Ελλάδα

ΑΔΜΗΕ: Σε “αστοχία” ενός καινούργιου διακόπτη οφείλεται η πολύωρη διακοπή ρεύματος στην Αττική

Μια ημέρα μετά το μπλακάουτ που άφησε για ώρες χωρίς ρεύμα πολλές περιοχές της Αττικής, ο ΑΔΜΗΕ ανακοίνωσε πως βρέθηκε η αιτία της βλάβης. Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, η αιτία του κακού ήταν ένας διακόπτης ο οποίος αποδείχτηκε μάλλον ελαττωματικός.

Από την αστοχία αυτή του διακόπτη και την έκρηξη προκλήθηκε εκτοξεύθηκαν θραύσματα, δημιουργήθηκε ένα “ντόμινο” βλαβών που οδήγησε στην πολύωρη διακοπή ρεύματος.

Επαναλαμβάνει πως μια τέτοια βλάβη, ειδικά ενός καινούργιου διακόπτη, είναι κάτι εξαιρετικά σπάνιο. Παράλληλα τονίζει πως έχουν ξεκινήσει έκτακτοι έλεγχοι σε όλα τα κέντρα υψηλής τάσης προκειμένου να μην υπάρξει παρόμοιο περιστατικό.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

Ο ΑΔΜΗΕ ανακοινώνει ότι η έρευνα σχετικά με τα τεχνικά αίτια για το χθεσινό συμβάν στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Παλλήνης ολοκληρώθηκε. Η βλάβη προκλήθηκε από αστοχία ενός διακόπτη που προμηθεύτηκε και εγκατέστησε ο Διαχειριστής μόλις το 2014. Σημειώνεται ότι η μέση διάρκεια ζωής των διακοπτών κυμαίνεται από 30 έως 50 χρόνια. Σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή, η πρώτη συντήρηση θα έπρεπε να λάβει χώρα το 2020.

Από την έκρηξη που προκλήθηκε εκτοξεύθηκαν θραύσματα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί τόξο ισχύος τόσο υψηλής ενέργειας, που οδήγησε στην τήξη του μεταλλικού στελέχους του μονωτήρα που συγκρατούσε έναν από τους αγωγούς μεταφοράς φορτίων. Κατά την πτώση του ο αγωγός προσέκρουσε σε τρεις ζυγούς προκαλώντας άμεσα βραχυκύκλωμα.

Η βλάβη ενός τόσο καινούριου διακόπτη σε συνδυασμό με την τήξη του μεταλλικού στελέχους του μονωτήρα καθιστούν το συμβάν εξαιρετικά σπάνιο.

Από σήμερα ο ΑΔΜΗΕ ξεκίνησε έκτακτους ελέγχους σε όλα τα Κέντρα Υπερυψηλής Τάσης, προκειμένου να αποκλειστεί η πιθανότητα να ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο και οι πολίτες να αισθάνονται απολύτως ασφαλείς. Η διαδικασία αυτή θα ολοκληρωθεί το αργότερο σε μία εβδομάδα. Με απόφαση της Διοίκησης από τα τέλη του 2017, άλλωστε, ο ΑΔΜΗΕ υλοποιεί ήδη εκτεταμένο πρόγραμμα προληπτικής ανανέωσης κρίσιμων στοιχείων εξοπλισμού του Συστήματος Μεταφοράς σε όλη την Ελλάδα.

Η αναλυτική διερεύνηση του χθεσινού γεγονότος συνεχίζεται και οι ευθύνες θα αποδοθούν όπου αντιστοιχούν”.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
«Στίβεν» το όνομα του Κινέζου πράκτορα που στρατολόγησε τον 54χρονο κατάσκοπο σμήναρχο – Έδιναν «ραντεβού» σε εστιατόριο του Πειραιά
Ο σμήναρχος μάλιστα, φέρεται να είπε στις αρχές ότι πήγαινε μεταμφιεσμένος στα ΑΤΜ προκειμένου να κάνει αναλήψεις χρημάτων, τα οποία του έστελνε ο Κινέζος πράκτορας
Ο Σμήναρχος που κατηγορείται για κατασκοπεία
Ο κατάσκοπος σμήναρχος ισχυρίζεται πως διέρρεε πληροφορίες σε πολυεθνική και όχι σε κρατικές αρχές – Η κινεζική τακτική του reverse engineering
Η έρευνα δεν περιορίζεται στη χρονική περίοδο όπου ο Σμήναρχος υπηρετούσε ως Διοικητής στη Μονάδα Επικοινωνιών στο Καβούρι, αλλά επεκτείνεται και στην θητεία του ως Τμηματάρχης σε επιτελική θέση
Ο Σμήναρχος που κατηγορείται για κατασκοπεία 7