Πολιτική

Μητσοτάκης για Έλληνες στρατιωτικούς: “Απαράδεκτη η κράτηση τους” – “Είστε επιπόλαιος κ. Τσίπρα”

Με επίθεση στην κυβέρνηση για το ζήτημα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης, άρχισε την ομιλία του στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συζήτηση για την πρόταση της ΝΔ σχετικά με τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τους Παναγιώτη Κουρουμπλή, Παύλο Πολάκη και Ανδρέα Ξανθό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι είναι “απαράδεκτη η κράτησή τους” και συνέχισε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση πως “υποτιμήσατε το περιστατικό”.

Λίγο αργότερα, επισήμανε πως “είμαστε φιλειρηνικός λαός, αλλά αυτό δεν πρέπει να λαμβάνεται από κανέναν ως αδυναμία. Δεν διαπραγματευόμαστε σπιθαμή ελληνικής γης”.

Απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό είπε: “Η δουλειά σας δεν είναι να κάνετε διαπιστώσεις και να μας λέτε ότι υπάρχει ένταση και κλιμάκωση στο Αιγαίο. Η δουλειά σας είναι να μας πείτε τι κάνετε για να αντιμετωπίσετε μία γεωπολιτική πραγματικότητα που είναι διαφορετική από εκείνη που ήταν τα τελευταία χρόνια. Αν έχετε την διάθεση να οικοδομήσετε εθνική ενότητα και να συνομιλήσετε με τα κόμματα της αντιπολίτευσης”.

Επανέλαβε την κατηγορία ότι “είσαστε επιπόλαιος”, και αναφέρθηκε στο σκοπιανό: “Στο σκοπιανό είχατε την δυνατότητα να εμπλέξετε τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Δεν το κάνατε μιλήσατε πρώτα με τον κ. Ζάεφ και μετά με τους αρχηγούς των κομμάτων… Παρουσιάσατε σαν όχλο και κατηγορήσατε τους πολίτες που συμμετείχαν στα συλλαλητήρια… Πρώτα μας χλευάσατε, μετά ήλθατε στην δική μας θέση για αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων ως προϋπόθεση για τη όποια λύση, και τώρα ήλθε ο κ. Ζάεφ να ζητήσει με περίσσιο θράσος την αλλαγή του δικού μας Συντάγματος”.

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στην διάσταση στο εσωτερικό της κυβέρνησης για το Σκοπιανό: “Θεωρείτε ότι είναι σοβαρή η εικόνα μίας κυβέρνησης όπου ο υπουργός Εξωτερικών διαφωνεί με τον υπουργό ‘Αμυνας για ένα μείζον ζήτημα εξωτερικής πολιτικής; Όταν οι δύο υπουργοί θα είναι δίπλα σας στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, ποιός θα εκφράζει την Ελληνική Δημοκρατία, ο υπουργός Εξωτερικών ή ο υπουργός Αμύνης; Δεν συνομιλείτε με την ηγεσία των Σκοπίων ως αρχηγός κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, αλλά ως αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, άλλα λέτε εσείς, άλλα λέει ο κ. Καμμένος, δεν είναι εικόνα σοβαρής κυβέρνησης αυτής. Έχετε επιλέξει να συμπορευτείτε με έναν άνθρωπο που δεν σας ενώνει τίποτε ιδεολογικά παρά μόνο η αγάπη για την εξουσία και την καρέκλα”.

Ρώτησε τον κ. Τσίπρα αν αληθεύει ότι στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ερντογάν, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, του υποσχέθηκε ότι θα εκδώσει τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς. Συνεχίζοντας είπε: “Αφού υπάρχει η δυνατότητα επικοινωνίας γιατί δεν την αξιοποιείτε για να μιλήσετε με τον Ερντογάν ή τον Γιλντιρίμ για να ζητήσετε την απελευθέρωση των δύο αξιωματικών όπως οφείλει να κάνει η Τουρκία, αφού πρόκειται για ένα περιστατικό που στο παρελθόν λυνόταν σε τοπικό επίπεδο”.

Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι “όταν αντιληφθείτε ότι η παρουσία σας στην Βουλή είναι θεσμική υποχρέωση, θα αντιληφθείτε και την διάκριση των εξουσιών που συστηματικά παραβιάζετε…Αποφεύγετε τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, υπάρχουν υπουργοί σας που δεν έχουν έλθει ποτέ να απαντήσουν σε ερωτήσεις βουλευτών της ΝΔ. Ο κ. Χουλιαράκης έχει αναβάλει 15 φορές να έλθει”.

Τέλος απηύθηνε ερώτηση στον Αλέξη Τσίπρα αν στην προανακριτική για τη Novartis θα έλθουν να καταθέσουν οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
«Αποχαιρετώ μία ασυμβίβαστη αγωνίστρια της δημοκρατίας» το συλλυπητήριο μήνυμα Ανδρουλάκη για την απώλεια της Σύλβας Ακρίτα
»Παρούσα στην ιδρυτική διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη και πρώτη γυναίκα βουλευτής του ΠΑΣΟΚ» τονίζει για τη Σύλβα Ακρίτα ο Νίκος Ανδρουλάκης
Σύλβα Ακρίτα: Τα συλλυπητήρια του Νίκου Ανδρουλάκη – «Αποχαιρετώ μία ασυμβίβαστη αγωνίστρια της δημοκρατίας»
Μητσοτάκης σε αγρότες: «Δεν υποκύπτουμε σε εκβιασμούς – Τον πρώτο λόγο για την απελευθέρωση των δρόμων τον έχει η Τροχαία»
«Οι συμπολίτες μας δεν πρέπει ούτε να ταλαιπωρηθούν, αλλά κυρίως δεν πρέπει να ρισκάρουν, κανένα τροχαίο σε επικίνδυνες παρακαμπτηρίους» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό 147
Ο «Μουντζούρης» των ευθυνών για τα μπλόκα των αγροτών: Νέο μήνυμα Μητσοτάκη και στάση αναμονής για την παρέμβαση εισαγγελέα
Στα σημεία όπου θα υπάρχουν μπλόκα, πηγές της ΕΛΑΣ ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα επιτρέψουν τη διέλευση Ι.Χ. αλλά θα τα κατευθύνουν σε παρακαμπτήριες οδούς
Μπλόκα αγροτών στις σήραγγες στα Τέμπη 29