Κόσμος

Θρίλερ με το υποβρύχιο του Πολεμικού Ναυτικού της Αργεντινής που αγνοείται στον νότιο Ατλαντικό

Οι πολύ ισχυροί άνεμοι και τα κύματα που ξεπερνούν σε ύψος τα 6 μέτρα δυσκολεύουν τις έρευνες για το υποβρύχιο των ενόπλων δυνάμεων της Αργεντινής που αγνοείται τις τελευταίες ημέρες, ανακοίνωσε το Πολεμικό Ναυτικό.

Οι αρχές σχεδιάζουν μια αποστολή για να “χτενίσουν” τον βυθό της θάλασσας σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν το σκάφος.

Το υποβρύχιο Σαν Χουάν, γερμανικής κατασκευής, έδωσε για τελευταία φορά το στίγμα του το πρωί της περασμένης Τετάρτης. Βρισκόταν τότε σε απόσταση 432 χιλιομέτρων από τα παράλια της Αργεντινής, στον νότιο Ατλαντικό.

Η κακοκαιρία που πλήττει την περιοχή αυτή περιορίζει την ορατότητα και δυσχεραίνει τις προσπάθειες για τον εντοπισμό του, είπε ο εκπρόσωπος του Πολεμικού Ναυτικού Ενρίκε Μπάλμπι μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Οι αρχές πάντως σκοπεύουν να εντείνουν τις προσπάθειες αυτές, πάνω και κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και ετοιμάζουν μια επιχείρηση για να ερευνήσουν τον βυθό του ωκεανού, εξήγησε ο Γκάμπριελ Γκονσάλες, ο επικεφαλής της βάσης του Πολεμικού Ναυτικού στο λιμάνι Μαρ δελ Πλάτα. Το υποβρύχιο είχε αποπλεύσει από την πόλη Ουσουάια και κατευθυνόταν στη Μαρ δελ Πλάτα.

“Η υποβρύχια έρευνα είναι προφανώς πολύ πιο σύνθετη από την έρευνα στην επιφάνεια επειδή απαιτεί συνδυασμό εργαλείων υψηλής τεχνολογίας”, είπε ο Γκονσάλες σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Οι κακές καιρικές συνθήκες αναμένεται ότι θα συνεχιστούν μέχρι το απόγευμα της Κυριακής, είπε ένας αξιωματικός που μίλησε ανώνυμα επειδή δεν είχε την άδεια να κάνει δηλώσεις δημοσίως.

Η εξαφάνιση του υποβρυχίου, όπου επέβαιναν 44 μέλη πληρώματος, έχει συγκλονίσει την Αργεντινή. Ο ναύαρχος Κάρλος Σαβάλα κάλεσε τις οικογένειες των μελών του πληρώματος να μην εγκαταλείπουν τις ελπίδες τους. “Μέχρι στιγμής, το μόνο συγκεκριμένο πράγμα είναι η διακοπή της επικοινωνίας. Μόνο αυτό”, είπε μιλώντας στο τοπικό τηλεοπτικό κανάλι A24.

Ο πάπας Φραγκίσκος, που κατάγεται από την Αργεντινή, δήλωσε ότι προσεύχεται συνεχώς να επιστρέψουν σώοι οι ναυτικοί στις οικογένειές τους.

Στις έρευνες μετέχει ένα Hercules C-130 των ενόπλων δυνάμεων ενώ η Αργεντινή δέχτηκε και την προσφορά των ΗΠΑ να στείλουν ένα εξερευνητικό αεροσκάφος της NASA το οποίο στάθμευε στην Ουσουάια.

Το Πολεμικό Ναυτικό εκτιμά ότι η διακοπή της επικοινωνίας ίσως οφείλεται σε βλάβη στο ηλεκτρικό σύστημα. Το πρωτόκολλο ορίζει ότι όταν χάνεται η επικοινωνία τα υποβρύχια πρέπει να ανεβαίνουν στην επιφάνεια.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Πυρκαγιές στην Ευρώπη: «Ψηνόμαστε ζωντανοί» – Ο καύσωνας και η ξηρασία τροφοδοτούν τις φλόγες σε Μεσόγειο και Βαλκάνια
Η Μεσόγειος και τα Βαλκάνια φλέγονται, με χιλιάδες πυροσβέστες να δίνουν μάχη σε ακραίες συνθήκες καύσωνα και ξηρασίας, καθώς οι θερμοκρασίες ξεπερνούν τους 40°C και η κλιματική κρίση εντείνει τον κίνδυνο πυρκαγιών
Ένα ελικόπτερο ρίχνει νερό σε μια πυρκαγιά στην Πορτογαλία 1
Ελβετία: Δωρεάν οι δημόσιες συγκοινωνίες στη Γενεύη για την αντιμετώπιση της ρύπανσης
Αντιμέτωπο με ένα ιστορικό ρεκόρ όζοντος και συνθήκες καύσωνα, το καντόνι της Γενεύης καθιστά δωρεάν τις δημόσιες συγκοινωνίες, προκειμένου να ενθαρρύνει τους κατοίκους να αφήσουν το αυτοκίνητό τους στο γκαράζ
Η σημαία της Ελβετίας
Ουκρανία: Ο Ζελένσκι καλεί τους συμμάχους του να αποτρέψουν οποιαδήποτε «εξαπάτηση» από τη Ρωσία
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας καλεί τους δυτικούς εταίρους του να διατηρήσουν την πίεση προς τη Μόσχα και να μπλοκάρουν κάθε απόπειρα χειραγώγησης πριν από τη σύνοδο Τραμπ-Πούτιν που έχει προγραμματιστεί στην Αλάσκα
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι 1
Γάζα: Το Ισραήλ εγκρίνει νέο στρατιωτικό σχέδιο – 123 νεκροί σε 24 ώρες
Ο αρχηγός του ισραηλινού στρατού ενέκρινε ένα νέο σχέδιο επιχειρήσεων για τη Γάζα, την ώρα που οι επιθέσεις στην πόλη προκάλεσαν τον θάνατο 123 ανθρώπων μέσα σε μία ημέρα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς
Παλαιστίνιοι περνούν μπροστά από κατεστραμμένους τάφους, ενώ καπνός υψώνεται μετά από ισραηλινή επίθεση στη Γάζα 2
Ο Ντόναλντ Τραμπ απειλεί τους αστέγους της Ουάσινγκτον: Μετά την εθνοφρουρά έρχονται πρόστιμα και χειροπέδες
Ο Ντόναλντ Τραμπ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης επικαλούμενος την ραγδαία αύξηση της εγκληματικότητας η οποία σύμφωνα με έρευνες δείχνει πως δεν έχει αυξηθεί και βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 30 χρόνων
Ντόναλντ Τραμπ 17