Κόσμος

“Εξορίζει” την Παλαιστινιακή οργάνωση του Αμπάς ο Τραμπ -“Όχι” στην ανανέωση της άδειας λειτουργίας

Οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να ανανεώσουν την άδεια λειτουργίας ενός γραφείου της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης στην Ουάσινγκτον, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1980.

Την άρνηση κατήγγειλε ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ριγιάντ αλ Μάλκι.

Η OLP του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς θεωρείται από τη διεθνή κοινότητα ως η οργάνωση που εκπροσωπεί τον παλαιστινιακό λαό. Για να λειτουργεί το γραφείο της στην Ουάσινγκτον πρέπει να λαμβάνει την άδεια των αρχών κάθε έξι μήνες.

“Η Παλαιστινιακή Αρχή έλαβε πριν από δύο ημέρες μια επιστολή από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ που αναφέρει ότι ο υπουργός Εξωτερικών δεν διαπίστωσε να υπάρχει επαρκής αιτιολογία για να παραμείνει ανοιχτό αυτό το γραφείο”, είπε ο Μάλκι. “Αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν και ζητήσαμε διευκρινίσεις από το υπουργείο Εξωτερικών και τον Λευκό Οίκο. Μας απάντησαν ότι την Δευτέρα θα συνεδριάσει μια επιτροπή υψηλόβαθμων εμπειρογνωμόνων και θα μας δώσουν μια σαφή απάντηση”, πρόσθεσε.

Δηλώσεις Παλαιστίνιων ηγετών επικαλούνται ως δικαιολογία

Ένας αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξήγησε ότι αιτία για την απόφαση αυτή ήταν “ορισμένες δηλώσεις που έγιναν από Παλαιστίνιους ηγέτες σχετικά με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο”. Συνέδεσε επίσης τη συνέχιση της λειτουργίας του γραφείου της OLP με την επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ.

Τον Σεπτέμβριο, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Αμπάς είχε καλέσει το ΔΠΔ “να ξεκινήσει έρευνα και να ασκήσει δίωξη στους Ισραηλινούς” που ευθύνονται για τους εποικισμούς και τις επιθετικές ενέργειες ενάντια στους Παλαιστίνιους.

Ένα άρθρο νόμου που ψηφίστηκε το 2015 από το Κογκρέσο των ΗΠΑ απαγορεύει στην κυβέρνηση να ανανεώσει την άδεια της OLP αν οι Παλαιστίνοι υποκινήσουν τη διεξαγωγή έρευνας από το ΔΠΔ για τα υποτιθέμενα εγκλήματα του Ισραήλ. Τόσο οι ΗΠΑ, όσο και το Ισραήλ, δεν αναγνωρίζουν το ΔΠΔ, το πρώτο μόνιμο δικαστήριο που εξετάζει γενοκτονίες, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερεκάτ έγραψε στις αμερικανικές αρχές, καταγγέλλοντας την “απαράδεκτη”, όπως την χαρακτήρισε, απόφασή τους που “απειλεί να βάλει τέλος στον ρόλο των ΗΠΑ στην ειρηνευτική διαδικασία”, συνέχισε ο Μάλκι. Σύμφωνα με τον Παλαιστίνιο υπουργό, η αντιπροσωπεία της OLP μπορεί να συνεχίσει τη λειτουργία της για άλλες 90 ημέρες.

Ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε πάντως ότι οι ΗΠΑ “δεν διακόπτουν τις σχέσεις τους με την OLP, ούτε έχουν σκοπό να σταματήσουν να συνεργάζονται με την Παλαιστινιακή Αρχή”.

Τον Σεπτέμβριο, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε διαβεβαιώσει ότι είναι “εφικτή” μια ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων. Ανέθεσε στον γαμπρό και σύμβουλό του, τον Τζάρεντ Κούσνερ, να αναθερμάνει την ειρηνευτική διαδικασία. Όμως η κυβέρνηση Τραμπ δεν έχει μέχρι σήμερα εκφράσει με σαφήνεια την υποστήριξή της στη λύση των δύο κρατών, προκαλώντας την οργή της παλαιστινιακής ηγεσίας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ξέφυγε η Ζαχάροβα: Κατηγορεί Μακρόν, Σολτς και Μερτς για χρήση ναρκωτικών – «Εξαρτημένοι, ακατάλληλοι να κυβερνήσουν»
«Πήραν μία ανάσα ανακούφισης, τόσο μεγάλη που ξέχασαν να τακτοποιήσουν τα σύνεργά τους», γράφει σε ανάρτησή της η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών
Ο καγκελάριος της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάθονται μαζί στο βαγόνι του ειδικού τρένου για το Κίεβο 4
Ουσιαστική πρόοδο στις εμπορικές διαπραγματεύσεις Κίνας και ΗΠΑ στην Ελβετία «βλέπει» ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ
Ο Σκοτ Μπέσεντ είπε επίσης ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για την πρόοδο των συνομιλιών με την Κίνα για το εμπόριο Πεκίνου - Ουάσινγκτον
Ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Scott Bessent 1
Η Βρετανία περιορίζει τις βίζες εργασίας μόνο σε πτυχιούχους – Πιέσεις σε Στάρμερ από την άνοδο του ξενοφοβικού Φάρατζ
Οι Βρετανοί εργοδότες εκφράζουν ανησυχίες για τα σχέδια αυστηροποίησης των κανόνων για τους αλλοδαπούς εργαζομένους, λέγοντας ότι είναι απαραίτητοι για την κάλυψη των κενών στην αγορά εργασίας
Πλατεία του Κοινοβουλίου στο Λονδίνο, με φόντο τον Πύργο της Ελισάβετ, όπου στεγάζεται η καμπάνα του Μπιγκ Μπεν
Μακρόν σε τηλεφωνική επικοινωνία με Τραμπ: «Να σε καλέσω σε 2 λεπτά με τον Ζελένσκι και τους άλλους;» – Δείτε βίντεο
Ένα βίντεο από το ταξίδι του με προορισμό το Κίεβο, ανέβασε ο Γάλλος πρόεδρος, στο οποίο φαίνεται ένα στιγμιότυπο όπου ο Μακρόν συνομιλεί με τον Ντόναλντ Τραμπ στο τηλέφωνο
Ο Εμαννουέλ Μακρόν