεια μέχρι 1 εκατ. ευρώ. Αντιθέτως μείωση κατά 0,41% , στο 4,91%, παρουσίασε το επιτόκιο για δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ.

Όσον, αφορά στη στεγαστική πίστη, το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό έως 1 έτος μειώθηκε κατά 0,05% στο 3,67% και το αντίστοιχο των δανείων με επιτόκιο σταθερό πάνω από 1 και έως 5 έτη μειώθηκε κατά 0,04% στο 3,95%.

Οριακές μόνο διακυμάνσεις κατέγραψαν τον ίδιο μήνα τα επιτόκια στα υφιστάμενα υπόλοιπα δανείων και καταθέσεων. Έτσι, το επιτόκιο καταθέσεων για χρονική διάρκεια έως 2 έτη αυξήθηκε οριακά στο 3,46% από 3,44% τον Οκτώβριο. Στη στεγαστική πίστη το επιτόκια με διάρκεια άνω των πέντε ετών παρέμεινε αμετάβλητο στο 3,68% ενώ αυτό των επιχειρηματικών δανείων με διάρκεια άνω των πέντε ετών παρέμεινε στο 4,68%.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Αντιπλημμυρικά έργα στην Αττική με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ
Η ολοκλήρωση των έργων αυτών στοχεύει αφενός στην προστασία ανθρώπινων ζωών και περιουσιών και αφετέρου στη βελτίωση της ανθεκτικότητας των υποδομών και του περιβάλλοντος απέναντι σε ακραία καιρικά φαινόμενα
Ακίνητα
Υδατοκαλλιέργειες: Κατά 10,2% μειώθηκε η παραγωγή το 2024
Η συνολική παραγωγή ανήλθε σε 127.495,1 τόνους συνολικής αξίας 689.461,0 χιλ. ευρώ το 2024, έναντι 141.909,2 τόνων συνολικής αξίας 691.160,2 χιλ. ευρώ το 2023, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ)
Aerial view of fish farm
Νίκος Ταγαράς: «Εκσυγχρονίζουμε τους κανόνες αδειοδότησης και κατασκευής των κτιρίων»
Τροποποιούνται με την υπουργική απόφαση διατάξεις που αφορούν στην ταξινόμηση των κτιρίων, στην ασφάλεια, στην αντοχή, στα δομικά στοιχεία των κατασκευών καθώς και εγκαταστάσεις ύδρευσης, θέρμανσης και ηλεκτροδότησης
Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς