Τρίτη, 30 Απρ.
16oC Αθήνα

ΝΔ: Οι ανακατατάξεις και οι «καραμπόλες» με τους υποψηφίους για την Ευρωβουλή

ΝΔ: Οι ανακατατάξεις και οι «καραμπόλες» με τους υποψηφίους για την Ευρωβουλή

Η προοπτική ταυτόχρονης διεξαγωγής των εθνικών εκλογών με τις ευρωεκλογές, αλλά και η γενικότερη κινητικότητα που υπάρχει λόγω των σοβαρών πιθανοτήτων που έχει η ΝΔ για να κερδίσει την εκλογική μάχη δημιουργεί ανακατατάξεις και στο «γαλάζιο» ευρωψηφοδέλτιο.

Δεδομένο θεωρείται πως ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης θα είναι – ατύπως, λόγω σταυρού – ο επικεφαλής της λίστας της ΝΔ για τις ευρωεκλογές, όπως συμφώνησε στις αρχές Σεπτεμβρίου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Δεδομένη είναι, επίσης, η επιθυμία της Μαρίας Σπυράκη να δοκιμαστεί στην εγχώρια πολιτική σκηνή, αφού όλα δείχνουν πως θα είναι υποψήφια βουλευτής στην Α’ Θεσσαλονίκης, εγκαταλείποντας ύστερα από πέντε χρόνια τις Βρυξέλλες.
Εξαιρετικά πιθανό είναι, εξάλλου, το ενδεχόμενο ο Θόδωρος Ζαγοράκης να μη διεκδικήσει την επανεκλογή του στο Ευρωκοινοβούλιο, όπως και ο Γιώργος Κύρτσος, ο οποίος στην περίπτωση αυτή θα συμπεριληφθεί στις λίστες των υποψηφίων βουλευτών.
Άγνωστο παραμένει, τέλος, εάν η Ελίζα Βόζεμπεργκ και ο Μανώλης Κεφαλογιάννης θα επιδιώξουν την επανεκλογή τους στην Ευρωβουλή και την παραμονή τους στις Βρυξέλλες, με τις περισσότερες πιθανότητες να συντείνουν προς αυτή την κατεύθυνση.
Σε κάθε περίπτωση, δύο ή ακόμη και τρεις θέσεις στην Ευρωβουλή θα αδειάσουν για τη ΝΔ, ενώ, εάν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα εκλέξει τουλάχιστον έναν περισσότερο ευρωβουλευτή σε σχέση με τους πέντε που έχει σήμερα.
Ποιοι θα διεκδικήσουν, λοιπόν, αυτές τις θέσεις; Εκτός του κ. Μεϊμαράκη, έχει «κλειδώσει», όπως έγραψε το newsit.gr, η υποψηφιότητα της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου, η οποία πρόεκυψε μετά από δική της πρωτοβουλία και τη σύμφωνη γνώμη του κ. Μητσοτάκη. Πολύ κοντά στην ευρωλίστα βρίσκεται και ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Κώστας Δέρβος.
Πιθανή θεωρείται, επίσης – ιδιαίτερα μετά την απόσυρση της υποψηφιότητάς του για το Δήμο Πειραιά – η υποψηφιότητα του Βασίλη Κορκίδη (σ.σ.: ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής και το 2014). Πέραν αυτών των υποψηφιοτήτων, πάντως, δεν έχει διαρρεύσει το παραμικρό από την οδό Πειραιώς για τη «γαλάζια» ευρωλίστα, με τα περισσότερα στελέχη να επιθυμούν, ως φαίνεται, για ευνόητους λόγους την εγχώρια πολιτική σκηνή.

Του Αιμίλιου Περδικάρη

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις