Κόσμος

Τουρκία: Χειροπέδες στο Βαθύ Κράτος!

Μαζικές συλλήψεις πρώην αρχηγών όπλων, στην Κωνσταντινούπολη.

Υπό κράτηση είναι οι πρώην αρχηγοί της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού. 

Οι συλλήψεις έγιναν στο πλαίσιο της έρευνας για τη διαλεύκανση μιας συνωμοσίας που φέρεται ότι είχε στόχο να υπονομεύσει την ισλαμιστικών καταβολών κυβέρνηση και να προκαλέσει στρατιωτικό πραξικόπημα, μετέδωσαν σήμερα τηλεοπτικά δίκτυα.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο πρώην αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας, πτέραρχος Ιμπραήμ Φιρτίνα, ο πρώην αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού Οζντέν Ορνέκ και αρκετοί άλλοι απόστρατοι αξιωματικοί συνελήφθησαν στην Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα και τη Σμύρνη σε σχέση με το συνωμοτικό σχέδιο με την κωδική ονομασία “Βαριοπούλα”.

Οι συλλήψεις είναι πάνω από 40 δήλωσε από τη Μαδρίτη ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. “Οι δυνάμεις ασφαλείας μας προχώρησαν σήμερα σε μια επιχείρηση προσαγωγών. Μέχρι τώρα, περισσότερα από σαράντα άτομα έχουν τεθεί υπό κράτησιν”, είπε ο Ερντογάν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Σύμφωνα με τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα NTV και CNN-Turk πολλοί απόστρατοι αξιωματικοί των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων συνελήφθησαν σήμερα από την αστυνομία στο πλαίσο των διεξαγόμενων ερευνών.

Το δίκτυο CNN Turk μετέδωσε ότι επτά αξιωματικοί εν ενεργεία και επτά απόστρατοι τέθηκαν υπό κράτηση και ο νυν αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, ο στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούγ, ματαίωσε εξαιτίας της εξέλιξης αυτής ένα ταξίδι στην Αίγυπτο. 

Τέτοιες συλλήψεις στρατιωτικών ήταν αδιανόητες στο παρελθόν, καθώς τα 50 τελευταία χρόνια ο τουρκικός στρατός έχει ανατρέψει 50 κυβερνήσεις. Ωστόσο οι εξουσίες του έχουν αποδυναμωθεί εξαιτίας των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων με στόχο την εξασφάλιση της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

Σε βάρος άλλων ανώτερων αξιωματικών έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για μια ξεχωριστή συνωμοσία για την ανατροπή του κυβερνώντος κόμματος AKP.

Σύμφωνα με προηγούμενα δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης για το σχέδιο “Βαριοπούλα”, ο στρατός συνωμοτούσε για να προκαλέσει ελληνικά μαχητικά αεροπλάνα ώστε να καταρρίψουν κάποιο τουρκικό στρατιωτικό αεροσκάφος, ενώ σχεδίαζε να τοποθετήσει βόμβες σε τεμένη και μουσεία στην Κωνσταντινούπολη για να προκληθεί χάος. Ο στρατός έχει διαψεύσει τα δημοσιεύματα. Τα πραξικοπήματα “ανήκουν στο παρελθόν”, δήλωσε ο στρατηγός Μπασμπούγ.

Οι τελευταίες συλλήψεις συμπίπτουν χρονικά με την αύξηση της πολιτικής εντάσεων εξαιτίας μιας σύγκρουσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη δικαστική εξουσία για τη σύλληψη ενός εισαγγελέα που ερευνούσε ισλαμικές οργανώσεις.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Νετανιάχου: «Η δολοφονία των ηγετών της Χαμάς στο Κατάρ θα άνοιγε τον δρόμο για την απελευθέρωση των ομήρων» – Έκρηξη οργής από τους συγγενείς των θυμάτων
«Οι ηγέτες των τρομοκρατών της Χαμάς που ζουν στο Κατάρ δεν ενδιαφέρονται για τους κατοίκους της Γάζας», πρόσθεσε
Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου
Συναγερμός στην Πολωνία μετά από απειλή drone – Απογειώθηκαν μαχητικά και έκλεισε το αεροδρόμιο του Λούμπλιν
Σειρήνες, κλειστό αεροδρόμιο και ανάπτυξη μαχητικών: οι πολωνικές αρχές τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού το απόγευμα του Σαββάτου στην ανατολική χώρα, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία
Πολωνικό μαχητικό αεροσκάφος τύπου F-16 4
Ο αμφιλεγόμενος Τσάρλι Κερκ: Το κίνημα MAGA και οι εμπρηστικές δηλώσεις για τρανς, αφροαμερικανούς και αμβλώσεις
Ο Κερκ διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην επόμενη προεκλογική εκστρατεία, για τις εκλογές του 2024, πείθοντας μεγάλο μέρος των νεαρών ψηφοφόρων να υποστηρίξουν τον Ντόναλντ Τραμπ
Τσάρλι Κέρκ 11