Πολιτισμός

Έκθεση φωτογραφίας για τη Χίο στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας

Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν από τη γενική πρόξενο της χώρας μας, Άγη Μπαλτά, στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη.

Εικόνες από χώρους εγκαταλειμμένους, που περικλείουν αναμνήσεις και βιώματα για το λαό της Χίου, παρουσιάζονται μέσα από την έκθεση φωτογραφίας του Στρατή Βογιατζή “Μαστιχοχώρια, εσωτερικός κόσμος”, στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Χιακά Σωματεία Αμερικής και Καναδά. 

Ο νεαρός φωτογράφος που γεννήθηκε στη Χίο, παρουσιάζει τους εσωτερικούς χώρους των 24 Μαστιχόχωρων του νησιού, αποτυπώνοντας με καλλιτεχνικά ματιά παραδοσιακά σπίτια με την ξέχωρη αρχιτεκτονική της περιοχής, αρχοντικά, κελάρια, αποθήκες, παντοπωλεία, καφενεία, κουρεία και γενικά χώρους που εγκαταλείφθηκαν μέσα από το πέρασμα του χρόνου, όπου κάποτε έσφιγγαν από ζωή. 

Φωτογραφίες, που μοιάζουν περισσότερο σαν πίνακες ζωγραφικοί, αποτελούν μαρτυρίες μνήμης και νοσταλγίας για κάποιες αλλιώτικες εποχές, μαζί με όλα εκείνα τα αντικείμενα της παράδοσης, της λαογραφίας και του τρόπου ζωής ενός τόπου με αιγαιοπελαγίτικο χαρακτήρα και χρώμα.

Ο Στρατής Βογιατζής σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Κοινωνικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ. Συμμετείχε σε αρκετές φωτογραφικές αποστολές στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έλαβε μέρος σε διάφορες ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, ενώ φωτογραφίες του έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά. Είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζει φωτογραφική δουλειά του στη Νέα Υόρκη.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτισμός
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτισμός: Περισσότερα άρθρα
«Πέρα από τη Θάλασσα», «Ο Καλός Καθηγητής» άλλες πέντε ταινίες από σήμερα στα σινεμά
Αυτή την εβδομάδα κυριαρχούν οι ταινίες από Γαλλία και Βέλγιο - Προβάλλεται επίσης το θρίλερ τού, δυο φορές υποψήφιου για Όσκαρ φωτογραφίας, Φαίδωνα Παπαμιχαήλ, «Όταν το Φως Πέφτει»
Στιγμιότυπο από την ταινία «Πέρα από τη θάλασσα»
Η Τζούλιαν Μουρ απαγγέλλει Κωνσταντίνο Καβάφη: 162 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου Αλεξανδρινού ποιητή
Σημαντικοί καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων η διάσημη Αμερικανίδα ηθοποιός, Τζούλιαν Μουρ, συμμετέχουν στο αφιέρωμα στον Κωνσταντίνο Καβάφη, στο ψηφιακό κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση στο YouTube
Τζούλιαν Μουρ
1