Πολιτική

Σαμαράς: Ώρα περισυλλογής, όχι πανηγυρισμών

Σοβαρούς προβληματισμούς για το κύριος μέρος της συμφωνίας που ελήφθη στις Βρυξέλλες εξέφρασε ο Αντώνης Σαμαράς.

Την άμεση λήψη μέτρων τόνωσης της αγοράς «για να μη βαθύνει και γίνει μόνιμη η ύφεση», ζήτησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι διαφορετικά σε λίγο θα μας επιβληθούν νέα χειρότερα μέτρα για την μείωση του ελλείμματος.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμανε ότι οι ώρες αυτές είναι ώρες περισυλλογής και όχι για πανηγυρισμούς, σημειώνοντας στα θετικά την απόφαση της ΕΚΤ με την οποία «αποτρέπεται η πιστωτική ασφυξία στην ελληνική αγορά».

«Αυτό το παλέψαμε ως ΝΔ εδώ και πολύ καιρό», συνέχισε, αναφέροντας ότι ήταν μία εκ των τριών βασικών προτάσεων που ο ίδιος κατέθεσε στην πρόσφατη συνάντησή του με τους υπουργούς οικονομικών του ΕΛΚ.

Ανέφερε πως για να πάρει η Ελλάδα βοήθεια απαιτείται να έχει φτάσει στο έσχατο σημείο, χωρίς να προσδιορίζεται ποιό είναι αυτό.

«Να δανείζεται με 6% από τις αγορές; Να δανείζεται με 8% από τις αγορές; Να μη μπορεί να δανειστεί καθόλου; Δηλαδή, ζητούν από την Ελλάδα να φτάσει στα όρια της χρεοκοπίας για να τη βοηθήσουν;», ρώτησε και επεσήμανε πως εμείς ζητήσαμε στήριξη για να μη φτάσουμε στα όρια αυτά.

Επίσης ανέφερε πως ακόμα και αν μπαίναμε στη διαδικασία βοήθειας κάτω από τέτοιους όρους, η συμφωνία επιβάλλει τη λήψη τελικής απόφασης από κάθε χώρα της ευρωζώνης με ομοφωνία, κάτι το οποίο στη πράξη μπορεί να σημαίνει και νέα μέτρα και «συνεπώς πρόκειται για εξαιρετικά επώδυνη διαδικασία».

Ο Αντώνης Σαμαράς σημείωσε ακόμη ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πακέτο της συμφωνίας «φωτογραφίζει επιπλέον δυσμενείς όρους για την Ελλάδα και συνιστά υπονόμευση των ευρωπαϊκών θεσμών, μια που οδηγεί στον έλεγχο μιας ευρωπαϊκής οικονομίας από ένα κατ’εξοχήν μη ευρωπαϊκό οργανισμό».

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατέληξε επισημαίνοντας πως η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να ξεπεράσει το σκόπελο και να σταθεί μόνη στα πόδια της, γιατί αυτό είναι το πιο συμφέρον για την ίδια.

«Αυτό επιβάλλει και η αξιοπρέπειά της χώρας μας και η ανόρθωση της αξιοπιστίας της. Μπορούμε να αποφύγουμε τα χειρότερα και θα το κάνουμε μόνο με τις δικές μας δυνάμεις», τόνισε.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Η «αλήθεια» του Αλέξη Τσίπρα μέσα από τα πρακτικά του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών του 2015: Η πρόταση Γιούνκερ και «το “Όχι” που δεν έγινε “Ναι”»
Πολιτικοί παρατηρητές, που έχουν ασχοληθεί ιδιαίτερα με εκείνη την περίοδο, έλεγαν ότι κατέρρευσαν όλα τα προπαγανδιστικά fake news μιας ολόκληρης δεκαετίας, εναντίον του Αλέξη Τσίπρα για το δημοψήφισμα
Αλέξης Τσίπρας 7
Νικόλας Φαραντούρης: Νονός εγκληματικής οργάνωσης ο Μητσοτάκης – «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλέξει τον δρόμο της θεσμικής κατηφόρας» απαντά η ΝΔ
«Η στάση του κ. Φαραντούρη είναι ο ορισμός της ακραίας τοξικότητας» τονίζει στη δήλωσή της η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Αλεξάνδρα Σδούκου
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νικόλας Φαραντούρης
28
Κυριάκος Μητσοτάκης: Η πρότασή μας για το KidsWallet υιοθετήθηκε από την ΜΕΤΑ και ξεκινά πιλοτικά σε 5 χώρες της ΕΕ
Στην ανάρτησή του ο πρωθυπουργός αναφέρεται διεξοδικά και στην Εθνική Στρατηγική για την Πρόληψη της Βίας και την Καταπολέμηση της Παραβατικότητας των Ανηλίκων
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης για τα 51 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο: Τη δίκαιη λύση του Κυπριακού την απαιτεί η διεθνής νομιμότητα
«Ο αγώνας για τη δικαίωση είναι κοινός. Και θα είναι νικηφόρος» τονίζει στο μήνυμα του για την 51η μαύρη επέτειο του Αττίλα ο πρωθυπουργός
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Νίκο Χριστοδουλίδη 16