Κόσμος

Γερμανία: “Βόμβα” στο SPD – Αποχωρεί από την ηγεσία ο Σουλτς

Την πρόθεσή του να αποχωρήσει από την ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικό Κόμματος μετά την εσωκομματική ψηφοφορία για την επικύρωση της συμμετοχής στον κυβερνητικό συνασπισμό, ανακοίνωσε ο Μάρτιν Σουλτς στα μέλη του Προεδρείου του κόμματος.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τον κ. Σουλτς θα διαδεχθεί η επικεφαλής της Κ.Ο. του SPD Αντρέα Νάλες.

Η ψηφοφορία των 460.000 μελών του SPD θα διεξαχθεί μεταξύ 20 Φεβρουαρίου και 2 Μαρτίου και το αποτέλεσμα θα γίνει γνωστό στις 4 Μαρτίου.

“Μόνο με νέα ηγεσία μπορεί να επιτευχθεί η ανανέωση του κόμματος”, φέρεται να δήλωσε ο κ. Σουλτς. Μιλώντας στους δημοσιογράφους πριν από την συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του SPD, ο κ. Σουλτς δικαιολόγησε την απόφαση να μην είναι και Αντικαγκελάριος – θέση την οποία θα αναλάβει, αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, ο νέος υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς – παραπέμποντας στο γεγονός ότι και ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ δεν ήταν Αντικαγκελάριος όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών. Ο κ. Σταϊνμάιερ ωστόσο δεν ήταν ούτε αρχηγός του SPD κατά την κυβερνητική του θητεία.

Ο απερχόμενος αρχηγός του SPD δήλωσε ακόμη ότι ως υπουργός Εξωτερικών θα έχει πολλές υποχρεώσεις εκτός Γερμανίας, γεγονός το οποίο, όπως είπε, δεν θα του επέτρεπε να ασκήσει επαρκώς τα καθήκοντα του Αντικαγκελάριου. Ερωτώμενος σχετικά με τον αποκλεισμό από την κυβέρνηση του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, σημερινού υπουργού Εξωτερικών, ο Μάρτιν Σουλτς περιορίστηκε να απαντήσει ότι ήταν αναπόφευκτη από την στιγμή που ο ίδιος αποφάσισε να αναλάβει το συγκεκριμένο υπουργείο.

Σύμφωνα πάντως με πηγές της εφημερίδας BILD, ο κ. Σουλτς αιτιολόγησε στα μέλη του Προεδρείου του SPD την απόφασή του να παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος, τονίζοντας ότι η κατάσταση στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα είναι δύσκολη και δεν θα μπορούσε να ανακαλέσει την προεκλογική του δήλωση, ότι δεν θα συμμετείχε σε κυβέρνηση υπό την ‘Ανγκελα Μέρκελ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Έκλεισαν ξανά τα Στενά του Ορμούζ- «Παραβίαση της εκεχειρίας» καταγγέλλει το Ιράν και απειλεί να αποσυρθεί από τη συμφωνία λόγω Λιβάνου
Η Τεχεράνη κατηγορεί τους εχθρούς της για παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός μετά από αναχαίτιση «εχθρικού» drone - 89 νεκροί και 100 τραυματίες στον Λίβανο
Λίβανος
Ασίμ Μουνίρ: Πώς ο «αγαπημένος στρατάρχης» του Τραμπ τον έσωσε από το χείλος του γκρεμού την τελευταία στιγμή
Ο αρχηγός του στρατού του Πακιστάν έχει αναδειχθεί σε έναν απρόσμενο «παγκόσμιο ειρηνοποιό», μεσολαβώντας για την επίτευξη μιας εύθραυστης εκεχειρίας μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν
Ο Ασίμ Μουνίρ
Η οικογένεια του Μάθιου Πέρι ζητά τη μέγιστη ποινή για τη «βασίλισσα της κεταμίνης»: «Εσύ το προκάλεσες»
«Ο πόνος που προκαλέσατε σε εκατοντάδες, ίσως χιλιάδες ανθρώπους, είναι μη αναστρέψιμος», έγραψε. «Δεν υπάρχει χαρά… Κανένα φως στο παράθυρο» δήλωσε η μητριά του ηθοποιού
Ο Μάθιου Πέρι