Ελλάδα

Σε έξι μήνες η απόφαση για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές

Μέσα στο επόμενο εξάμηνο αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση του Δ΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με την ακύρωση της Υπουργικής Απόφασης που απελευθερώνει την λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές σε ορισμένες τουριστικές περιοχές για την περίοδο Μαΐου - Οκτωβρίου, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ.

Αναλυτικά, αναφέρονται τα εξής, σε ενημερωτικό σημείωμα της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) σχετικά με την αίτηση που κατέθεσε από κοινού με την ΓΣΕΒΕΕ και άλλους φορείς της αγοράς και της εργασίας με σκοπό την ακύρωση της Υπουργικής Απόφασης:

Στις, 28 Φεβρουαρίου 2018, εκδικάστηκε από το Δ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, η αίτηση της ΕΣΕΕ, της ΓΣΕΒΕΕ και άλλων φορέων της αγοράς και της εργασίας με σκοπό την ακύρωση της Υπουργικής Απόφασης που απελευθερώνει την λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές σε ορισμένες τουριστικές περιοχές για την περίοδο Μαΐου – Οκτωβρίου.

Η κύρια επιχειρηματολογία της ΕΣΕΕ στο Ανώτατο Δικαστήριο είναι ότι η νομοθετική παρέμβαση της Κυβέρνησης έρχεται σε αντίθεση με την πρόσφατη απόφαση 100/2017 της Ολομέλειας του ΣτΕ, το οποίο, μεταξύ άλλων, αναγνώρισε ότι η Κυριακάτικη αργία αποτελεί απαραβίαστο και αναντικατάστατο δικαίωμα των εργαζομένων και των επαγγελματιών που σχετίζεται όχι μόνο με την ανάγκη ανάπαυσης, αλλά συνολικά με την διαφύλαξη και ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους και της δυνατότητας οργάνωσης της προσωπικής και οικογενειακής ζωής.

Το προφανές είναι ότι θέλουμε να διαφυλάξουμε τον χαρακτήρα που έχει προσδώσει στην Κυριακή το ίδιο το ΣτΕ, ως μία «ξεχωριστή ημέρα», η οποία δεν εξομοιώνεται ποτέ με οποιαδήποτε άλλη μέρα κλείσει το κατάστημά του ο επιχειρηματίας ή δοθεί το ρεπό στον εργαζόμενο.

Η υπερασπιστική γραμμή του Δημοσίου περιορίστηκε στο ότι το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές στις συγκεκριμένες περιοχές εμπίπτει στις εξαιρέσεις της απόφασης 100/2017, που επιτάσσονται από λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Στο πλαίσιο της συζήτησης, το Δικαστήριο προβληματίστηκε εάν θα πρέπει να συνεκδικαστεί η αίτηση της ΕΣΕΕ και των λοιπών φορέων με την αίτηση ακυρώσεως της ίδιας Υπουργικής Απόφασης από την McArthurGlenn, η οποία ζητάει, στην βάση της ίσης μεταχείρισης, την επέκταση της οριζόμενης γύρω από το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» περιοχής, ώστε να περιλαμβάνει και το εκπτωτικό χωριό της στο Πικέρμι.

Δεδομένης της κατεύθυνσης που παίρνει η νομική βάση της υπόθεσης, δηλαδή εάν το άνοιγμα στις συγκεκριμένες περιοχές επιτάσσεται από λόγους δημοσίου συμφέροντος ή όχι, θεωρούμε ότι η αίτηση της McArthurGlenn δεν έχει πολλή τύχη, καθότι το περιεχόμενο του δημοσίου συμφέροντος σε αντίστοιχες περιπτώσεις οριοθετείται καταρχήν από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και όχι από κάποια ιδιωτική πρωτοβουλία.

Περαιτέρω, διατυπώθηκε προβληματισμός για το έννομο συμφέρον της McArthurGlenn, δεδομένου ότι στην πράξη η ίδια δεν αποτελεί «εμπορική» επιχείρηση αλλά ιδιοκτήτη χώρων τους οποίους ενοικιάζει σε εμπορικές επιχειρήσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Τέμπη: Στο εδώλιο οι δύο ελεγκτές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας για τη σύμβαση 717 – Δυναμικό παρών από συγγενείς θυμάτων
«Να μην υπάρξει από εδώ και πέρα ούτε μπάζωμα ούτε συγκάλυψη», είπε ο Πάνος Ρούτσι - «Δεν θα δεχθούμε άλλα μπαζώματα», ανέφερε ο Αντώνης Ψαρόπουλος
Το σημείο της τραγωδίας των Τεμπών
3.000 καταφύγια στην Ελλάδα για την προστασία του άμαχου πληθυσμού – Χωράνε 2 εκατομμύρια άνθρωποι
Η Ελλάδα, ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, έχει δεσμευθεί να ενισχύσει την ανθεκτικότητα των πολιτικών δομών και την ικανότητα συντονισμού μεταξύ πολιτικών και στρατιωτικών φορέων
Καταφύγιο
Φοινικούντα: «Η μητέρα μου είχε τσακωθεί με τον 68χρονο, δεν μιλούσαν» αποκαλύπτει ο 17χρονος «εγγονός» του ιδιοκτήτη κάμπινγκ
«Τον τελευταίο χρόνο είχαμε μετακομίσει με την οικογένειά μου από την Αθήνα στην Φοινικούντα, μας είχε αφήσει να μένουμε τσάμπα στο σπίτι γιατί έχουμε οικονομικά προβλήματα» αποκαλύπτει ο 17χρονος
Το 68χρονο θύμα στη Φοινικούντα
Σε τρεις μήνες με αναστολή και χρηματικό πρόστιμο 5.500 εύρω καταδικάστηκε ο τενόρος για τον ξυλοδαρμό του γιου του
Ο τενόρος παραδέχτηκε ότι χαστούκισε τον 15χρονο γιο του λόγω πολλών απουσιών, πράγμα που διέψευσε η πλευρά της μητέρας αφού το παιδί έχει μία απουσία στο σχολείο μέχρι τις 3 Νοεμβρίου
Μηχανή της Ελληνικής Αστυνομίας 6