αρκετή: η Ελλάδα θα αναζητήσει δάνειο από τις ΗΠΑ και την Κίνα και μάλιστα σε δολάρια ή γιέν. Η σκοπιμότητα του υπουργού Οικονομικών, προφανής: υπερκαλύψαμε μεν τις άμεσες δανειακές ανάγκες με τα 8 δισ., αλλά το επιτόκιο του 6,2% ήταν “άδικο”. Άρα θα αναζητήσουμε αλλού κεφάλαια με χαμηλότερο επιτόκιο, δίνοντας ένα μήνυμα και στις ευρωπαϊκές αγορές, που θα αναγκάζονταν να ρίξουν το επιτόκιο.
Η πρόθεση του Γ.Παπακωνσταντίνου δεν ήταν κρυφή. Ούτε άλλωστε και οι επαφές της κυβέρνησης με διεθνείς οίκους -όπως η Goldman Sachs– ή το Πεκίνο. Απλώς υπενθυμίζεται ότι οι πρώτες “καθησυχαστικές” δηλώσεις Τρισέ για την ελληνική οικονομία, έγιναν από την Σαγκάη.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τότε γιατί εκτοξεύτηκαν τα spreads και “βούλιαξε” το Χρηματιστήριο; Πρώτον γιατί η δήλωση Παπακωνσταντίνου στο Dow Jones Newswire ΔΕΝ ανέφερε ποσό δανείου, αλλά οι συντάκτες “φρόντισαν” να το προσδιορίσουν στα 7-10 δισ. Δεύτερον γιατί οι Financial Times παίρνοντας τη σκυτάλη, “φρέσκαραν” μια “είδηση” που είχε διαψευσθεί πριν από μήνες: ότι δηλαδή το δάνειο από την Κίνα θα είναι πολύ μεγαλύτερο (μέχρι και 20 δισ.!) με αντάλλαγμα όμως την Εθνική Τράπεζα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η συνέχεια ήταν καταιγιστική. Χτύπημα πρώτο: ο πολύς κ.Ρουμπινί -τουρκικής καταγωγής- εκεί που έλεγε ότι το πρόβλημα της ευρωζώνης δεν είναι η Ελλάδα, αλλά η Ισπανία, “ανακάλυψε” σε λίγες ώρες ότι η Ελλάδα χρεοκόπησε. “Δεν βλέπετε, αναγκάζεται να καταφύγει στην Κίνα” είπε ο “γκουρού”. Χτύπημα δεύτερο: η κυβέρνηση διέψευσε το σενάριο περί Goldman Sachs και Εθνικής, γιατί η μετοχή της είχε πάρει την κατηφόρα. Αμέσως κάποιοι έσπευσαν να πουν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να δανειστεί από την Κίνα. Τα δύο “χτυπήματα” ήταν βούτυρο στο ψωμί των κερδοσκόπων. Όμως υπήρχε και τρίτο χτύπημα: οι Ευρωπαίοι -που μέχρι σήμερα δεν έχαναν ευκαιρία να “τα ψάλλουν” στην Ελλάδα- αλλά και οι κερδοσκόποιο, αντιλήφθηκαν ότι 5-10 δισ. κατά το Dow Jones ή 20 δισ. κατά τους FT θα έφευγαν από το ευρώ και θα πήγαιναν στο δολάριο ή το γιέν. Κι αν αυτό θα γινόταν από την Ελλάδα, ποιός θα εμπόδιζε την Ισπανία, την Πορτογαλία ή την Ιταλία να κάνουν το ίδιο. Άρα το ευρώ θα αποδυναμωνόταν. Η απάντησή τους; Εκτοξεύουμε τα spreads Ισπανίας, Ιταλίας, Πορτογαλίας και Ελλάδας, με δεδομένη και τη δήλωση του επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους ότι τον Φεβρουάριο η χώρα μας θα δανειστεί κι άλλο και μάλιστα πριν την επίσκεψη Παπακωνσταντίνου σε Ασία και ΗΠΑ. Που σημαίνει στη γλώσσα τους “καθίστε ήσυχοι”.
Και τώρα τι;
Και το σενάριο δανεισμού από την Κίνα παραμένει ισχυρό -φυσικά έναντι ανταλλαγμάτων, άγνωστων προς το παρόν- και οι κερδοσκόποι θα συνεχίσουν το “παιχνίδι” τους και οι “αναταράξεις” θα συνεχιστούν μέχρι να “χωνευτούν” τα “μηνύματα” ένθεν και ένθεν…
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ