Κόσμος

Γερμανικές εκλογές: Για παράνομη κυβερνητική χρηματοδότηση κατηγορείται η Μέρκελ

Για παράνομη χρηματοδότηση του προεκλογικού αγώνα του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) κατηγορούν την Άνγκελα Μέρκελ οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD). Πρόσφατα η της εφημερίδα «Welt am Sonntag» αποκάλυψε ότι συνεργάτες της Καγκελαρίας, οι οποίοι μάλιστα εργάζονται με καθεστώς «μερικής απασχόλησης» αμειβόμενοι με 450 ευρώ μηνιαίως, απασχολούνται στον προεκλογικό αγώνα της Μέρκελ.

Κριτική στην καγκελάριο άσκησε μεταξύ άλλων ο γενικός γραμματέας του SPD Χουμπέρτους Χάιλ, επισημαίνοντας ότι αν η Άγγελα Μέρκελ χρησιμοποιεί την Καγκελαρία για τον προεκλογικό της αγώνα, «τότε πρόκειται για χειροπιαστό πολιτικό σκάνδαλο». Με μια τόσο στενή διασύνδεση κρατικών και κομματικών θέσεων θέλουν η κ. Μέρκελ και το CDU να χρησιμοποιούν το κράτος ως λάφυρο, δήλωσε ο κ. Χάιλ στην εφημερίδα «Die Welt» και έκανε λόγο για «απύθμενο θράσος» έναντι των πολιτών οι οποίοι πληρώνουν με τους φόρους τους τούς πόρους της Καγκελαρίας.

Τις κατηγορίες του SPD απέρριψε πάντως νωρίτερα σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, διευκρινίζοντας ότι η επιπλέον απασχόληση των εν λόγω εργαζόμενων είχε εγκριθεί και γνωστοποιηθεί και αφορά μόνο την προεκλογική περίοδο. «Η Καγκελαρία ενήργησε κατά τον νόμο», τόνισε και, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε ότι το ίδιο είχε συμβεί με έναν εργαζόμενο στις εκλογές του 2009 και με δύο εργαζόμενους το 2013.

Η «Welt am Sonntag» αναφέρεται και σε ένα ακόμη περιστατικό, την διεξαγωγή προεκλογικής σύσκεψης της καγκελαρίου με κορυφαία κομματικά στελέχη και διαφημιστές στα γραφεία του Ιδρύματος «Konrad Adenauer», το οποίο όμως χρηματοδοτείται από το Δημόσιο και θεωρητικά δεν ταυτίζεται με το CDU. Το θέμα ζήτησε να διερευνηθεί από το υπουργείο Εσωτερικών ο εκπρόσωπος του SPD για τα δημοσιονομικά Γιοχάνες Καρς.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Πάπας Λέων ΙΔ’: «Αξιοποιούμε την πολύτιμη κληρονομιά του Φραγκίσκου και πορευόμαστε με την ίδια ελπίδα που πηγάζει από την πίστη»
Με αναφορά στο όνομα που επέλεξε και στην παρακαταθήκη του Φραγκίσκου, ο νέος πάπας υπογράμμισε: «Αισθανόμενος ότι πρέπει να ακολουθήσω αυτά τα χνάρια, σκέφτηκα να λάβω το όνομα Λέων ο ΙΔ'»
Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ μιλάει κατά τη διάρκεια συνάντησης με τους καρδιναλίους στο Βατικανό
Μάργκοτ Φρίντλεντερ: Πέθανε η γηραιότερη επιζήσασα του ολοκαυτώματος σε ηλικία 103 ετών
Μετά την επιστροφή της στη Γερμανία, η Friedländer έδωσε πολυάριθμες ομιλίες και επισκέφθηκε πολλά γερμανικά σχολεία για να συνομιλήσει με παιδιά και νέους - υπήρξε εξέχουσα φωνή στη σύγχρονη Γερμανία
Η Margot Friedländer
Μακρόν και Μερτς απειλούν με νέες σκληρές κυρώσεις τη Ρωσία αν δεν δεχθεί την εκεχειρία
Οι δυο ηγέτες μαζί με τον Τουσκ και τον Στάρμερ βρίσκονται στην Ουκρανία για να εκφράσουν τη στήριξή τους προς την Ουκρανία και να ζητήσουν από τη Ρωσία να δεχθεί «πλήρη και άνευ όρων» εκεχειρία 30 ημερών
Μακρόν και Ζελένσκι στο Κίεβο 2