Οικονομία

Όχι Κομισιόν – Γερμανίας σε χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα που είχε πει ο Βέμπερ

Αρνητικά αντέδρασαν Βρυξέλλες - Βερολίνο στα όσα είπε ο Μάνφρεντ Βέμπερ ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να επαναδιαπραγματευτεί με μία διαφορετική ελληνική κυβέρνηση για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα.

Η πορεία που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα είναι “σαφής” επισήμανε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αλεξάντερ Βιντερστάιν αναφορικά με τους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος για τα επόμενα έτη.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του κορυφαίου υποψηφίου του ΕΛΚ για την προεδρία της Επιτροπής, Μάνφρεντ Βέμπερ ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να επαναδιαπραγματευτεί τους εν λόγω στόχους με μια διαφορετική κυβέρνηση, είπε πως κατ’ αρχήν η Κομισιόν “δε σχολιάζει σχόλια”.

Ωστόσο, σημείωσε πως σε γενικές γραμμές, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, υπάρχει μια σαφής πορεία, την οποία έχουμε εξηγήσει πολλές φορές.

Commisson

Γερμανία: Ισχύουν οι συμφωνίες του Eurogroup για τα ελληνικά πρωτογενή πλεονάσματα

“Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ – ΜΠΕ σχετικά με τις δηλώσεις του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και υποψηφίου για την προεδρία της Κομισιόν, Μάνφρεντ Βέμπερ, για την δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης των πρωτογενών πλεονασμάτων με ενδεχόμενη νέα ελληνική κυβέρνηση, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ τόνισε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν σχολιάζει δηλώσεις κομμάτων, σημείωσε ωστόσο ότι ισχύουν οι συμφωνίες που έχουν συναφθεί στο πλαίσιο του Eurogroup και επανέλαβε ότι η συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση γίνεται σε πνεύμα εμπιστοσύνης, όπως καταδείχθηκε και κατά την πρόσφατη επίσκεψη της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα”.

[read4more]

“Μιλώ εκ μέρους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και γι’ αυτό δεν θα σχολιάσω δηλώσεις κομμάτων. Για την κυβέρνηση μπορώ να πω: συνεργαζόμαστε με την ελληνική κυβέρνηση με εμπιστοσύνη – αυτό πιστεύω καταδείχθηκε και κατά την τελευταία επίσκεψη της Καγκελαρίου στην Αθήνα – και είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτή η συνεργασία μπορεί να συνεχιστεί και στο μέλλον, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των επικείμενων εκλογών”, δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και τόνισε ότι “ισχύουν αυτές οι συμφωνίες τις οποίες έχει συνάψει η Ελλάδα με το Eurogroup για την πορεία του προϋπολογισμού και των μεταρρυθμίσεων και για το πώς αυτή πρέπει να συνεχιστεί”. Και όλα αυτά «συνοδεύονται από τους θεσμούς, από το Eurogroup, στο πλαίσιο αυτού το οποίο ονομάζεται μεταπρογραμματική επιτήρηση. Σε αυτό δεν έχει αλλάξει τίποτα στη γερμανική θέση”, πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Κληθείς, δε, να απαντήσει αν επί της αρχής υπάρχει η δυνατότητα για χαμηλότερα πλεονάσματα, ο κ. Ζάιμπερτ περιορίστηκε να επαναλάβει ότι “ισχύουν οι συμφωνίες οι οποίες έχουν συναφθεί μεταξύ της Ελλάδας και του Eurogroup”.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Serafin: Ανταγωνιστικότητα, ασφάλεια και άμυνα χωρίς υποχώρηση των ευρωπαϊκών πολιτικών – Οι προτάσεις της Κομισιόν
Ο κ. Serafin επισήμανε ότι ο μακροπρόθεσμος ευρωπαϊκός προϋπολογισμός δεν έχει να κάνει απλά με νούμερα, αλλά κυρίως και πρωτίστως με πολιτικές και στρατηγικές επιλογές, για το πού θέλουμε και πού πρέπει να επενδύσουμε μαζί
Σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Έντονες αντιδράσεις εργαζομένων στα ΕΛΤΑ για τα σχέδια αναδιοργάνωσης – «Αρμαγεδδών συρρίκνωσης χωρίς μεταρρυθμιστικό στοιχείο»
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, τα νέα πλάνα δεν αποτελούν καινοτομία, αλλά επανέκδοση του σχεδίου αναδιοργάνωσης που είχε παρουσιαστεί από το Υπερταμείο στα ΕΛΤΑ το 2018
ΓΙΕΝΑΝΤΑ 22
Θεοδωρικάκος: «Επενδύουμε στην παραγωγική Ελλάδα και στην αναγέννηση της ελληνικής περιφέρειας»
Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως ο Υπουργός έκανε λόγο για ανάγκη ανασυγκρότησης της βιομηχανικής περιοχής στην Φλώρινα και ανακοίνωσε την άμεση συγχρηματοδότηση έργων για τη βελτίωση των εγκαταστάσεών της
Τάκης Θεοδωρικάκος