Τρίτη, 30 Απρ.
19oC Αθήνα

ΟΗΕ: Στο σκαμνί για τον Κασόγκι ακόμα και ο Πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας

Τζαμάλ Κασόγκι

Στοιχεία για την εμπλοκή ακόμα και του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν έχει πλέον στα χέρια του ο ΟΗΕ μετά από έρευνα έξι μηνών για την δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Όπως δήλωσε σήμερα η εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ θα πρέπει να φροντίσει για την διεξαγωγή διεθνούς ποινικής έρευνας για τον θάνατο του Τζαμάλ Κασόγκι, καθώς υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την έναρξη έρευνας επί της ευθύνης υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Σαουδικής Αραβίας, ανάμεσά τους και του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, για την δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου.

Αφού ερεύνησε επί έξι μήνες την υπόθεση της δολοφονίας του Σαουδάραβα δημοσιογράφου μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τις εξωδικαστικές εκτελέσεις Ανιές Καλαμάρ ανακοινώνει στην έκθεσή της ότι «διαπίστωσε πως υπάρχουν αξιόπιστες αποδείξεις που δικαιολογούν την διεξαγωγή μίας επιπλέον έρευνας για την ατομική ευθύνη υψηλόβαθμων σαουδαράβων αξιωματούχων, περιλαμβανομένου του πρίγκιπα διαδόχου».

«Το συμπέρασμα της ειδικής εισηγήτριας είναι ότι ο κ. Κασόγκι υπήρξε θύμα σκόπιμης, προμελετημένης εκτέλεσης, μίας εξωδικαστικής εκτέλεσης, για την οποία είναι υπεύθυνο το κράτος της Σαουδικής Αραβίας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων», γράφει η Ανιές Καλαμάρ στην έκθεσή της, καρπό εξάμηνης έρευνας. Η Ανιές Καλαμάρ ταξίδεψε στην Τουρκία μαζί με ομάδα ιατροδικαστών και νομικών και δήλωσε ότι έλαβε αποδεικτικά στοιχεία από τις τουρκικές αρχές.

Η εισηγήτρια του ΟΗΕ ζητεί την διακοπή της δίκης των 11 «υπόπτων», που διεξάγεται στην Σαουδική Αραβία με τους κατηγορούμενους που επελέγησαν από το καθεστώς του Ριάντ, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο σοβαρής δικαστικής πλάνης.
Ο Τζαμάλ Κασόγκι, επικριτής του καθεστώτος της Σαουδικής Αραβίας, εθεάθη για τελευταία φορά να μπαίνει στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας το πρωί τις 2ας Οκτωβρίου 2018, όπου επρόκειτο να παραλάβει επίσημα έγγραφα για τον επικείμενο γάμο του.
Ο δημοσιογράφος δολοφονήθηκε μέσα στο προξενείο, το σώμα του διαμελίσθηκε και μεταφέρθηκε εκτός των χώρων του προξενείου. Δεν βρέθηκε ποτέ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις