Ελλάδα

Ο άνθρωπος που κινεί… την κρίση στα φάρμακα

O κ. Μόσιαλος θεωρείται από τους εισηγητές της τιμολόγησης των φαρμάκων και της λίστας φαρμάκων.

Η κρίση με τα φάρμακα δεν φαίνεται να βρίσκει διέξοδος παρά τη συμμετοχή τριών υπουργών, της κας Κατσέλη, του κ. Λοβέρδου και της κας Ξενογιαννακοπούλου αναφορικά με την λίστα φαρμάκων και την τιμολόγηση. 

Ωστόσο, ο άνθρωπος που φαίνεται πως κινεί όλα τα νήματα πίσω από τους τρεις υπουργούς είναι ο Ηλίας Μόσιαλος, βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ και σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα υγείας και Ευρωπαϊκής πολιτικής φαρμάκων, καθηγητής της πολιτικής ηγεσίας και Διευθυντής του Κέντρου Οικονομικών Υγείας στο London School of Economics.

O
κ. Μόσιαλος θεωρείται από τους εισηγητές της τιμολόγησης των φαρμάκων και της λίστας φαρμάκων, αλλά και από τους πρωτεργάτες της κριτικής που ασκήθηκε στην υπουργό Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη για το νομοσχέδιο για τα φάρμακα. Ο ίδιος μιλώντας σε Συνέδριο της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας ανέφερε πως τα μέτρα για τον έλεγχο της δαπάνης στα φάρμακα, θα υπάρξει και νέα σειρά μέτρων ακόμα πιο σκληρά.

Στην Ελλάδα οι δαπάνες για τα φάρμακα αγγίζουν τα 9 δισεκατομμύρια ευρώ, όταν για παράδειγμα οι αντίστοιχες δαπάνες στην Ισπανία που έχει 47 εκατομμύρια πληθυσμό είναι 12 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό ήταν το σχόλιο του κ. Μόσιαλου, ο οποίος ωστόσο δεν ανέφερε ότι στην Ισπανία στις δαπάνες δεν περιλαμβάνονται τα δημόσια νοσοκομεία, ενώ πως στις ισπανικές δαπάνες δεν περιλαμβάνονται οι εξαγωγές σε αντίθεση με την Ελλάδα.

Ο κ. Μόσιαλος που φαίνεται να κινεί όλα τα νήματα στην υπόθεση των φαρμάκων στην Ελλάδα έχει στοχεύσει και εναντίον των φαρμακοποιών για τους οποίους ισχυρίζεται ότι έχουν ετήσιο εισόδημα τουλάχιστον 200.000 ευρώ και κατά μέσο όρο δηλώνουν 11.000 ευρώ. Κάτι τέτοιο εάν ίσχυε θα σημαίνε πως ένας φαρμακοποιόις θα πρέπει να πουλήσει 650.000 ευρώ φάρμακα ετησίως και να εκδίδει τιμολόγια προς τα ασφαλιστικά ταμεία ίσα με το 80-85% αυτού του ποσού, κάτι που είναι αδύνατον.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Κεφαλονιά: Καταγγελία για τον 66χρονο που επικοινώνησε τελευταίος με τη Μυρτώ – «Βρέθηκα με υπέρογκα χρέη εξαιτίας του»
«Έχω υποστεί τεράστια οικονομική ζημιά, φέρομαι να ευθύνομαι για τα χρέη τους σε εφορία και ασφαλιστικούς οργανισμούς», είπε ο καταγγέλλων για τον 66χρονο
Ο 66χρονος από την Πρέβεζα που συνομιλούσε και έστειλε χρήματα στην Μυρτώ
Δελφοί – Σπυρίδων Ζαβιτσάνος: Νομοτελειακή η αλλαγή στην τηλεόραση, είμαστε σίγουροι ότι θα τα καταφέρουμε
«Η τηλεόραση είναι μία υπερδύναμη που τη φανταζόταν ο άνθρωπος κάποτε και την έχει κατακτήσει με την τεχνολογία», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΔΣ της Alter Ego Media
Σπυρίδων Ζαβιτσάνος
Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών για υποκλοπές: Έντονη ανησυχία για κίνδυνο παραγραφής αδικημάτων
«Ο χρόνος τέλεσης των μερικότερων διερευνώμενων πράξεων ξεκινά από το καλοκαίρι του 2020 και καταλήγει στο β' εξάμηνο του 2021, μέχρι και σήμερα δεν έχει σημειωθεί καμία δικονομική πρόοδος»
Ευελπίδων