Ελλάδα

Νέος αγωγός φυσικού αερίου από τη Βάρνα στην Ελλάδα και την Ιταλία

Η νεκρανάσταση της ΔΕΠΕΝΕ Α.Ε., της εταιρείας που προκάλεσε σάλο γιατί τοποθετήθηκε διευθύνων σύμβουλος ο σύζυγος της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χαράς Καφαντάρη είχε αιτία τελικά. Το νότιο αγωγό φυσικό αερίου.

Μετά το ναυάγιο του south stream και του τουρκικού αγωγού εξαιτίας της κατάρριψης του ρώσικου αεροπλάνου στη Συρία, προέκυψε νέος αγωγός ο οποίος θα ξεκινά από τη Βάρνα της Βουλγαρίας. Από εκεί θα φεύγουν δύο τουλάχιστον παρακλάδια. Ένα προς την Ελλάδα που θα συνεχίζει για την Ιταλία και ένα για τη Σερβία που θα κατευθύνεται προς τη Σερβία.

Οι πληροφορίες λένε ότι η τελική απόφαση για τη Βάρνα αναμένεται να ληφθούν στη διακυβερνητική διάσκεψη Βουλγαρίας-Ρωσίας που θα γίνει στις 27 και 28 Ιανουαρίου στη Σόφια και θα είναι η πρώτη διακυβερνητική των δύο χωρών ύστερα από 5 χρόνια. Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι εμπορικά, επενδυτικά και ενεργειακά, δηλαδή το πώς θα φτάνει το ρώσικο φυσικό αέριο στις ακτές της Βάρνας.

Στο στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρουμε ότι τις προηγούμενες ημέρες έγινε διακυβερνητική διάσκεψη Ρωσίας-Σερβίας και εγκρίθηκε η προμήθεια φυσικού αερίου στο Βελιγράδι μέσω αγωγού από τη Βάρνα. Σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα για την Ελλάδα, δηλαδή του αγωγού από τη Βάρνα στη χώρα μας, καθώς και του τμήματος προς την Ιταλία, εφόσον το σχέδιο πάρει σάρκα και οστά θα διαχειρίζεται η ΔΕΠΕΝΕ.

Προηγουμένως και ειδικότερα εντός του Φεβρουαρίου λένε οι πληροφορίες αναμένεται να μεταβεί στη Σόφια ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για να συζητήσει το θέμα με τον ομόλογό του Μπόικο Μπορίσωφ. Τέλος, αξίζει να επισημανθεί ότι το τμήματα των αγωγών μετά τη Βάρνα έχουν από τις 18 Νοεμβρίου 2015 ενταχθεί στα ευρωπαϊκά έργα κοινού ενδιαφέροντος.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
42ος Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθήνας 2025: Ποιοι δρόμοι θα είναι κλειστοί την Κυριακή – Πώς θα κινηθούν μετρό, τραμ και ηλεκτρικός
Η Τροχαία Αττικής έχει ανακοινώσει αναλυτικά τα σημεία όπου θα διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων, καθώς και τις περιοχές όπου θα απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση
42ος ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΘΗΝΑΣ 2025
Τρόμος στα Χανιά: Μπαλκόνι 4ου ορόφου κατέρρευσε στη μέση του δρόμου – Διασκορπίστηκαν παντού συντρίμμια από τσιμέντο
Από απίστευτη τύχη τα συντρίμμια δεν έπεσαν σε κάποιον πεζό ή διερχόμενο όχημα, αλλά προκάλεσαν ζημιές σε σταθμευμένες μηχανές, σε ένα σταθμευμένο όχημα και σε κατάστημα που βρίσκεται στο ισόγειο
Χανιά