Κόσμος

Αναβρασμός στις ΗΠΑ: “Παραιτούμαι λόγω του Τραμπ”

Ο Αμερικανός πρεσβευτής στον Παναμά Τζον Φίλι, διπλωμάτης καριέρας και πρώην πιλότος ελικοπτέρου του Σώματος Πεζοναυτών, παραιτήθηκε χθες (12.01.2018) βράδυ δηλώνοντας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι πλέον δεν αισθάνεται πως είναι σε θέση να υπηρετεί τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

“Ως νέος υπάλληλος της διπλωματικής υπηρεσίας, υπέγραψα όρκο να υπηρετώ πιστά τον πρόεδρο και τη διοίκησή του με απολιτικό τρόπο, ακόμα και όταν ίσως δεν συμφωνώ με συγκεκριμένες πολιτικές”, δήλωσε ο Φίλι, σύμφωνα με απόσπασμα της επιστολής παραίτησής του, που περιήλθε στην κατοχή του Reuters την Παρασκευή.

“Οι ανώτεροί μου είχαν καταστήσει σαφές ότι εάν πίστευα πως δεν θα μπορούσα να το κάνω αυτό, τότε θα έπρεπε να είχα την ειλικρίνεια να παραιτηθώ.

Οι αντιδράσεις

Μια εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών επιβεβαίωσε την αποχώρηση του Φίλι από τα καθήκοντά του, λέγοντας ότι ο πρεσβευτής “ενημέρωσε τον Λευκό Οίκο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και την κυβέρνηση του Παναμά για την απόφασή του να αποχωρήσει από την υπηρεσία για προσωπικούς λόγους στις 9 Μαρτίου 2018″.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Στιβ Γκολντστάιν δήλωσε ότι η αποχώρηση του Φίλι δεν συνιστά απάντηση στην υποτιθέμενη χρήση της λέξης “απόπατος” από τον πρόεδρο Τραμπ για να περιγράψει την Αϊτή και τις αφρικανικές χώρες σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη. Ο πρόεδρος Τραμπ αρνείται ότι χρησιμοποίησε τον όρο αυτό.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Γκολντστάιν δήλωσε ότι είχε ενημερωθεί για την προγραμματισμένη αποχώρηση του Φίλι 24 ώρες πριν από την υποτιθέμενη χρήση του όρου από τον Ντόναλντ Τραμπ και τόνισε ότι ο πρεσβευτής παραιτήθηκε για “προσωπικούς λόγους”.

“Ο καθένας έχει μια γραμμή που οι άλλοι δεν θα περάσουν”, δήλωσε ο Γκολντστάιν σε δημοσιογράφους στο υπουργείο Εξωτερικών. “Αν ο πρεσβευτής αισθάνεται ότι δεν μπορεί πλέον να υπηρετήσει … τότε έλαβε τη σωστή απόφαση για τον ίδιο και εμείς το σεβόμαστε αυτό”.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
ΗΠΑ: Ο Ντόναλντ Τραμπ συγκεντρώνει στον Λευκό Οίκο τους ηγέτες του Κονγκό και της Ρουάντας για την υπογραφή συμφωνίας ειρήνης
Οι πρόεδροι της Ρουάντας και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό θα υπογράψουν στον Λευκό Οίκο μια συμφωνία που διαπραγματεύτηκε η Ουάσιγκτον
Ντόναλντ Τραμπ
Στους 1.160 οι νεκροί και εκατοντάδες αγνοούμενοι από τις πλημμύρες σε Ινδονησία και Νοτιοανατολική Ασία - Τεράστιες καταστροφές στη Σρι Λάνκα
Στη Σρι Λάνκα, τουλάχιστον 390 είναι οι νεκροί και 352 οι αγνοούμενοι - Πρόκειται για τις μεγαλύτερες που έχουν σημειωθεί μετά το τσουνάμι του 2004
Άνθρωποι περπατούν μέσα σε πλημμυρισμένο δρόμο, μετά τον κυκλώνα Ditwah στην Κελάνια της Σρι Λάνκα
Ερντογάν: «Η πλήρης ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει στρατηγική προτεραιότητά μας»
Ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία θα συνεχίσει να εργάζεται με στόχο τον τερματισμό των συγκρούσεων στη Μαύρη Θάλασσα και την ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν