Κόσμος

Ραντεβού Τσαβούσογλου – Πομπέο στις 4 Ιουνίου στην Ουάσινγκτον

Μόλις 20 μέρες πριν από τις εκλογές στην Τουρκία, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα βρεθεί στην Ουάσινγκτον. Κι εκεί θα συναντήσει τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο.

Οι δυο άνδρες επρόκειτο να συναντηθούν μέσα στον Μάιο αλλά το ραντεβού τους αναβλήθηκε. Και όπως μετέδωσαν το πρακτορείο Anadolu και τη Daily Sabah  την Τετάρτη (16.05.2018), επικαλούμενα διπλωματικές πηγές, αυτό τελικά θα γίνει. Στις 4 Ιουνίου, στην Ουάσινγκτον.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως Τσαβούσογλου και Πομπέο θα συζητήσουν τις εξελίξεις στη Συρία και τη Μέση Ανατολή, τις διμερείς σχέσεις, την τρομοκρατία και τη μάχη κατά του PKK και του… Γκιουλέν.

Αν και δεν ανακοινώθηκε, στην ατζέντα θα υπάρχουν κι άλλα θέματα. Οι ΗΠΑ έχουν… στραβώσει που ο Ερντογάν αγόρασε από τη Ρωσία του Πούτιν το σύστημα των S-400. Πιο πριν όμως είχε συμφωνήσει να αγοράσει μαχητικά F-35 από τις ΗΠΑ. Ένα από τα οποία θα παραδοθεί στην τουρκική Πολεμική Αεροπορία λίγες μέρες πριν από τις εκλογές της 24ης Ιουνίου.

Δεν αποκλείεται ο Τούρκος ΥΠΕΞ να θέσει στον Αμερικανό ομόλογό του και το θέμα της έκδοσης του Φετουλάχ Γκιουλέν, που ζει εξόριστος στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ. Η Τουρκία, εξάλλου, έχει στα χέρια της ένα δυνατό χαρτί. Και αυτό δεν είναι άλλο από άλλο από τον Αμεριανό πάστορα Άντριου Μπράνσον, ο οποίος δικάζεται στην Τουρκία ως… πράκτορας του Γκιουλέν!

«Αγκάθι» θα είναι όμως η απόφαση των ΗΠΑ να μεταφέρουν την πρεσβεία τους στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ. Μια απόφαση που κατακρίθηκε σφοδρότατα από τον Ερντογάν.

Η συνάντηση Τσαβούσογλου – Πομπέο που δεν έγινε ποτέ

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επρόκειτο να συναντήσει στις 19 Μαρτίου τον Ρεξ Τίλερσον, προκάτοχο του Πομπέο στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ήθελε να συζητήσουν τον οδικό χάρτη για την Μανμπίτζ της Συρίας (σ.σ. επόμενο… σταθμό της επιχείρησης “Κλάδος Ελιάς” μετά το Αφρίν). Εκεί, οι Αμερικανοί έχουν βάσεις και το θέμα αποτελεί ακόμη ένα “αγκάθι” στις σχέσεις Τραμπ – Ερντογάν.

Τίλερσον και Τσαβούσογλου θα συζητούσαν επίσης την αποχώρηση των Κούρδων μαχητών του YPG (σ.σ. που έγιναν στόχος στο Αφρίν), τους οποίους είχαν εξοπλίσει οι ΗΠΑ, αφού τους έβαλαν… μπροστά στη μάχη κατά του ISIS. Οι Τούρκοι αξιώνουν τον αφοπλισμό τους.

Πριν όμως συζητηθούν όλα αυτά, ο Τραμπ έκανε κάτι που λίγοι περίμεναν: απέλυσε τον Τίλεσον από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και όρισε νέο υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ τον Μάικ Πομπέο, πρώην επικεφαλής της CIA.

Τσαβούσογλου και Πομπέο είχαν μια πρώτη… γνωριμία, στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 27 Απριλίου.

Με πληροφορίες από Daily Sabah

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Σε άλλη χώρα θα σταλούν τα «μαύρα κουτιά» του Falcon με τον Λίβυο αντιστράτηγο που σκοτώθηκε στη συντριβή κοντά στην Άγκυρα
«Η ανάλυση του καταγραφέα συνομιλιών στον θάλαμο διακυβέρνησης και του καταγραφέα δεδομένων πτήσης θα βοηθήσει στον προσδιορισμό των αιτιών της συντριβής», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Μεταφορών
Τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας και ομάδες έρευνας και διάσωσης στον τόπο της συντριβής του αεροσκάφους που μετέφερε τον αρχηγό του στρατού της Λιβύης, Μοχάμεντ Αλί Αχμέντ Αλ-Χαντάντ
Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα νέο χάρτη του σύμπαντος από το διαστημικό τηλεσκόπιο «SPHEREx» – Μαγεύουν οι εικόνες από τον «Γαλαξία»
Οι επιστήμονες θα χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα που συνέλεξαν από την εκτόξευση του τηλεσκοπίου, για να μελετήσουν πώς έχουν αλλάξει οι γαλαξίες κατά τη διάρκεια της σχεδόν 14 δισ. ετών ιστορίας του σύμπαντος
γαλαξίας
Προκλητική απάντηση Ερντογάν στην τριμερή Ισραήλ – Ελλάδας – Κύπρου: «Δεν θα παραβιαστούν τα δικαιώματά μας σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο»
«Δεν έχουμε πέσει θύματα των παιχνιδιών τους, δεν έχουμε υποκύψει σε προκλήσεις και δεν θα πέσουμε θύματα» είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
5